Συνέντευξη στο ΚΟΝΤΡΑ παραχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, την πρώτη μετά τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ που ανέδειξαν στην ηγεσία του κόμματος τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο κ. Τσακαλώτος και σε ερώτηση για το αν ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «δεν έχω απαίτηση να είμαι σε κόμμα που συμφωνούν με εμένα» και σημείωσε πως οι εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες «θα δείξουν εάν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανανεωτική αριστερά».
Για τον κ. Κασσελάκη είπε πως όπως φάνηκε στη δημοσκόπηση της GPO οι πολίτες δεν τον εκλαμβάνουν ως αριστερό, ενώ ανέφερε πως θα πρέπει να συζητηθούν όλα και η Αριστερά να καταθέσει προτάσεις στον δημόσιο διάλογο, όπως η μείωση του χρόνου εργασίας.
Ακόμη τόνισε πως οι θέσεις που έχει διατυπώσει ο Στέφανος Κασσελάκης δεν συνάδουν με τις παραδοσιακές θέσεις της Αριστεράς.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τραυματισμένος από την εκλογική διαδικασία και επέρριψε την ευθύνη στα στελέχη που στήριξαν τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη ενώ τόνισε πως ήταν ήταν λάθος οι διαγραφές στελεχών. «Εάν θέλεις την ενότητα πρέπει να συζητάς εξοντωτικά για να την πετύχεις», είπε.
«Όταν βάζεις τον κ. Πολάκη συντονιστή, δεν στέλνεις σήμα για ενότητα είπε, καθώς ο κ. Πολάκης ήταν ο πιο επιθετικός και το είχε δείξει όλα αυτά τα χρόνια», είπε.
Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως δεν συμφωνεί με το σενάριο της καθαίρεσης του προέδρου καθώς είναι καθ’όλα νομιμοποιημένος, μετά τη μαζική ψήφο του κόσμου, ωστόσο επισήμανε πως διαφωνεί με τις διαγραφές καθώς τόνισε πως η νέα ηγεσία θα πρέπει να μάθει να δέχεται κριτική.
Σε κατευναστικούς τόνους ο κ. Τσακαλώτος δεν φάνηκε να πριμοδοτεί μια έξοδο από το κόμμα, χωρίς ωστόσο να λείψουν οι αιχμές κατά του Παύλου Πολάκη και το στίγμα που δίνει η τοποθέτησή του στον συντονισμό των τομεαρχών.
Τέλος μίλησε εκτενώς για τις επιθέσεις που δέχεται η Ομπρέλα στο διαδίκτυο, στις οποίες αναγκάζονται να απαντούν τα στελέχη της.
Η κριτική σε Κασσελάκη
Σε σχέση με τον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε την κριτική ότι έχει πει πράγματα που είναι μακριά από τις θέσεις της Αριστεράς:
«Έχει βάλει θέματα για τις εργασιακές σχέσεις, η αριστερά πρέπει να βάλει θέμα μείωσης του χρόνου εργασίας, όχι να συζητάμε πόσες υπερωρίες γίνονται και αν πληρώνονται καλά, να το συζητήσουμε κι αυτό αλλά να συζητήσουμε τις μεγάλες τομές.
Προφανώς λέει πράγματα που θα συμφωνούσαμε στο πεδίο των δικαιωμάτων αλλά λέει και πράγματα πολύ μακριά από την ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά. Είναι δυνατόν πρόεδρος αριστερού κόμματος και να λέει ότι το κεφάλαιο λύνει το πρόβλημα των ανισοτήτων;». Και πρόσθεσε σε άλλο σημείο:
«Είναι δυνατόν πρόεδρος αριστερού κόμματος και να λέει ότι το κεφάλαιο λύνει το πρόβλημα των ανισοτήτων;».
«Είναι δυνατόν αριστερός πρόεδρος να λέει ότι δεν πρέπει να αυξηθούν κάποιοι φόροι; Φεύγουμε από τον πυρήνα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς που θεωρεί ότι μέσω από την φορολογία, γίνεται αναδιανομή του εισοδήματος».
«Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η πολιτική συζήτηση ούτε η ενότητα»
Εκτίμησε ότι το μείζον είναι να γίνει πολιτική συζήτηση για παράδειγμα για τα αίτια της ήττας το 2019 και το 2023, αλλά σημείωσε ότι δεν βλέπει η πλευρά της πλειοψηφίας να ενδιαφέρεται να κάνει η πολιτική συζήτηση ή ακόμη και να παράξει πολιτική.
Άφησε να εννοηθεί ότι η ηγετική ομάδα επαναπαύεται στο γεγονός ότι είναι πλειοψηφία και όπως είπε, «δουλεύει με τον μηχανισμό».
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην συνεδρίαση της ΠΓ, κανείς από τα στελέχη που στηρίζουν τον Στ. Κασσελάκη, δεν μπήκε στον κόπο να τον στηρίξει για τα όσα είπε στον ΣΕΒ.
Περαιτέρω εκτίμησε ότι δεν βλέπει η πλευρά της πλειοψηφίας να ενδιαφέρεται ούτε για την ενότητα.
Ως ένδειξη ανέφερε καταρχάς την παραπομπή για διαγραφές, «αν θέλεις ενότητα δεν το κάνεις αυτό, συζητάς εξαντλητικά στην ΠΓ» υποστήριξε. Και ως δεύτερη χαρακτηριστική ένδειξη ανέφερε την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη σε θέση υπερσυντονιστή ΕΠΕΚΕ παραπέμποντας και στον τρόπο και το ύφος του λέγοντας ότι δεν είναι τρόπος συζήτησης το «Άκου Τσακαλώτε, και αν δε σ’ αρέσει φύγε».
Το τραύμα της εσωκομματικής κάλπης και ο Τσίπρας
Πιο έμμεσα αναφέρθηκε στον Παύλο Πολάκη, αλλά και συνολικά σε όσους στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη, και κατά την αναφορά του στους χειρισμούς αυτής της πλευράς, κατά την προεκλογική περίοδο των εσωκομματικών εκλογών.
Σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία, με τις επιθέσεις τύπου «να σηκωθείτε να φύγετε», στην πιο λάιτ μορφή τους, δημιούργησε ένα τραύμα που δεν αποκαταστάθηκε στην συνέχεια.
Στα πρόσωπα που αποτελούν μέρος του τραύματος ενέταξε και τον Αλέξη Τσίπρα. Ειδικότερα, στο ερώτημα για το αν θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε όσα είπε στην Πολιτική Γραμματεία:
«Είπα στην ΠΓ, αν ήμουν Αλέξης, μια εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών θα έκανα μια ανάρτηση με 3 πράγματα:
–Δεν υποστηρίζω κανέναν.
–Δεν δέχομαι κανένας να λέει ότι τον στηρίζω.
–Δεν δέχομαι για κανέναν να λέει ότι κάποιος άλλος υποψήφιος με υπονόμευε.
Αυτό θα ισχυροποιούσε την ουδετερότητά του. Το ότι δεν το έκανε αυτό είναι μέρος του τραύματος. Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε».
Με άλλα λόγια, αν και όπως επανέλαβε στο τέλος, το επόμενο διάστημα θα τεστάρει αν υπάρχει χώρος για την Αριστερά εντός του ΣΥΡΙΖΑ, παρέπεμψε σε ουκ ολίγα δεδομένα που εξέπεμψαν απαισιοδοξία.
Το Συνέδριο δείχνει να θεωρεί ως ένα κρίσιμο ορόσημο η τάση των 6+6 η οποία χθες πραγματοποίησε πανελλαδική διαδικτυακή συνδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσει το πώς θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στην τάση αυτή μετέχουν στελέχη της μειοψηφίας όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Δανάη Κολτσίδα, κ.ά.
Το Συνέδριο και η πορεία σε αυτό με ψυχραιμία και σοβαρότητα και με διασφάλιση από την ηγεσία ήρεμου κλίματος προσυνεδριακού διαλόγου χωρίς κυνήγι εσωτερικών εχθρών και εκκαθαρίσεις καθώς και η υπεράσπιση της δημοκρατικής κομματικής λειτουργίας (να συνεδριάζουν τα όργανα) και του πολιτικού προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα θέματα που ιεραρχεί στην κορυφή η τάση αυτή.
«Όχι» στις εκκαθαρίσεις, διάλογος με ψυχραιμία και σοβαρότητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές αυτής της πλευράς, σε αυτή την «μαζική», όπως την χαρακτήριζαν στελέχη, πανελλαδική Συνδιάσκεψη «καταρχάς εκφράστηκε η αγωνία για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ την κρίση που διέρχεται, τις διαλυτικές τάσεις που επικρατούν».
Συζητήθηκαν «οι βασικές αντιπολιτευτικές αιχμές απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς που πρέπει να αναδείξουμε», όπως επίσης έγινε συζήτηση «για την πορεία μας προς το Συνέδριο και την παρουσία μας το επόμενο διάστημα για την υπεράσπιση της δημοκρατικής κομματικής λειτουργίας και τον σαφή πολιτικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Συνομολογήθηκε ότι είναι ανάγκη το κόμμα να προχωρήσει «με ψυχραιμία και σοβαρότητα στον προσυνεδριακό διάλογο μακριά από λογικές εσωτερικών εχθρών κι εκκαθαρίσεις» και στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή «με σεβασμό τηρώντας τους κανόνες να συζητήσουμε ανοιχτά τις πολιτικές εξελίξεις και τις υπαρκτές διαφωνίες».
Η συζήτηση έγινε και εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου στο οποίο θα μετέχει και η Έφη Αχτσιόγλου, με βάση την σύνθεση που ανακοινώθηκε, και όπου θα είναι η μόνη από την εσωκομματική μειοψηφία, (στο όργανο δεν συμμετέχει άλλο μέλος της τάσης ή μέλος της Ομπρέλας).
Σημειώνεται δε ότι μετά από στενή σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών της τάσης την Τρίτη υπήρξε η κοινή δήλωση των Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου, οι οποίοι ζήτησαν από την ηγεσία να υπάρξει σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για το θέμα των διαγραφών, επίσπευση του Συνεδρίου και διασφάλιση ότι η πορεία προς αυτή θα γίνει με προσπάθεια σύνθεσης και όχι με λογικές εσωτερικού εχθρού και εκκαθαρίσεις.
Οι προσεκτικές κινήσεις αυτής της ομάδας και η αποφυγή επιθέσεων προς την ηγεσία και τροφοδότησης της έντασης, είναι και ο λόγος που η ηγεσία δείχνει να επιθυμεί έναν δίαυλο, όμως από τα στελέχη της τάσης, ζητούνται εχέγγυα και τίθενται προϋποθέσεις, ότι το κόμμα υφίσταται, λειτουργεί δημοκρατικά και υπάρχει σεβασμός στις προγραμματικές του θέσεις.
- Μητσοτάκης από τη Βηρυτό: Ζωτικής σημασίας η εφαρμογή της εκεχειρίας για την ευρύτερη περιοχή
- Άσαντ: «Δεν εγκατέλειψα με προμελετημένο τρόπο τη Συρία για τη Ρωσία»
- Πούτιν: H Δύση ωθεί τη Ρωσία στις “κόκκινες γραμμές” της
- Νέες υπηρεσίες και ωράριο καταστημάτων από τη ΔΕΗ
- Οι 10 πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των τραπεζικών προμηθειών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού