Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε την επίθεσή του κατά της Λωρίδας της Γάζας παρά τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και κάλεσε τους Παλαιστίνιους αμάχους να πάνε στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αυξηθεί σήμερα η βοήθεια.
Από την Παρασκευή το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις με στρατιώτες και τεθωρακισμένα, συνεχίζοντας ταυτοχρόνως να εντείνει τους βομβαρδισμούς του στον θύλακα των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.
Από εκείνη τη μέρα, περίπου 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Η Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, ανακοίνωσε ότι πάνω από 8.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι μισοί ήταν παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου πριν από λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
“Μεγάλος αριθμός” σκοτώθηκε στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε του Σαββάτου προς σήμερα Κυριακή στα αεροπορικά πλήγματα σε δύο καταυλισμούς προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Γάζας, πρόσθεσε η Χαμάς.
Νωρίτερα η διοίκηση του ισραηλινού στρατού είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους των πόλεων Ασντόντ και Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, για εκτοξεύσεις πυραύλων και ρουκετών. Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών δεν ανέφεραν θύματα. Ωστόσο τρεις άνθρωποι είχαν τραυματιστεί νωρίτερα εντός της ημέρας έπειτα από άλλες εκτοξεύσεις από τη Γάζα.
“Αφόρητα δεινά”
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε χθες, Σάββατο, τη λύπη του για την “άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βομβαρδισμών” που “υπονομεύουν τους ανθρωπιστικούς στόχους”, ζητώντας για άλλη μια φορά άμεση κατάπαυση του πυρός.
Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Μιράνα Σπόλιαριτς δήλωσε χθες “συγκλονισμένη από το αφόρητο επίπεδο των ανθρώπινων δεινών”, καταγγέλλοντας “καταστροφική αποτυχία που ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί”.
“Αντιμέτωποι με αδιάκοπους και τρομακτικούς βομβαρδισμούς, οι άνθρωποι δεν έχουν μέρος να διαφύγουν ή να βρουν καταφύγιο. Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός”, δήλωσε επίσης σήμερα ο Χρήστος Χρήστου, διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε χθες ότι “ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας θα είναι μακρύς και δύσκολος και είμαστε έτοιμοι” σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι ο στρατός του “θα καταστρέψει τον εχθρό πάνω στη γη και κάτω από αυτήν”.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χαμάς διευθύνει τις επιχειρήσεις της από ένα δίκτυο εκατοντάδων χιλιομέτρων υπόγειων σηράγγων.
Πλέον έχει αρχίσει “το δεύτερο στάδιο του πολέμου, ο στόχος του οποίου είναι σαφής: καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων και της διοίκησης της Χαμάς, επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους”, τόνισε επίσης ο Νετανιάχου αφού είχε συναντηθεί με τις οικογένειες ομήρων που κρατά η Χαμάς, οι οποίοι είναι σύμφωνα με εκτίμηση του Ισραήλ 230.
“Οι οικογένειες θέλουν απαντήσεις”
Οι συγγενείς τους εκφράζουν ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για την “απόλυτη αβεβαιότητα” που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την τύχη τους, ιδιαίτερα εν μέσω εντατικών βομβαρδισμών, δήλωσε ο Χάιμ Ρούμπινσταϊν, ο εκπρόσωπός τους. “Οι οικογένειες δεν κοιμούνται, θέλουν απαντήσεις, αξίζουν απαντήσεις”.
Μέχρι σήμερα η Χαμάς έχει αφήσει ελεύθερες τέσσερις γυναίκες. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο είχε απειλήσει να εκτελεί ομήρους, υπολογίζει σε “σχεδόν 50” τον αριθμό των ομήρων που έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς.
Ο επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος μίλησε χθες το βράδυ για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε έτοιμος “να συμφωνηθεί άμεσα να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι στις φυλακές του σιωνιστή εχθρού σε αντάλλαγμα για όλους τους ομήρους”.
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους αμάχους στο βόρειο τμήμα της Γάζας “να μετακινηθούν προσωρινά νότια του Ουάντι Γάζα, προς ζώνη πιο ασφαλή όπου θα μπορούν να λάβουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα”.
“Αύριο (σ.σ.: σήμερα, Κυριακή) οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, που γίνονται από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, θα αυξηθούν”, πρόσθεσε.
Χθες είχε επαναλάβει το αίτημά του στους κατοίκους της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, “να φύγουν αμέσως” προς τον νότο, σημειώνοντας ότι θεωρεί εφεξής την πόλη αυτή και την περιφέρειά της “πεδίο μάχης”.
Στον καταυλισμό προσφύγων του Σάτι, στην περιφέρεια της πόλης της Γάζας, οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.
“Αυτό που συνέβη στον Σάτι είναι χειρότερο από σεισμό”, δήλωσε στο AFP κάτοικος της περιοχής, ο 54χρονος Αλάα Μάχντι. “Βομβάρδιζαν από παντού, το ναυτικό, το πυροβολικό και τα αεροπλάνα”.
Το Ισραήλ θέλει να “αφανίσει” το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Εκείνη τη μέρα Σάββατο, εβραϊκή αργία, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος, και διέπραξαν την πιο φονική επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.
-Αποκαθίστανται οι επικοινωνίες-
Η εντατικοποίηση των βομβαρδισμών στη Γάζα συνέπεσε με διακοπή των τηλεπικοινωνιών και του ίντερνετ, περιπλέκοντας κι άλλο το έργο των ανθρωπιστικών φορέων.
Η λειτουργία των δικτύων αποκαθίσταται σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ο εξειδικευμένος οργανισμός Netblocks. Συνεργάτης του AFP στην πόλη της Γάζας επιβεβαίωσε ότι μπορούσε να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και κατάφερε να μιλήσει με ανθρώπους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Από τις 9 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέβαλε “πλήρη αποκλεισμό” στη Γάζα, αποκόπτωντας τις προμήθειες σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο συνωστίζονται 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι και ο οποίος τελούσε ήδη υπό ισραηλινό αποκλεισμό από ξηράς, αέρος και θαλάσσης από το 2007. Μόνον 84 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν μπορέσει να φτάσουν στη Γάζα μέσω Αιγύπτου από τις 21 Οκτωβρίου.
Υπάρχει επίσης έλλειψη φαρμάκων και μερικές χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται χωρίς να δίδεται πλήρης αναισθησία στους ασθενείς λόγω των ελλείψεων αναισθητικού, σημείωσαν χθες οι MSF.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε χθες το Ισραήλ “εγκληματία πολέμου” και κατηγόρησε τη Δύση ότι είναι “ο βασικός ένοχος των σφαγών στη Γάζα”. Το Ισραήλ αντέδρασε ανακαλώντας τους διπλωμάτες του.
Η Σαουδική Αραβία κατήγγειλε “αδικαιολόγητη” παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Ομάν κατηγόρησε το Ισραήλ για “εγκλήματα πολέμου”.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε υποστήριξη των Παλαιστινίων στο Λονδίνο και χιλιάδες στο Παρίσι, στην Ζυρίχη ή ακόμη στις ΗΠΑ.
Η διεθνής κοινότητα φοβάται περιφερειακή ανάφλεξη, ενώ το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς και την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προέβη σε προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ, στενό σύμμαχο του Ισραήλ.
Πολύ μεγάλη είναι επίσης η ένταση που επικρατεί στην κατεχόμενη από το 1967 κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου πάνω από 100 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από στρατιώτες ή ισραηλινούς εποίκους από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ νωρίς σήμερα το πρωί το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εκεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη διάρκεια της νύχτας.
Στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου σχεδόν καθημερινά καταγράφονται ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την Χεζμπολάχ, η έδρα των κυανόκρανων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο επλήγη χθες από οβίδα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ωστόσο, ένας κυανόκρανος τραυματίστηκε ελαφρά κοντά στην Χούλα από βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) στη διάρκεια της νύχτας.
- Πούτιν: H Δύση ωθεί τη Ρωσία στις “κόκκινες γραμμές” της
- Νέες υπηρεσίες και ωράριο καταστημάτων από τη ΔΕΗ
- Οι 10 πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των τραπεζικών προμηθειών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού
- Γαλλία: Ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό ζήτησε συγγνώμη και χαιρέτισε “το θάρρος” της
- Χατζηδάκης: Η εξειδίκευση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τράπεζες