Πόσο σοβαρή είναι η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, ποιους κινδύνους ενέχει και πώς συνδέεται η πορεία του κόμματος με τις σημερινές εξελίξεις στο εσωτερικό του, είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία έδωσε την δική του απάντηση ο Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και συγγραφέας, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Αναλύοντας το φαινόμενο Κασσελάκη, ο κ. Σεβαστάκης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είναι τόσο ουρανοκατέβατο». «Είναι η αυτονόμηση του αρχηγισμού και μία κουλτούρα που φτιάχτηκε στη βάση του απλώς πώς μπορούμε να νικήσουμε τον Μητσοτάκη, να επιτεθούμε στον Μητσοτάκη και να πάρουμε εμείς τη θέση του υποχωρώντας σε άλλα στοιχεία, κάνοντας τεράστια βήματα προς τα πίσω, στο επίπεδο των αξιών, των πολιτικών αξιών, της κοινωνικής και πολιτικής ανάλυσης και προβάλλοντας μια δυναμική των τρολ» υποστήριξε ο κ. Σεβαστάκης.
Η περίπτωση Κασσελάκη, προσέθεσε ο καθηγητής, είναι ένα μείγμα που έχει φτιαχτεί χρόνια τώρα και έχει στοιχεία από το κέντρο, έχει και στοιχεία κεντροδεξιά, έχει και στοιχεία αριστερά, είναι «ένας υβριδικός λαϊκισμός».
«Υπάρχει μια ανάλυση που λέει ότι ήρθε ο Κασσελάκης γιατί είχε κάνει ο Τσίπρας μια στροφή προς το κέντρο, στη μεσαία τάξη και είχε εγκαταλείψει την εργατική τάξη και κάτι τέτοια, τα διάβαζα σε κείμενα. Δεν είναι αυτή η αιτία. Κατά τη γνώμη μου είναι λάθος. Δεν υπήρχε καμία στροφή, δεν υπήρχε προσανατολισμός, υπήρχαν διάφορα λεξιλόγια που εναλλάσσονταν, άλλοτε πιο ριζοσπαστικά εχθροπαθή, άλλοτε πιο μετριοπαθή και ας το πούμε “κεντρώα” και τα οποία δεν είχαν καμία συνέπεια μεταξύ τους. Δεν υπήρχε δηλαδή ένας προσανατολισμός που προϊόν αυτού του προσανατολισμού του δεξιόστροφου, είναι η ηγεσία Κασσελάκη. Είναι λάθος αυτή η ανάλυση. Το ουσιαστικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεταβληθεί, είχε μεγαλώσει κάποτε, του έδωσε ο κόσμος ένα μέγεθος που τον ανάγκαζε να εμβαθύνει πολιτικά, προγραμματικά και σαν δύναμη και να γίνει μια αριστερή σοσιαλδημοκρατία με οικολογικά και περιβαλλοντικά και όλα αυτά τα καινούργια στοιχεία και να μην έχει διαφθορά ή πελατειακά σχήματα του παλιού χώρου και αυτό το πράγμα δεν το υπηρέτησε καθόλου. Αντίθετα δημιούργησε αυτά τα υβρίδια που πολλές φορές ήταν τυχοδιωκτικά και οδήγησαν σε αυτό που βλέπουμε τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σεβαστάκης.
«Εκεί που νομίζω ότι υπάρχει ένα κενό αντιπροσώπευσης και εκπροσώπησης και όχι απλώς κενό, μία ανάγκη, είναι ότι χρειάζεται μια πολιτική κεντροαριστερά ή πολιτική Αριστερά, μια παράταξη ανταγωνιστική προς τη Νέα Δημοκρατία, ακόμα και στην καινούργια της σύνθεση» επισήμανε ενώ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει έδαφος για κάτι τέτοιο αλλά όχι με τους υπάρχοντες μηχανισμούς.
«Νομίζω ότι η κρίση που ζούμε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ σοβαρή και έχει τον εξής κίνδυνο πέρα από όλους τους άλλους. Ο κίνδυνος είναι, αυτό που εκφράζει, το θολό, το εκτός παράδοσης πράγμα που φέρνει η ηγεσία Κασσελάκη, να παράγει αυτόν το φόβο και την αντίδραση και να οδηγηθούμε σε νοσταλγικές απόπειρες. Να επανέλθει, παραδείγματος χάρη, ένας ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν η παλιά ΑΚΟΑ του Γιάννη Μπανιά. Ένας ΣΥΡΙΖΑ της παλιάς εκδοχής του προ του 2015, κάπως πιο καθαρός που δεν θα έχει φιλοδοξίες να εκφράσει και έναν κόσμο μέσα στην Κεντροαριστερά, που θα γυρίσει σε μια καθαρή αριστερά. Από τη μια το θολό και το ανερμάτιστο, από την άλλη μια νοσταλγική και ταυτοτική πολιτική, μια πολιτική να βρούμε την ταυτότητά μας, να βρούμε τον εαυτό μας και να μην μπούμε σε περιπέτειες άλλες. Νομίζω και οι δύο εκδοχές οδηγούν σε αδιέξοδο» τόνισε ο κ. Σεβαστάκης.
- Σύμβουλος Τραμπ: Προτεραιότητα στην Ουκρανία είναι η ειρήνη και όχι η επιστροφή εδαφών από τη Ρωσία
- Ολοκληρώθηκαν το Έκτακτο Συνέδριο και η τρίτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ
- Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε το νέο κόμμα «της δημοκρατίας, των ελεύθερων πολιτών και της προόδου»
- «Echoes of the Moon Rise» στο Φεστιβάλ The Awakening Bangkok 2024
- Bluesky: Η μεγάλη “μετανάστευση” από το “Χ” του Έλον Μασκ ξεκίνησε – Τι είναι το νέο Social Media