«Χρειαζόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος» δήλωσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Βαγγέλης Καρκαλέτσης, διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνινών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και μέλος της επιτροπής που σύστησε ο πρωθυπουργός, υπό τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, για την τεχνητή νοημοσύνη.
«Στον Δημόκριτο ασχολούμαστε πολλά χρόνια με την τεχνητή νοημοσύνη, Όχι τώρα δηλαδή που έχει δημιουργηθεί όλος αυτός ο ντόρος. Προσωπικά ασχολούμαι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά υπάρχουν ερευνητές στο Δημόκριτο από τη δεκαετία του ’70 που ασχολούνταν με θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης» δήλωσε ο κ. Καρκαλέτσης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής, Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, τόνισε ότι αν και η τεχνολογία είναι η ίδια αλλά αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχουμε πάρα πολλά δεδομένα στα χέρια μας καθώς και ισχυρούς υπολογιστές.
Επεξεργαζόμαστε πια τεράστιους όγκους δεδομένων
«Πλέον, μπορούμε να επεξεργαζόμαστε τεράστιους όγκους δεδομένων, σε πολύ μικρό χρόνο και αυτό είναι καθοριστικό για την εξέλιξη τεχνητής νοημοσύνης» είπε χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις ως εκρηκτικές. «Από πέρυσι που η Open ΑΙ έβγαλε το ChatGPT τα πράγματα τρέχουν και οι επειδή οι εξελίξεις είναι αλματώδεις» ανέφερε εξηγώντας ότι γι’ αυτό η Πολιτεία και ο πρωθυπουργός προσωπικά προχώρησαν στην σύσταση της Επιτροπής για την Artificial Intelligence.
Στόχος της Επιτροπής είναι, όπως τόνισε ο κ. Καρκαλέτσης, να βοηθήσει στις δράσεις που θα κάνει η χώρα τα επόμενα χρόνια στην Τεχνητή Νοημοσύνη. «Ο ρόλος της είναι είναι να βοηθήσει στη διαμόρφωση της μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη», πρόσθεσε.
Όπως αποκάλυψε τρία είναι τα θέματα που ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ασχοληθεί η Επιτροπή:
«Το πρώτο θέμα είναι τα πεδία εφαρμογής και η προτεραιοποίηση. Το δεύτερο θέμα αφορά ζητήματα ρυθμιστικού ελέγχου της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είναι μια νέα τεχνολογία που που ακουμπά όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Αυτό είναι ένα από τα κύρια θέματα που συζητιέται και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παγκοσμίως» ανέφερε.
Τρίτος τομέας δράσης της Επιτροπής είναι η καταγραφή των τάσεων και των μελλοντικών προοπτικών στην τεχνητή νοημοσύνη.
Πώς η ΑΙ έχει εφαρμογή σε πλημμύρες και φωτιές
«Αποτελεί προτεραιότητα η υγεία και ήδη υπάρχουν εφαρμογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πώς καταφέραμε να φτιάξουμε εμβόλια σε τόσο γρήγορο χρόνο. Αυτό συνέβη επειδή έχουμε στα χέρια μας υπολογιστικούς πόρους και τεχνικές ΑΙ, οι οποίες αναλύουν αυτά τα δεδομένα και μειώνουν πάρα πολύ το χρόνο» εξήγησε ο ερευνητής στον Δημόκριτο. Ταυτόχρονα ανέλυσε πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
«Το χαρακτηριστικό στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι φέρνεις δεδομένα διαφορετικών τύπων από διαφορετικές πηγές και τα βάζεις μαζί για να σε βοηθήσει να πάρεις μια απόφαση», συμπλήρωσε. Αναφορικά με τις πλημμύρες πρόσθεσε ότι «πηγή δεδομένων είναι και τα σόσιαλ μίντια, η Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και οι αισθητήρες που υυπάρχουν μέσα σ’ ένα ρέμα».
Μιλώντας για τον Δημόκριτο και τις δράσεις του ανέφερε ότι την προσεχή Δευτέρα (30/10) εγκαινιάζουν στο χώρο του Ωδείου Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας μια διαδραστική έκθεση χρησιμοποιώντας τεχνολογία ΑΙ για να παρουσιάσουμε την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και να τη συνδέσουμε με την καθημερινότητα. «Η φιλοσοφία έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα και το λέω εγώ, ένας άνθρωπος που είμαι από το χώρο της τεχνολογίας» συμπλήρωσε ο κ. Καρκαλέτσης.
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ
- Ανοιχτό δηλώνει το Πεκίνο στην επικοινωνία με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση
- Ουκρανία: Ο Τραμπ θα μιλήσει με Πούτιν και Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου
- Βίρνα Λίζι: Η Ιταλίδα σταρ που ήθελε το Χόλιγουντ απέναντι στην Μέριλιν Μονρόε
- Ανακάλυψη της προσωπογραφίας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: “Ξεπερνά τις αρχαιολογικές επιτυχίες, έχει εθνική σημασία για εμάς”
- Σύζυγος αστυνομικού της Βουλής: «Περιέγραφε τους βιασμούς των παιδιών μας για να με κάνει να ζηλέψω»