Για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού από έναν παρατεταμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας ενώ τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ποσού των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες.
Σε συνέντευξή του στο Reuters o κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να σταματήσει τις αγορές ομολόγων της καθώς όπως είπε μπορεί να χρειάζεται να ηρεμήσουν οι ταραχώδεις αγορές.
Αντέκρουσε τις εκκλήσεις ορισμένων από τους συναδέλφούς του για πρόωρο τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί αυτή τη “δύναμη πυρός” σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον γεμάτο κινδύνους.
“Δεν βλέπω καμία αξία στο να το φέρουμε μπροστά (το τέλος του προγράμματος) ειδικά τώρα υπό τη νέα αβεβαιότητα που έχουμε λόγω των γεγονότων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη”, είπε. “Έτσι πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία μας και να δράσουμε αν χρειαστεί”.
Σχετικά με τον ευρύτερο αντίκτυπο της σύγκρουσης, είπε ότι οι πόλεμοι τείνουν να είναι “στασιμοπληθωριστικοί” – ένα τοξικό μείγμα υψηλού πληθωρισμού και στάσιμης οικονομίας που μερικές φορές προκύπτει από ακριβότερες εισαγωγές πρώτων υλών – αλλά προειδοποίησε ότι ήταν πολύ νωρίς για να το πούμε.
Τέλος, σημείωσε ότι το κόστος δανεισμού είχε ήδη αυξηθεί από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ ως αποτέλεσμα των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων και διερωτήθηκε εάν απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση μέσω της αύξησης των ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών.
Αυτή η κίνηση θα αποσύρει μετρητά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και, δεδομένου ότι τα ελάχιστα αποθεματικά δεν τοκίζονται, θα μειώσει επίσης το ποσό των τόκων που πληρώνουν οι 20 κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης στις εμπορικές τράπεζες της χώρας τους.
Την είσοδο μεγάλων ξένων τραπεζών ως στρατηγικών εταίρων σε Ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της αντίστοιχης πρόσφατης έναρξης αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκρίνει ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Όπως τόνισε, “Θα ήθελα να δω στρατηγικούς εταίρους, ιδανικά μία η δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ασφαλώς γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο καθώς δεν έχουμε ένα ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η τραπεζική ένωση… Ελπίζω όμως ότι το ΤΧΣ θα αγωνιστεί για να βρει καλούς στρατηγικούς επενδυτές, μακροχρόνιους επενδυτές να πουλήσει τις μετοχές που έχει.”.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τραπέζης της χώρας θεωρεί εφικτό το στόχο της Ελλάδος για ανάπτυξη 3% το 2024, εκτιμώντας, ότι θα καταγραφούν αυξημένες επενδυτικές ροές στα προσεχή έτη όσο η χώρα θα παράγει δημοσιονομικά πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος θα μειώνεται. Όπως ανέφερε, η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά με θετικές προοπτικές, μεταξύ άλλων και λόγω των Ευρωπαϊκών πόρων και της βελτίωσης της κατάρτισης του εργατικού δυναμικού. Καθώς η Ελλάδα αναμένεται να λάβει άνω των 55 δισ. Ευρώ στην ερχόμενη εξαετία από Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, το ταμείο ανάκαμψης και το ταμείο ανθεκτικότητας, “Αυτά δικαιολογούν γιατί ρυθμοί 2,5%, 2,7% ή ακόμα και 3% θεωρούνται ρεαλιστικοί από την δική μας σκοπιά”, όπως είπε. Ο κ.Στουρνάρας στάθηκε και στην βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, την οποία πιστοποιούν ξένοι αναλυτές.
Ο ίδιος εκτιμά ως περιορισμένη την επίδραση στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, λόγω του ότι οι ζημιές καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες, Ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Στο ίδιο πλαίσιο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πτωτική πορεία των “κόκκινων” δανείων.
Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης είναι υπέρμαχος της διατήρησης του συστήματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ), το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο τρέχον γεωπολιτικό περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας. Ζητά να συνεχιστεί η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ για την τόνωση της προσφοράς χρήματος παρά το πληθωριστικό περιβάλλον, ως μέσο καθησυχασμού των νευρικών αγορών.
- Πεντάγωνο: Τηρείται η εκεχειρία μεταξύ Τουρκίας και SDF στη βόρεια Συρία
- Οι σημαντικότερες εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) το 2024
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024: Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες
- ΗΠΑ: Εφετείο του Μανχάταν επικύρωσε την πρωτόδικη καταδίκη του Ντ. Τραμπ για τη δυσφήμηση της πρώην δημοσιογράφου Ε.Τζιν Κάρολ
- Covid-19: Πέντε χρόνια από την έναρξη της πανδημίας – Ο ΠΟΥ ζητά ακόμη από την Κίνα να μοιραστεί τις πληροφορίες που διαθέτει