Στις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ (εκπομπή Newsroom) ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, διεθνολόγος – κύριος ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ.
Όπως ανέφερε, μετά και τη χθεσινοβραδυνή επίθεση του Ισραήλ: «Νομίζω ότι βλέπουμε την εξέλιξη αυτού που από την πρώτη στιγμή είχε προαναγγείλει το Ισραήλ ότι θα είναι το πλαίσιο της απάντησης του μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Γίνονται και έγιναν, γίνονται και θα εξακολουθήσουν να γίνονται διάφορες προσπάθειες σε διεθνές και διμερές επίπεδο για να διασφαλιστούν ορισμένα πράγματα.
Αλλά αυτό δεν θα άλλαζε τον κεντρικό στόχο του Ισραήλ που ήταν αυτή η χερσαία επιχείρηση, η συνδυαστική επιχείρηση, γιατί δεν είναι μόνο χερσαία. Όπως είδαμε, έχει και μεγάλο μέρος που σχετίζεται με το κομμάτι του αέρα, δηλαδή με βομβαρδισμούς, όλο αυτό το πλαίσιο, το οποίο έχει διάφορους στόχους, τον πρώτο και κύριο να επιφέρει το μεγαλύτερο δυνατό πλήγμα στη Χαμάς. Έχει εξαγγελθεί ότι όταν θα τελειώσει ο πόλεμος από πλευράς του Ισραήλ, θα τελειώσει όταν μπορούν να έχουν σχεδόν εξαρθρώσει επιχειρησιακά τη Χαμάς, να το πούμε έτσι σχηματικά.
Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με το θέμα των ομήρων. Δηλαδή να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση ώστε να υπάρχουν απελευθερώσεις ή να γίνουν και στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό και δυνατό και επιχειρήσεις απελευθέρωσης κάποιων ομήρων. Σε όλο αυτό το πλαίσιο και να προσπαθήσει να απομονώσει τη Χαμάς, είναι θα έλεγα το λιγότερο δύσκολο σενάριο, γιατί δεν υπάρχουν εύκολα σενάρια για την περιοχή και για τη Μέση Ανατολή, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα, το οποίο βέβαια θα δείξει και αν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.
Γιατί θέλω να πω ότι η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ είναι αυτή η οποία έχει αναδειχθεί και από τους εχθρούς του, δηλαδή από τη Χεζμπολάχ και από το Ιράν, που είναι η χώρα πίσω από όλη αυτή την κατάσταση που συνδέει τις διάφορες αυτές ένοπλες οργανώσεις, ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν πει ότι αν κλιμακώσει το Ισραήλ, θα απαντήσουμε κι εμείς».
Σχολιάζοντας το αν η χερσαία επιχείρηση «τορπιλίζει» τη δυνατότητα στη διπλωματία, στο χαρτί με τους ομήρους και τη δυνατότητα της περαιτέρω διαπραγμάτευσης με βάση το διπλωματικό πεδίο, απάντησε πως: «Το Ισραήλ είχε ξεκινήσει τον πόλεμο την πρώτη μέρα, το ξεκαθάρισε. Έχει κάνει χρήση όλου του πλαισίου το οποίο έχει και του νομικού και του πολιτικού.
Άρα λοιπόν, εδώ υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα. Πρώτον, ότι συζητάμε για μια κατάσταση ομήρων. Αυτό εκ των πραγμάτων είναι προβληματικό. Δεύτερον, συζητάμε για μια οργάνωση η οποία δεν αναγνωρίζεται από πολλούς ως συνομιλητής και φάνηκε ότι δεν τηρεί βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου. Άρα εκ των πραγμάτων υπάρχουν δυσκολίες. Γιατί και τώρα, με τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει από χώρες της περιοχής που έχουν ασκήσει πιέσεις για το Κατάρ, είδαμε ότι ήταν μερικώς επιτυχημένη. Άρα προσπαθεί να ασκηθεί και περαιτέρω πίεση από πλευράς του Ισραήλ, γιατί υπάρχουν και πολλοί Ισραηλινοί, δεν είναι μόνο οι πολίτες άλλων χωρών οι οποίοι είναι όμηροι σε όλο αυτό το πλαίσιο και υπάρχουν οι εκ διαμέτρου δυσκολίες στο να διαπραγματευτεί κάποιος με μια οργάνωση όπως είναι η Χαμάς.
Άρα λοιπόν, προφανώς θα πρέπει να δούμε και να κατανοήσουμε ότι το Ισραήλ έχει βάλει ένα πλαίσιο για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα την εξέλιξη των γεγονότων, το οποίο ναι μεν προσαρμόζεται σε ένα βαθμό στην πίεση που ασκείται από τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να υπάρξει αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, το οποίο είναι το πρώτο και πολύ μεγάλο ζητούμενο και να υπάρξει και μικρότερη δυνατή εμπλοκή αμάχων σε διασταυρούμενα πυρά.
Μεγάλες δυσκολίες εδώ, γιατί έχουμε δει ότι έχουν μείνει αρκετοί άμαχοι μέσα σε αυτό το σημείο της Λωρίδας της Γάζας που ελέγχει η Χαμάς, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πορεία στο πλαίσιο που δικαιολογείται από το κομμάτι της νόμιμης αυτοάμυνας. Άρα λοιπόν, το Ισραήλ σε αυτή τη φάση λέει ότι δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης για το Παλαιστινιακό τώρα και επίσης βάζει η πλευρά του με ποιον θα συζητήσω, με τη Χαμάς, η οποία είναι τρομοκρατική οργάνωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δηλαδή υπάρχουν μια σειρά από δυσκολίες».
Ακολούθως σχολίασε το ποια μπορεί να είναι η «επόμενη μέρα» στην περιοχή και είπε: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Ισραήλ δεν θέλει σε καμία περίπτωση και δεν θα επιδιώξει να καταλάβει το μέρος αυτό της Λωρίδας της Γάζας και να επιστρέψει στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό που πιθανότατα θα δούμε θα είναι κάποιο μεταβατικό σχήμα με συμμετοχή αραβικών κρατών στην όλη περιοχή και με κάποια μορφή ανάμειξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Καταλαβαίνετε ότι βέβαια αυτό είναι εύθραυστο, γι’ αυτό οι μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας είναι εκεί.
Άρα έχουμε πολλά πράγματα να δούμε και εδώ, βέβαια το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει είναι ότι ένας Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών που θα έπρεπε να έχει κυρίαρχο ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις, από την αποτροπή των πολέμων, από την υποστήριξη των αμάχων, από την ανθρωπιστική βοήθεια, δείχνει και είναι τουλάχιστον αδύναμος, για να μην πω ότι έχει αποτύχει σε ένα μεγάλο κομμάτι. Είναι πολλά τα ζητούμενα της επόμενης ημέρας και πολύ δυσοίωνα για τους αμάχους».
Τέλος, αναφερόμενος στο ρόλο που επιχειρεί να παίξει η Τουρκία, δήλωσε: «Είναι μία πολύ ιδιαίτερη κατάσταση, είναι πάρα πολλά τα πεδία των άμεσων και των έμμεσων και των βραχυπρόθεσμων και των μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων. Και όντως η Τουρκία θα φανεί πώς θα εξελιχθεί σε μια φάση που ήθελε να πλησιάζει προς τη Δύση και αυτό βοηθούσε τη δυναμική συζήτηση με την Ελλάδα, αν θα επιστρέψει ξανά στην εμπλοκή της στο κομμάτι της Μέσης Ανατολής και εκπροσώπησης του μουσουλμανικού κόσμου».