Από 100 μέχρι 150 ανθρώπους φέρεται να έχει απαγάγει η Χαμάς, με την οργάνωση να απειλεί πως δεν θα διστάσει να εκτελέσει ομήρους. «Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τι μεταχείριση υφίστανται οι κρατούμενοι», γράφει η tageszeitung του Βερολίνου.
«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να απελευθερωθούν οι απαχθέντες από τη Γάζα το ταχύτερο δυνατόν, δίχως τραυματίες. Για το λόγο αυτό δεν θα βοηθούσε να τεθούν σε κίνδυνο τα κονδύλια που αποστέλλονται ως ανθρωπιστική βοήθεια, όπως και το να τάσσεται κανείς διαρκώς στο πλευρό του Ισραήλ επίσης δεν βοηθάει. Φυσικά και τασσόμαστε υπέρ του, αλλά αν δεν θέλουμε να αποκλειστούμε από πιθανοί διαμεσολαβητές, ίσως δεν χρειάζεται να μιλάμε γι’ αυτό διαρκώς». Κατά την εφημερίδα του Βερολίνου, «η μοναδική εναλλακτική λύση στις διαπραγματεύσεις είναι ένα απόλυτο λουτρό αίματος στη Γάζα».
Όσον αφορά δε τη στάση της Γερμανίας ειδικότερα, η εφημερίδα γράφει: «το να αντιταχθεί κανείς απέναντι στο Ισραήλ και τη λιμοκτονία του παλαιστινιακού λαού, θα ήταν και ένα μήνυμα προς τη Χαμάς πως η γερμανική αλληλεγγύη προς το Ισραήλ έχει και κάποια όρια».
Μεσολαβητής ο Ερντογάν;
Θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή η Τουρκία; «Ο πρόεδρος Ερντογάν βλέπει τον εαυτό του ως πιθανό διαμεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και Χαμάς», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ακόμη πως γι’ αυτό και «ο Ερντογάν προσπάθησε να διατηρήσει έναν ουδέτερο τόνο. […] Όπως συμβαίνει και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος είναι και στη Μέση Ανατολή ένας από τους λίγους που μπορούν να συνομιλήσουν και με τις δύο πλευρές.
Η SZ εξηγεί πως «από τη σκοπιά του Ερντογάν υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να αποφευχθεί ένας μεγάλος πόλεμος. Εάν η Μέση Ανατολή βυθιστεί στη βία, οι προσπάθειές του να αποκτήσει νέους φίλους στην περιοχή θα υπονομευθούν. Εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, πιθανόν να μην μπορέσει να διατηρήσει την ουδετερότητά του και να ταχθεί υπέρ των Παλαιστινίων. Έτσι, ένας μεγάλος πόλεμος θα μπορούσε να ζημιώσει και την τουρκική οικονομία, καθώς ο Ερντογάν θα δυσκολευόταν να δηλώσει την αλληλεγγύη του προς τους Παλαιστίνιους και ταυτοχρόνως να διατηρήσει τη συμφωνία που έχει συνάψει με το Ισραήλ για το φυσικό αέριο».
Πηγή: DW