Το εκλογικό αποτέλεσμα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ερμήνευσε ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης στο κανάλι Action24. «Βεβαίως και δεν είναι καλό το αποτέλεσμα για τη ΝΔ. Είναι πολύ κακό το αποτέλεσμα. Απλώς είδαμε τη φωτογραφία και τώρα θα δούμε την αξονική τομογραφία», είπε ο κ. Δρυμιώτης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του.
«Στις περιφέρειες που έχασε η ΝΔ, στον β’ γύρο, ο εκλεκτός της ΝΔ δεν πήρε ούτε καν τις ψήφους που είχε από την α’ Κυριακή. Με τη μεγαλύτερη έκπληξη στη Θεσσαλία. Στη Θεσσαλία ο κ. Αγοραστός είχε πάρει 155.704 ψήφους την α’ Κυριακή και πήρε μόνο 105.140 ψήφους τη β’ Κυριακή. Ενώ ο Κουρέτας που βγήκε είχε πάρει 128.000 και πήρε 155.000 ψήφους τη β’ Κυριακή», ανέφερε.
«Αυτό το αποτέλεσμα είναι ανεξήγητο. Οι άνθρωποι αυτοί θεώρησαν ότι είχαν μεταδώσει το πολιτικό μήνυμα την α’ Κυριακή και τη β’ Κυριακή ψήφισαν πιο χαλαρά. Το ίδιο συνέβη σε όλες τις περιφέρειες και στους δύο μεγάλους Δήμους. Πάμε στην Αθήνα που είναι η μεγαλύτερη ανατροπή. Ο κ. Μπακογιάννης είχε πάρει 57.800 ψήφους και πήρε τώρα 50.403, δηλαδή 7.500 λιγότερες ψήφους. Ο Χάρης Δούκας είχε πάρει 19,800 και πήρε 64,055 ψήφους. Επειδή πήγαν λιγότεροι στην κάλπη, στον β’ γύρο, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι πήγαν μονοκούκι στον κ. Δούκα. Πήρε 27.000 επιπλέον ψήφους από την πρόσθεση ψήφων Ζαχαριάδη-Δούκα την α Κυριακή. Και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να βάλεις που είχε πάρει 8000 ψήφους δεν φτάνουν. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Διαφορά 24 μονάδων να υπερκαλυφθεί με τέτοια μεγάλη διαφορά, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.»
«Να δεχθώ ότι δεν πήγαν στον β’ γύρο οι ψηφοφόροι που είχαν κινητοποιηθεί στον α’ γύρο για τον Νίκο Χαρδαλιά. Το πρόβλημα είναι πώς βρέθηκαν οι υπόλοιπες ψήφοι. Πώς το 19.000 έγινε 64.000. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα», πρόσθεσε ο πολιτικός αναλυτής.
«Τέτοια ανατροπή 24 μονάδων δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ. Αυτό πρέπει να γίνει αντικείμενο ειδικής δημοσκόπησης. Τι ψήφισαν την α’ Κυριακή, τι ψήφισαν τη β’ Κυριακή και γιατί ψήφισαν τη β’ Κυριακή. Εγώ δεν το έχω ξαναδεί και ομολογουμένως ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα. Έχω δε την αίσθηση ότι το είπε ο πρωθυπουργός με κάποιο τρόπο: τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν την α’ Κυριακή και οι ψηφοφόροι το μόνο που δεν συγχωρούν είναι να θεωρούνται δεδομένοι. Νομίζω ότι πολύ ωραία το λένε σήμερα «Τα Νέα» «κίτρινη κάρτα». Άλλη μια κίτρινη κάρτα και πάμε σε κόκκινη. Βγήκε κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση ούτως ώστε να ξεκαβαλήσουν κάποιο καλάμι που έχουν καβαλήσει».
Στο ερώτημα αν υπήρχαν σημάδια αλαζονείας μέσα στη ΝΔ ο κ. Δρυμιώτης απάντησε: «Δεν εξηγείται αλλιώς. Σας λέω ότι το μόνο που δεν συγχωρεί ο ψηφοφόρος είναι η αλαζονεία. Θυμηθείτε τον κ. Τίποτα του Πάγκαλου, θυμηθείτε αν θέλετε και τον Τσίπρα, ο οποίος καλή του ώρα τώρα είχε πει «ούτε 1 στο εκατομμύρια δεν χάνω». Ο ψηφοφόρος το μόνο που δεν θέλει είναι να θεωρείται δεδομένος. Και βρίσκει έναν τρόπο και αντιδρά. Εγώ προσωπικά έκανα την ανάλυση σήμερα το πρωί που βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα, σε καμία από τις 5 περιφέρειες που έχασε η ΝΔ, οι εκλεκτοί της δεν πήραν ούτε τις ψήφους που είχαν την α’ Κυριακή».
Δημοσιογράφος: Καταλάβαμε ποιος είναι ο χαμένος σε αυτόν τον β’ γύρο. Κερδισμένο έχουμε;
Δρυμιώτης: «Όχι. Μπορεί να θεωρηθεί ότι κερδισμένο είναι το ΚΚΕ, και από τον α’ γύρο, αυτό είναι βέβαιο. Το σύνολο που έχει πάρει το ΚΚΕ είναι 15% και έχει και 5 Δήμους τώρα. Κερδισμένο μπορεί να θεωρηθεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έκανε την επιλογή του κ. Δούκα στην Αθήνα, η οποία του βγήκε, με μεγάλη διαφορά και αυτή είναι η μεγάλη έκπληξη. Η β΄Κυριακή, πολύ σωστά το είπε ο πρωθυπουργός, δεν ήταν υπέρ της ΝΔ».
Δημοσιογράφος: Πως σχολιάζετε τη μάχη της Θεσσαλίας;
Δρυμιώτης: «Τα νούμερα της Θεσσαλίας είναι συγκλονιστικά. Ο κ. Αγοραστός πήρε 50.000 ψήφους λιγότερες τη β’ Κυριακή. Αυτό θέλει πολύ μεγάλη ερμηνεία, δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί. Εγώ περίμενα να ήταν ανάποδα τα πράγματα. Περίμενα ότι την α’ Κυριακή θα ήταν πιο χαλαρή η ψήφος και θα ήταν πιο πολιτική τη β’ Κυριακή και έγινε ακριβώς το αντίθετο. 100% μετακινήθηκαν ψηφοφόροι από τον Αγοραστό στον Κουρέτα. Οι πλημμύρες δεν έπνιξαν τον κ. Αγοραστό την περασμένη Κυριακή και τον έπνιξαν την β’. Αυτό είναι το τρελό στην ιστορία».