Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, αλλά και τα δημοσκοπικά στοιχεία που κατεγράφησαν τις τελευταίες ημέρες, σχολίασε ο Πασχάλης Τεμεκενίδης διευθυντής του Palmos Analysis, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Newsroom.
Όπως δήλωσε: «Υπάρχει ένα πολιτικό σκηνικό, δε διαμορφώθηκε τώρα. Διαμορφώθηκε στις εκλογές του Ιουνίου. Από τότε έχουμε βέβαια κάποιες διαφοροποιήσεις. Επιτρέψτε μου να πω, δεν είναι συγκλονιστικές οι διαφοροποιήσεις που έχουμε από τότε. Τα βασικά μεγέθη στο περίπου είναι εκεί. Αν δηλαδή πάρει κάποιος τις δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε και κάνει κάποιες προσεγγίσεις, κάποιες αναγωγές για να βγάλει από μέσα από την αδιευκρίνιστη ψήφο, θα δει ότι τα βασικά μεγέθη των εκλογών του Ιουνίου δεν έχουν αλλάξει σημαντικά.
Υπάρχουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, μια μικρή φθορά στο ποσοστό της κυβέρνησης. Αν θέλετε την άποψή μου, είναι και λογικό και αναμενόμενο, γιατί περάσαμε και μια περίοδο που δεν ήταν και η πιο ευχάριστη για την κυβέρνηση με τις φυσικές καταστροφές και τη διαχείρισή τους. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς υπάρχει ένα σοβαρό θέμα σε εξέλιξη που είναι η εσωκομματική κατάσταση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει περίπου δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αν κάνουμε και τις αναγωγές, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κερδίζει δύο μονάδες, αν κάνουμε και τις αναγωγές, η διαφορά τους ήταν ούτως ή άλλως μικρή. Ήταν 6% στις εκλογές του Ιουνίου. Άρα λοιπόν, μια μικρή απώλεια από τη μια πλευρά και μια μικρή άνοδος από την άλλη μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα σε ένα επίπεδο ανατροπής και σε ένα όριο ανατροπής.
Όμως επιτρέψτε μου να πω ότι το βασικό που πρέπει να απασχολήσει και το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ποιος θα έχει για βραχεία κεφαλή τη δεύτερη θέση. Έχει την αξία του, το καταλαβαίνω. Αλλά το βασικό είναι ότι υπάρχει μια τεράστια απόσταση από το πρώτο κόμμα και στην πραγματικότητα κανείς από τους δύο αυτή τη στιγμή δεν δείχνει σε θέση να απειλήσει».
Σχολιάζοντας τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά που εμφανίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση ο κ. Τεμεκενίδης, δήλωσε ότι: «Είναι φανερό ότι σε μεγάλο βαθμό ο αντίπαλος της κυβέρνησης είναι ο εαυτός της. Αυτό το βιώσαμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σας θυμίζω ότι στις περιφέρειες που ηττήθηκε ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας ηττήθηκε κατά βάση από ανθρώπους οι οποίοι προέρχονταν από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και είχαν κατέβει απέναντι στην επίσημη επιλογή.
Άρα λοιπόν, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή, η διάταξη των δυνάμεων δίνει την ευχέρεια στην κυβέρνηση, την ευχέρεια των κινήσεων στην κυβέρνηση, της δίνει την πολιτική πρωτοβουλία, της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματός της και μάλιστα χωρίς ισχυρό αντίπαλο. Όχι μόνο αριθμητικά και πολιτικά, γιατί αυτή τη στιγμή, ειδικά στο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει σε εξέλιξη, ξαναλέω, η εσωκομματική διαμάχη. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, αποπροσανατολίζει τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει αποτελεσματική αξιωματική αντιπολίτευση».
Συνέχισε λέγοντας πως: «Θα ήμουν προβληματισμένος προφανώς αν ήμουν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτή τη φθορά, παρά την εκλογή νέας ηγεσίας. Και ξέρετε, συνήθως η εκλογή νέας ηγεσίας δίνει άνεμο στα πανιά των κομμάτων. Εδώ δεν συνέβη αυτό. Άρα αυτό είναι ένα προβληματικό στοιχείο από μόνο του. Θα ήμουν όμως προβληματισμένος αν ήμουν και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, γιατί κι εκεί βλέπετε ότι η είσπραξη, να το πω έτσι, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σημαντική.
Και μην ξεχνάμε και μην ξεχνάμε ότι το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων, ο ευρύτερος δηλαδή χώρος της Κεντροαριστεράς, υπολείπεται πάρα πολύ του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή υπάρχει ένα θέμα έλλειψης εναλλακτικού πόλου, αυτή τη στιγμή».
Σχολιάζοντας τις απόψεις που μιλούν για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν δημοσκοπικά, ανέφερε ότι: «Επειδή η πολιτική δεν είναι απλά πρόσθεση και αφαίρεση κι έχει άλλη δυναμική, θα σας πω το εξής. Η απλή αριθμητική δείχνει ότι μια απλή συγκόλληση κομματικών χώρων δεν αρκεί. Άρα χρειάζεται, καταλαβαίνετε, μια ευρύτερη πολιτική συσπείρωση, η οποία αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν είναι ορατή.
Να σας πω μόνο ένα τελευταίο για τη μεγάλη εικόνα το οποίο έχει περάσει απαρατήρητο. Η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές κέρδισε 41% περίπου, αλλά υπάρχει και ένας χώρος δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος αθροίζει σε διψήφιο ποσοστό κοντά στο 11%. Κατά τη γνώμη μου, αυτή τη στιγμή αυτό που έχει καταφέρει Νέα Δημοκρατία του κυρίου Μητσοτάκη και πρέπει να το πούμε συγκεκριμένα αυτό είναι να στερήσει ζωτικό χώρο από τον άλλο πόλο. Γι’ αυτό και το άθροισμα δεν βγαίνει. Γιατί στην πραγματικότητα η Νέα Δημοκρατία αγκάλιασε σε πολύ μεγάλο βαθμό το κέντρο, άφησε χώρο στα δεξιά της να εξελιχθούν άλλα σχήματα, αλλά στέρησε υπερπολύτιμο χώρο από τον άλλο πόλο, προκειμένου να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση».
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Η χρονιά μέσα από το φακό του Associated Press
- “Πόλωση”: Η Λέξη της Χρονιάς 2024 για το Merriam-Webster
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Πάνω από 110 μεγάλες εστίες πολέμου και ένοπλων συγκρούσεων σύμφωνα με το RULAC (Rule of Law in Armed Conflict)
- Σέλφι στο… σαλόνι του Αϊ-Βασίλη
- Αυτά ήταν τα 20 κορυφαία τραγούδια του 2024 στα charts (βίντεο)