Άλλη μια νύχτα τρόμου με απανωτούς βομβαρδισμούς πέρασαν οι κάτοικοι στη Γάζα που παραμένει υπό ολοκληρωτική πολιορκία από το Ισραήλ, το οποίο έχει κηρύξει πόλεμο στη Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης το περασμένο Σάββατο.
Ο πόλεμος συνεχίζεται για έκτη ημέρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, ειδικά μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς στον πολιορκημένο θύλακα. Στους 1.200 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα, ενώ άλλοι 5.600 είναι τραυματίες. Άλλοι 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να «καταστρέψει» τη Χαμάς, είπε ότι «κάθε μέλος της είναι ένας νεκρός», ενώ σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο. Αυξάνονται οι φόβοι ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, το Ισραήλ θα προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας αφού έχει συγκεντρώσει 300.000 στρατιώτες στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα.
Μια σειρά ηγέτες επιχειρούν να μεσολαβήσουν έτσι ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση αφού υπάρχει πραγματικός φόβος για κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου. Οι Παλαιστίνιοι και ο ΠΟΥ ζητούν να υπάρξει ανθρωπιστικός διάδρομος έτσι ώστε να περάσει η απαραίτητη ιατρική βοήθεια στη Γάζα, ενώ έχει ζητηθεί από το Ισραήλ να υπάρξει πέρασμα ασφαλής διέλευσης για τους εγκλωβισμένους κατοίκους τη Λωρίδας. Το Τελ Αβίβ έχει αρνηθεί.
Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να κλιμακώσει την απάντησή του στην επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς προχωρώντας σε χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του προς το Ισραήλ και προειδοποίησε όσους ενδέχεται να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.
Το Ισραήλ επεσήμανε ότι δεκάδες μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν περισσότερους από 200 στόχους στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας σε συνοικία της πόλης της Γάζας, από την οποία η Χαμάς εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 4.600 έχουν τραυματιστεί στον αποκλεισμένο θύλακα.
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ και περισσότερους από 2.700 τραυματίες.
«Υποστήκαμε εξαιρετικά βαριές απώλειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους σε βίντεο που ανήρτησε στην πλατφόρμα X.
Τα θύματα είναι κυρίως άμαχοι, που σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, στους δρόμους ή σε ένα υπαίθριο ρέιβ πάρτι. Δεκάδες Ισραηλινοί και πολίτες άλλων χωρών κρατούνται όμηροι στη Γάζα.
Οι μαχητές της Χαμάς που κρατούν ομήρους αμάχους και στρατιώτες απείλησαν τη Δευτέρα ότι θα εκτελούν έναν όμηρο για κάθε σπίτι που πλήττεται στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση, αλλά μέχρι το βράδυ της Τρίτη δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι έχουν υλοποιήσει την απειλή τους.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, απευθυνόμενος σε στρατιώτες κοντά στον φράκτη με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε: «Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα έχει μια αλλαγή. Αυτό που ήταν η Γάζα δεν θα υπάρχει πλέον».
«Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα ξεκινήσουμε και χερσαίες επιχειρήσεις. Ελέγχουμε την περιοχή από τη δεύτερη ημέρα και έχουμε περάσει στην επίθεση. Αυτό απλώς θα ενταθεί», υπογράμμισε.
Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, και από το 2007, όταν ανέλαβε την εξουσία εκεί η Χαμάς, έχει επιβάλει στον παλαιστινιακό θύλακα αυστηρό αποκλεισμό. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε την πολιορκία της Γάζας και επεσήμανε ότι πλέον δεν θα περνάνε στον θύλακα τρόφιμα και καύσιμα.
Εξάλλου το βόρειο τμήμα του Ισραήλ επλήγη από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά, σύμφωνα με τρεις πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Οβίδες και από τη Συρία έπεσαν στο Ισραήλ, εντείνοντας τους φόβους ότι η σύρραξη θα εξαπλωθεί.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτές οι οβίδες εκτοξεύθηκαν από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, από κάποια από τις πολλές ιρανικές πολιτοφυλακές που υπάρχουν (στη Συρία) και είναι ευπρόσδεκτες από το συριακό καθεστώς ή από τη Χεζμπολάχ ή κάποια άλλη οργάνωση», σχολίασε ο Κόνρικους.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι απαντήσαμε στα πυρά και ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ήρεμη», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της νύκτας σε πολλές περιοχές του Ισραήλ που συνορεύουν με τη Γάζα ήχησαν προειδοποιητικές σειρήνες.
Από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «το απόλυτο κακό», ενώ η Ουάσινγκτον στέλνει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Ισραήλ να τηρήσει το δίκαιο του πολέμου στην απάντησή του.
«Θα πω ξανά σε κάθε χώρα, κάθε οργάνωση, σε όποιον σκέφτεται να εκμεταλλευθεί την κατάσταση μία λέξη: όχι», υπογράμμισε ο Μπάιντεν, σε μια προειδοποίηση που έμοιαζε να απευθύνεται στο Ιράν και τις πολιτοφυλακές που στηρίζει στην περιοχή.
Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ για να μεταφέρει «ένα μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Πουθενά δεν είναι ασφαλές»
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και drones, συγκρούστηκαν αργά χθες, Τρίτη, με Παλαιστίνιους μαχητές στο έδαφος του Ισραήλ.
Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους μαχητές σε περιστατικό στην Ασκελόν, σε μια απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τη Γάζα.
Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ επλήγησαν σπίτια στην πόλη της Γάζας, στη Χαν Γιούνις και στον καταυλισμό προσφύγων Μπουρέιζ.
Κάτοικοι των περιοχών αυτών ζητούν βοήθεια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και καταγγέλλουν ότι πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει, έχοντας παγιδεύσει έως και 50 ανθρώπους, ενώ οι διασώστες δεν μπορούν να τους προσφέρουν βοήθεια.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 260.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν καταφύγει σε σχολεία ή βρίσκονται στον δρόμο.
Στο νεκροτομείο της Χαν Γιούνις πτώματα κείτονται στο πάτωμα με τα ονόματά τους γραμμένα στις κοιλιές τους. Οι γιατροί έχουν ζητήσει από τους συγγενείς να παραλαμβάνουν τα πτώματα το συντομότερο δυνατό διότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για τους νεκρούς.
Δημόσιο κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από τους εκτοπισμένους βομβαρδίστηκε. Οι επιζώντες έκαναν λόγο για πολλούς νεκρούς. «Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές, όπως βλέπετε χτυπάνε παντού», δήλωσε ο Άλα Αμπού Τάιρ 35 ετών που είχε αναζητήσει καταφύγιο εκεί.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς περισσότερα από 22.600 σπίτια και 10 δομές υγείας ενώ έχουν υποστεί ζημιές 48 σχολεία.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άλλες χώρες θα εμπλακούν στη σύρραξη στο πλευρό της Χαμάς
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν καμία ένδειξη για χώρες ή «πρόσθετους παράγοντες» που επιδιώκουν να εμπλακούν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Τσαρλς Κ. Μπράουν, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Δεν έχω δει καμιά ένδειξη για πρόσθετους παράγοντες που θα μπορούσαν να στρατολογηθούν εις βάρος του Ισραήλ», δήλωσε ο Τσαρλες Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Όπως όλα δείχνουν, αυτή τη στιγμή η Αμερικανική κυβέρνηση δεν επιδιώκει να «στοχοποιήσει» το Ιράν ως υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και άρα να ανοίξει νέο μέτωπο.
Η μετακίνηση του αεροπλανοφόρου είχε αποτρεπτική ισχύ
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έδωσε εντολή αμερικανικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη να προσεγγίσουν τις ισραηλινές ακτές και ενίσχυσε τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Η θέση αυτή έχει επίσης αποτρεπτική ισχύ, εξήγησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν είναι μόνο για να στηρίξουμε το Ισραήλ αλλά και για να έχουμε μια αποτρεπτική ισχύ», υπογράμμισε.
Ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ ‘Οστιν, επίσης παρών σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε από την πλευρά του την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν.
«Προς οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε οργάνωση, οποιονδήποτε που θα σκεφθεί να αντλήσει οφέλη από την τραγωδία στο Ισραήλ για να προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση ή να χυθεί περισσότερο αίμα, έχουμε να πούμε μόνο αυτό: μην το κάνετε», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.
Ο απολογισμός στη Γάζα αυξήθηκε σε 1.055 νεκρούς
Συνολικά 1.055 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 5.184 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον θύλακα.
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 169 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες κατά της Χαμάς.
«Έχουμε ενημερώσει τις οικογένειες των 169 Ισραηλινών στρατιωτών που έπεσαν στη μάχη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι, προσθέτοντας ότι έχουν επίσης ενημερωθεί οι οικογένειες 60 ανθρώπων που έχουν απαχθεί και μεταφερθεί στη Γάζα.
Μπάιντεν: Παρακολουθούμε την κατάσταση στο Ισραήλ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση στο Ισραήλ, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι είχε μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα την Τετάρτη, την τέταρτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών τις τελευταίες ημέρες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ο σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να αποφευχθεί η διεύρυνση της σύγκρουσης” είπε.
“Έχουμε δει ρουκέτες να εκτοξεύονται από τον νότιο Λίβανο… προς το βόρειο Ισραήλ. Προφανώς παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε να δούμε αυτήν τη σύγκρουση να διευρύνεται”, δήλωσε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο MSNBC.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να έχει ένα δεύτερο μέτωπο όπου θα πρέπει να πολεμήσει και να υπερασπιστεί.
Ο Πούτιν καλεί σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα σε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, θεωρώντας αυτό “απαραίτητο” για να αποφευχθεί μια “επέκταση της σύγκρουσης”, η οποία θα έχει συνέπειες σε όλο τον κόσμο.
“Είναι απαραίτητο να εργαστούμε για τη διπλωματία παρά για τη στρατιωτική πτυχή και να αναζητήσουμε λύσεις προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες, και το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε αναφερόμενος στη σύγκρουση που ξέσπασε μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.
“Δεύτερον, πρέπει να επιστρέψουμε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η οποία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.
Εκτίμησε επίσης ότι πρέπει “να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης πάση θυσία, γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχει συνέπειες στη διεθνή κατάσταση και όχι μόνο στην περιοχή”.
Δήλωσε ότι η Ρωσία, που είναι μέλος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ — το οποίο συγκροτήθηκε για να έχει μεσολαβητικό ρόλο — θα μπορούσε “να έχει τη δική της συμβολή σε αυτή τη διαδικασία διευθέτησης”.
Ωστόσο, ο Πούτιν έκρινε ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που είναι “δύσκολο να βοηθηθεί η διαδικασία διευθέτησης”.
Χθες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι “αναγκαία” η δημιουργία ενός “ανεξάρτητου και κυρίαρχου” παλαιστινιακού κράτους. Είπε επίσης ότι η σύγκρουση αποτελεί “ξεκάθαρο παράδειγμα της αποτυχίας της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή”.
Το Ισραήλ συνέχισε σήμερα τις καταστροφικές του επιδρομές στο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας, όπου η Χαμάς βρίσκεται στην εξουσία από το 2007.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον “εντυπωσιακό” αριθμό των 1.200 νεκρών στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άοπλοι πολίτες, ενώ στη Γάζα ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 1.055, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Ερντογάν: Σφαγή η απόκριση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς στη Γάζα
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ σε αντίποινα για την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς ήταν μια δυσανάλογη απάντηση που ισοδυναμεί με “σφαγή”.
Με την Άγκυρα να προσφέρεται να μεσολαβήσει, ο Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με περιφερειακές δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους. Ωστόσο η πρεσβευτής του Ισραήλ στην Άγκυρα δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί μια διαμεσολάβηση.
Μιλώντας στο κυβερνών κόμμα AK στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε πως ακόμη και ο πόλεμος έχει μια “ηθική” αλλά η έξαρση που σημειώνεται από το Σαββατοκύριακο την παραβίασε “πολύ σοβαρά”.
“Εμποδίζοντας τους ανθρώπους να ικανοποιήσουν τις πιο βασικές ανάγκες τους και βομβαρδίζοντας κατοικίες όπου ζουν άμαχοι –με λίγα λόγια, διεξάγοντας μια σύγκρουση χρησιμοποιώντας κάθε επαίσχυντη μέθοδο– δεν είναι πόλεμος, είναι σφαγή”, είπε, αναφερόμενος στο Ισραήλ που διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στη Γάζα και καταστρέφει υποδομές.
Η Τουρκία, που έχει υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους στο παρελθόν και έχει φιλοξενήσει στελέχη της Χαμάς, εργάζεται για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ έπειτα από χρόνια έχθρας. Αντίθετα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, η Τουρκία δεν χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.
Αν και δεν κατηγόρησε ανοικτά το Ισραήλ, η Τουρκία είπε πως οι εχθροπραξίες οφείλονται σε χρόνια αδικιών εις βάρος των Παλαιστινίων και πως ο μοναδικός δρόμος για την ειρήνη είναι η δημιουργία ενός κυριάρχου παλαιστινιακού κράτους σε μια λύση δύο κρατών.
Σήμερα ο Ερντογάν επέκρινε τις “δυσανάλογες” επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ως “στερούμενες κάθε ηθικής βάσης” και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην παίρνει “τυφλά” το μέρος της μίας πλευράς. Αφήνοντας το υποκείμενο θέμα άλυτο θα οδηγηθούμε σε νέες, πιο βίαιες συγκρούσεις, προειδοποίησε.
“Κάνουμε έκκληση στις χώρες στην Αμερική, στην Ευρώπη και στις άλλες περιοχές να πάρουν μια θέση ανάμεσα στα μέρη που θα είναι δίκαιη, αμερόληπτη, και στη βάση ανθρωπιστικών ισορροπιών. Όλοι θα πρέπει να απόσχουν από ενέργειες που θα τιμωρήσουν συνολικά τον παλαιστινιακό λαό, όπως η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ ανησυχούν και διχάζουν τη Γαλλία
Οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ ανησυχούν και διχάζουν τη Γαλλία, όπου ζουν περίπου 300.000 Εβραίοι και σχεδόν 5.000.000 Μουσουλμάνοι. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, λαμβάνοντας το λόγο χθες, Τρίτη, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, εξέφρασε και αυτή, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος Μακρόν, την απόλυτη υποστήριξη της Γαλλίας «στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί».
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός επέκρινε επίσης τη στάση του κόμματος της Αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία», του οποίου η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Ματίλντ Πανό αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τις επιθέσεις της Χαμάς «τρομοκρατικές». Η πρωθυπουργός, υπογράμμισε την «υποστήριξη» της Γαλλίας στα θύματα της «βαρβαρότητας» και αναφέρθηκε στους θανάτους Γάλλων υπηκόων αλλά και στην αβεβαιότητα γύρω από τον ακριβή αριθμό των Γάλλων ομήρων.
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε εξάλλου ότι έδωσε στις αστυνομικές αρχές της χώρας οδηγίες για ενίσχυση της προστασίας των χώρων της εβραϊκής κοινότητας, τονίζοντας ότι «απαιτείται επαγρύπνηση απέναντι σε οποιοδήποτε σημάδι εισαγωγής της σύγκρουσης». «Προφανώς προσέχουμε τα πάντα, στον δρόμο, στο σχολείο, στο διαδίκτυο, στα πανεπιστήμια», ανέφερε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας, η οποία «λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο ταραχών» απαγόρευσε δυο διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στο Παρίσι.
- Μητσοτάκης: Στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου οι ανακοινώσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Κοντά σε συμφωνία Μαρινάκη-Σάο Πάουλο
- Πέθανε ο Κώστας Χαρδαβέλλας
- Μητσοτάκης για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Οι ΗΠΑ επιλέγουν πρέσβεις εκτός διπλωματικού σώματος για τις πολύ σημαντικές πρεσβείες
- Απεβίωσε η δημοσιογράφος Σοφία Ταράντου