Για μια “άνευ προηγουμένου επίθεση από τη Χαμάς και άλλους τρομοκράτες στη Γάζα, που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει από τότε που ήρθε στην εξουσία στην περιοχή”, κάνει λόγο σε ανάλυσή της Jerusalem post με αφορμή τα σημερινά γεγονότα. Όπως σημειώνει, η επίθεση συνδυάζει πυρά ρουκετών και επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων.
Πώς φτάσαμε εδώ;
Στο παρελθόν οι συγκρούσεις με τη Γάζα συχνά περνούσαν από στάδια, με αργή αύξηση της έντασης. Για παράδειγμα, το 2008, πριν από την επιχείρηση “Cast Lead”, υπήρχαν αυξανόμενες πυραυλικές επιθέσεις από τη Γάζα.
Σε πολλές επιχειρήσεις το Ισραήλ ήταν αυτό που υπαγόρευσε τον ρυθμό της σύγκρουσης, εξαπολύοντας πλήγματα στη Γάζα το 2012 ή το 2019, με τις επιχειρήσεις Pillar of Cloud και Black Belt. Το 2014 η σύγκρουση ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στη Δυτική Όχθη μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών. Η δεκαήμερη σύγκρουση του 2021 ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στην Ιερουσαλήμ, σημειώνει το ισραηλινό μέσο.
Οι επιθέσεις σήμερα το πρωί ήταν πρωτοφανείς ως προς το μέγεθος και την έκτασή τους. Η Χαμάς έχει επιχειρήσει διεισδύσεις και στο παρελθόν, αλλά ο συνοριακός φράκτης της Γάζας και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν γενικά αποτρέψει αυτές τις προσπάθειες.
“Η Χαμάς έχει επίσης προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τους ταραξίες ως κάλυψη για τις απειλές. Ωστόσο, παρόλο που η Χαμάς είχε υποκινήσει κάποιες ταραχές τον τελευταίο μήνα, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι επρόκειτο για μια αργή τυμπανοκρουσία προς έναν ευρύτερο πόλεμο”, αναφέρει.
Στην πραγματικότητα, συνολικά οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν πληρεξούσιοι, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ και η Χεζμπολάχ, ήταν σχετικά ήσυχοι όσον αφορά τις απειλές και τη δραστηριότητά τους τις τελευταίες ημέρες, κάτι που όπως σημειώνει ήταν μια νηνεμία πριν από την καταιγίδα.
Η Jerusalem post σημειώνει πως μένει να δούμε πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται αυτή η επίθεση και ποια θα είναι η συνολική απάντηση του Ισραήλ, είναι σαφές ότι η Χαμάς και οι τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα προσπάθησαν να υπαγορεύσουν το ρυθμό της σύγκρουσης, προσπαθώντας να αποσπάσουν αυτή την απόφαση από το Ισραήλ.
“Κατά μία έννοια αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία προσπάθεια των τρομοκρατών να επαναλάβουν τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ο οποίος περιελάμβανε μία αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ πριν από πενήντα χρόνια. Σε αντίθεση με την επίθεση του 1973, οι τρομοκράτες δεν διαθέτουν πολεμικά αεροπλάνα ή συμβατική δύναμη και το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση.
Ωστόσο, το Ιράν υποστηρίζει τους τρομοκράτες στη Γάζα και είναι πιθανό η επίθεση να αποτελέσει την αυλαία για άλλες κινήσεις του Ιράν και του δικτύου τρομοκρατικών εντολοδόχων του στην περιοχή”, καταλήγει η ανάλυση.