Μιλώντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023-Ώρα για δράση» που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα την Δημοκρατία και τα ζητήματα δημογραφίας, κ. Ντουμπράβκα Σουίτσα τόνισε ότι το δημογραφικό «δεν είναι σημαντικό μόνο για την Ελλάδα, αλλά καθίσταται κεντρικό ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη» ως παράγοντας για την χάραξη πολιτικής.
Η κ. Σουίτσα επεσήμανε ότι «η δημογραφική αλλαγή γίνεται τόσο απτή που αν δεν την αντιμετωπίσουμε εκ των προτέρων, υπάρχει πολύ πραγματικός κίνδυνος να υπονομεύσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουμε και τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε» σε άλλα επίπεδα πολιτικής, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.
Ωστόσο, τοποθετούμενη μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, η ίδια τόνισε ότι πρέπει να «αποκρούσουμε» την άποψη ότι η δημογραφική αλλαγή είναι κάτι ολοκληρωτικά αρνητικό καθώς έχει θετικές εκφάνσεις, «όπως το γεγονός ότι ζούμε περισσότερο και υγιέστερα και ότι αυτή η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μας προσφέρει την ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια πραγματική κοινωνία μακροζωίας».
Παρ’όλα αυτά η κ. Σουίτσα σημείωσε ότι «η δημογραφική αλλαγή έχει άμεσο αντίκτυπο στο ανθρώπινο κεφάλαιο και, ως εκ τούτου, στην ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας ότι «η γήρανση του πληθυσμού και η συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας είναι πιθανό να επιδεινώσουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού και να αυξήσουν την πίεση» στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Επιπλέον, η συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών δοκιμάζεται σε κοινωνικό, εδαφικό και διαγενεακό επίπεδο.
Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημογραφικό, η κ. Σουίτσα υπενθύμισε τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του brain drain, δηλαδή της διαρροής ανθρώπινου κεφαλαίου, και την αξιοποίηση των ταλέντων των Ευρωπαίων, τον αντίστοιχο μηχανισμό για την υποστήριξη των περιφερειών στην κατάρτιση, διατήρηση και προσέλκυση ατόμων με δεξιότητες και ικανότητες για την άμβλυνση των επιπτώσεων της δημογραφικής αλλαγής, ενώ από τον Σεπτέμβριο τρέχει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ευρωπαϊκές περιφέρειες ώστε να λάβουν τεχνική βοήθεια στο πλαίσιο του μηχανισμού. Τέλος, «στις 11 Οκτωβρίου, παρουσιάσαμε μια ευρύτερη και εκτεταμένη πρωτοβουλία που ονομάζεται Εργαλειοθήκη Δημογραφίας», είπε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η φιλοδοξία πίσω από την εργαλειοθήκη είναι να συνδυαστούν «αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά εργαλεία, είτε πρόκειται για ρυθμιστικά μέσα, είτε για πλαίσια πολιτικής ή χρηματοδότησης, με εθνικές και περιφερειακές πολιτικές, με την ιδέα να ενδυναμώσουμε και να υποστηρίξουμε όλες τις γενιές, τους νέους, τους γονείς και τους ηλικιωμένους».
«Αλλά το βασικό στοιχείο για τη λειτουργία της εργαλειοθήκης θα είστε εσείς, τα κράτη μέλη, διότι μόνο με τη συνεργασία μας μπορούμε να προχωρήσουμε προς μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική και βιώσιμη, αειφόρο Ευρώπη. Και φυσικά, πρέπει να συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης», κατέληξε η κ. Σουίτσα.
- Οι λύκοι επιστρέψαν στην Πελοπόννησο για πρώτη φορά μετά το 1930
- Γερμανός υπουργός Άμυνας: «Αν ο Πούτιν επιτεθεί πρέπει οι δυνάμεις μας να είναι έτοιμες για πόλεμο»
- Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής
- Μπράτσας: «Μεγάλος πλούτος τα ανοικτά δεδομένα» – Άπειρες οι πιθανές εφαρμογές
- Νίκος Αλιβιζάτος: To «Ντε Γκρες» δεν είναι κανονικό επώνυµο – Το Σύνταγμα απαγορεύει τίτλους και διακρίσεις