Βολές εξαπέλυσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης επειδή απείχε από το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.
Το ψήφισμα πέρασε με 121 ψήφους, 14 κατά -μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ισραήλ- ενώ 44 ήταν οι αποχές. Την αποχή επέλεξε η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά και άλλα 13 κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Σχετικά με την ψηφοφορία, διπλωματικές πηγές, επισημαίνουν τα ακόλουθα:
1. Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.
2. Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.
3. Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.
4. Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).
«Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από την ψήφιση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την διάνοιξη διόδων βοήθειας στη Γάζα, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό και την ιστορία του, ενώ καθιστά τη χώρα μας αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του.
Προσθέτει ότι «αντιθέτως, στον αντίποδα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, σειρά ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία επέλεξαν να στηρίξουν την απόφαση ειδικά σε μια στιγμή που χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση που εξαπολύει το Ισραήλ, ενώ η Γάζα βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση λόγω του αποκλεισμού της».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η αντιμετώπιση της Χαμάς από το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεπάγεται τον θάνατο και άλλον αμάχων και την καταδίκη της Γάζας σε ανθρωπιστική καταστροφή» και υπογραμμίζει ότι «έστω και τώρα η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση ομήρων, αντί να εγκλωβίζεται όλο και παραπάνω σε μια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου σύμμαχου».
Τη στάση της Αθήνας να απέχει από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επικρίνει το ΠΑΣΟΚ.
Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής και εκπρόσωπος του τομέα Εξωτερικών, Δημήτρης Μάντζος, αναφέρει: «Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα, η διεθνής κοινότητα αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά αδύναμη να συμφωνήσει στα θεμελιώδη. Δυστυχώς, σημαντικός αριθμός χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η δική μας, απείχαν χθες βράδυ από το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή, σε αντίθεση προς την πλειοψηφία των κρατών – μελών, ανάμεσα στα οποία η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο κ.α.
Η καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς οφείλει να είναι ανεπιφύλακτη, το ίδιο όμως ανεπιφύλακτη οφείλει να είναι η περιφρούρηση των ανθρωπιστικών αξιών, η προστασία των αμάχων και των παιδιών. Ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση ούτε υπό την επιφύλαξη γεωπολιτικών υπολογισμών. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τους λόγους, που οδήγησαν στη χθεσινή της απόφαση».
Αντίστοιχα, το ΚΚΕ κάνει λόγο για στήριξη από την κυβέρνηση της ΝΔ της ισραηλινής σφαγής.
«Το ΚΚΕ καταδικάζει με αποτροπιασμό την ισραηλινή επίθεση και καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που στηρίζει την ισραηλινή σφαγή απορρίπτοντας ακόμη κι αυτά τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ για «κατάπαυση του πυρός». Είναι με τη μεριά του «ληστή» και «εγκληματία» και εμπλέκει τη χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, στο πλευρό της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ».
«Παραδίνουμε, στην κρίση του λαού, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τις ακροδεξιές – φασιστικές δυνάμεις που, με τις κατάπτυστες τοποθετήσεις τους από την αρχή, με την υιοθέτηση των ανιστόρητων προσχημάτων του Ισραήλ και τις πολιτικές των ίσων αποστάσεων και της εξίσωσης θύτη και θύματος, έδωσαν άλλοθι στο κατοχικό κράτος» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:
«Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα για να σταματήσει η σφαγή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, να καταδικαστεί μαζικά το έγκλημα που διαπράττει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ, να εκφραστεί μαχητικά η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου που κι αυτοί εκδηλώνουν με μαχητικό και συγκινητικό τρόπο την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό, για να ακουστεί ακόμη πιο βροντερά η απαίτηση για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτή είναι η μόνη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Πώς ψήφισαν οι χώρες
Όπως προαναφέρθηκε, συνολικά 120 χώρες ψήφισαν υπέρ, 14 χώρες κατά, ενώ 45 απείχαν.
Πιο συγκεκριμένα, υπέρ του ψηφίσματος για «ανθρωπιστική εκεχειρία» τάχθηκαν οι:
- Αφγανιστάν, Αλγερία, Ανδόρα, Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αργεντινή, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Μπαρμπάντος, Λευκορωσία, Βέλγιο, Μπελίζ, Μπουτάν, Βολιβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Μπρουνέι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Κομόρες, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κούβα, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τζιμπουτί, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Αίγυπτος, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινή Γουινέα, Ερυθραία, Γαλλία, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γκάνα, Γρενάδα, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Γουιάνα, Ονδούρα, Ινδονησία, Ιράν, Ιρλανδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κένυα, Κουβέιτ, Κιργιστάν, Λάος, Λίβανος, ΛεσόΤο, Λιβύη, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μάλι, Μάλτα, Μαυριτανία, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Μιανμάρ, Ναμίμπια, Νεπάλ, Νέα Ζηλανδία, Νικαράγουα, Νίγηρας, Νιγηρία, Νορβηγία, Ομάν, Πακιστάν, Περού, Πορτογαλία, Κατάρ, Ρωσία, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Σιγκαπούρη, Σλοβενία, Νησιά Σολομώντος, Σομαλία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Σουρινάμ, Ελβετία, Συρία, Τατζικιστάν, Ταϊλάνδη, Ανατολικό Τιμόρ, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τουρκία, Ουγκάντα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ, Υεμένη και Ζιμπάμπουε.
Κατά τάχθηκαν οι:
- Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Φίτζι, Γουατεμάλα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναουρού, Παπούα Νέα Γουινέα, Παραγουάη, Τόνγκα, Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την ψηφοφορία απείχαν οι:
- Αλβανία, Αυστραλία, Βουλγαρία, Πράσινο Ακρωτήριο, Καμερούν, Καναδάς, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Αιθιοπία, Φινλανδία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Αϊτή, Ισλανδία, Ινδία, Ιράκ, Ιταλία, Ιαπωνία, Κιριμπάτι, Λετονία, Λιθουανία, Μονακό, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Παλάου, Παναμάς, Φιλιππίνες, Πολωνία, Δημοκρατία της Κορέας (Νότια Κορέα), Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβακία, Νότιο Σουδάν, Σουηδία, Τυνησία, Τουβαλού, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βανουάτου, Ζάμπια.
Ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης έγραψε στο Facebook:
“120 χώρες τάχθηκαν χτες υπέρ του ψηφίσματος του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, ανάμεσά τους Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ελβετία, Νορβηγία. Μόνο 14 κατά–ΗΠΑ, Ισραήλ, Ουγγαρία, Τσεχία. Απείχαν 45 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Η διπλωματία μίας όψιμης ελληνικής ρεάλπολιτικ υπερίσχυσε των αξιών και του ανθρωπισμού, μία ρεάλπολιτικ αβαθής και μυωπική. Βραχυπρόθεσμοι συσχετισμοί και σχεδιασμοί του ΥπΕξ κλονίζουν ανεπανόρθωτα τη μακροχρόνια σχέση της χώρας με τον αραβικό κόσμο. Αν αυτή είναι λοιπόν η περιβόητη “σωστή πλευρά της Ιστορίας”, τότε μάλλον κάποιοι την έχουν γράψει λάθος”.
Και ο καθηγητής Σωτήρης Ρούσσος:
Η Ελλάδα και η Κύπρος απείχαν στην ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (120 υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές) για κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για μια “κομψή” αρνητική ψήφο. Την ίδια στιγμή ψήφιζαν υπέρ χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Σλοβενία κ.α. που δεν μπορεί κανείς να τις χαρακτηρίσει υποστηρικτές των ισλαμιστών.
Η Ελλάδα μάλλον και η Κύπρος έχουν αποφασίσει δύο πράγματα. Πρώτον ότι το σύστημα των ΗΕ και οι συμμαχίες στον ΟΗΕ δεν μας ενδιαφέρουν. Σοβαρό λάθος κυρίως για την Κύπρο όπου η τύχη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οι πρωτοβουλίες του ΓΓ περνάνε από το “σύστημα” των ΗΕ. Και μάλιστα όταν ζητάμε να εμπλακεί ο ΓΓ για εκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διεκοπησαν στο Κραν Μοντανά.
Δεύτερον πιστεύουν ακόμη και σήμερα μετά την καταβύθιση του περιλάλητου αγωγού EASTMED από τους Αμερικανούς ότι η αποτροπή της τουρκικής επιθετικότητας βασίζεται στην “συμμαχία” με το Ισραήλ και στην άνευ όρων και προϋποθέσεων πρόσδεση μας στον σκληρό πυρήνα υποστήριξης των Ατλαντικων επιλογών. Εύχομαι να μην έρθει η στιγμή να διαπιστωθεί πόσο μεγάλη και επικίνδυνη είναι αυτή η αυταπάτη.
- Γερμανία: Πώς οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές επανερμηνεύουν την επίθεση στο Μαγδεμβούργο
- Αλέξης Τσίπρας: «Το 2025 μπορεί με τη συμμετοχή και την προσπάθεια όλων να είναι μια νέα αρχή»
- ΗΠΑ: Η μεγάλη απεργία στα Starbucks επεκτείνεται σε ακόμα 300 καταστήματα
- Χαβάη: “Ξύπνησε” το υπερηφαίστειο Κιλαουέα
- Οι σφαγές χιλιάδων ανθρώπων στη Γάζα επισκιάζουν για ακόμη μια χρονιά τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ