Η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνει, 100 ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, την κυριαρχία της στις κάλπες για την αυτοδιοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγράφει άλλη μία δεινή ήττα που θα οξύνει την εσωστρέφεια του κόμματος παρά την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας.
Οι εκλογές στις περιφέρειες πρωτίστως, αλλά και σε αρκετούς δήμους δείχνουν ολοκληρωτική επικράτηση, με μικρές απώλειες ενδεχομένως, των γαλάζιων υποψηφίων με εμφανή όμως την αδυναμία επανεκλογής των νυν δημάρχων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από τον α’ γύρο.
Από τις 13 περιφέρειες η ΝΔ εξασφαλίζει τουλάχιστον 7, (μαζί με την Κρήτη, όπου στήριξε τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη). Μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα “παιζόταν” και μία όγδοη, η Πελοπόννησος, ως προς το εάν θα πάει ή σε δεύτερο γύρο, με τον Δημήτρη Πτωχό να κινείται λίγο πάνω από το 42%.
Στις υπόλοιπες πέντε, η μόνη απειλή που υπάρχει για να χάσει προς την κεντροαριστερά, είναι η Θεσσαλία, καθώς στις άλλες που θα κριθούν στο β’ γύρο, οι ανταγωνιστές είναι γαλάζιοι αντάρτες!
Από τις μεγάλες πόλεις, που στέλνουν πολιτικό μήνυμα, η ΝΔ ίσως χάσει τη Θεσσαλονίκη, όπου ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας κατέγραψε χαμηλό ποσοστό και πάει σε δεύτερο γύρο με δυσμενείς συσχετισμούς, έναντι του πασοκογενούς Στέλιου Αγγελούδη ενώ ντέρμπι θα είναι ο β’ γύρος στην Αθήνα με τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και τον Κώστα Ζαχαριάδη να δηλώνουν τη στήριξή τους στον Χάρη Δούκα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μία νέα δεινή ήττα, σε ορισμένες περιπτώσεις και βαριά, καθώς η παρατεταμένη εσωκομματική κρίση μετά τη συντριβή του Ιουνίου, οι λανθασμένες επιλογές υποψηφίων και οι εμφύλιες διαμάχες για την εκλογή νέου αρχηγού, κόστισαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και τη δεύτερη θέση!
Σε περιφέρειες όπως η Πελοπόννησος, η Κεντρική Μακεδονία ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε τρίτος, ενώ στη Δυτική Ελλάδα επίσης τρίτος αλλά πίσω από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, όπως πίσω από τον εκλεκτό του Κινήματος είναι και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, στην Κεντρική Μακεδονία και στο Νότιο Αιγαίο.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να καταγράφει κάποια κέρδη, ιδίως στις εντυπώσεις της Αθήνας, όπου ο εκλεκτός του, Χάρης Δούκας είναι δεύτερος, έναντι του Κώστα Ζαχαριάδη, ενώ στις περισσότερες περιφέρειες βρίσκεται πίσω από τον ή τους γαλάζιους υποψήφιους, είτε πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με κοινό υποψήφιο με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, στις οποίες υπερέχει του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει μέτρια ποσοστά.
Κερδισμένο δείχνει και το ΚΚΕ, που δείχνει να παίρνει κάποια από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά αυξάνοντας τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019 από το 6,8% στο 11%.
Στα θετικά το ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για άνοδο της άκρας δεξιάς, κυρίως στην Αθήνα, καθώς το “κόμμα” Κασιδιάρη μετράει απώλειες σε σχέση με το 2019.
Στον Περισσό εκτιμούν ότι το κόμμα κερδίζει πολλούς δυσαρεστημένους και απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, επιτυγχάνοντας έναν στρατηγικό στόχο – την περαιτέρω αποδυνάμωση του βασικού “αντιπάλου”
Σε μεγάλο “νικητή” των αυτοδιοικητικών εκλογών αναδεικνύεται η αποχή, καθώς ξεπερνά το 50% καθώς η απογοήτευση από τα κόμματα οδηγεί στην αποστράτευση ή την αδιαφορία για το αποτέλεσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να αδυνατούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη λαϊκή δυσφορία απέναντι στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή κυμαίνεται κοντά στο 49,34% όταν στις εθνικές εκλογές η συμμετοχή έφθασε το 53,74% τον Ιούνιο.
Στην Αθήνα και σε άλλους μεγάλους δήμους 7 στους 10 ψηφοφόρους γύρισαν την πλάτη στην εκλογική διαδικασία και δεν πήγαν στις κάλπες.
Έτσι, αποχή ψήφισαν και οι πολίτες στην Αττική, καθώς το 51% των ψηφοφόρων δεν προσήλθε στην κάλπη. Μάλιστα, η αποχή στον Δήμο Αθηναίων κυμαίνεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 70%.
Συγκεκριμένα, στον Δήμο Αθηναίων από τους 89.764 εγγεγραμμένους ψήφισαν 27.866 και η συμμετοχή αγγίζει το 31,04%