Στις αρχές του Οκτωβρίου ήχησαν οι σειρήνες, στο πλαίσιο της άσκησης ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων) Παρμενίων για το 2023, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Εκείνες τις ημέρες γράφαμε στο AnatropiNews: “Ωραία! Τις ακούσαμε αλλά πες πως δεν ήταν άσκηση αλλά μία πραγματική απειλή, μία επίθεση από τον αέρα ή τη θάλασσα, τι κάνουμε τότε;” και η αλήθεια είναι πως ο πληθυσμός δεν έχει ενημερωθεί και δεν γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει σε περίπτωση βομβαρδισμών καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση με οδηγίες, για παράδειγμα σε ένα site”.
Ήλθε η ώρα να μάθουμε!
Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο συνταγματάρχης Νικόλαος Παππάς, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και ο Ιωάννης Κατσανεβάκης, τμηματάρχης της Ε’ Διεύθυνσης της Υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την Αθήνα, η υπηρεσία πράγματι περιλαμβάνει το μετρό στον σχεδιασμό της.
Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, οι πολίτες θα μπορούν να καταφύγουν και στις πλατφόρμες έκδοσης εισιτηρίων και στις αποβάθρες, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να βρίσκονται στις μήκους πολλών χιλιομέτρων σήραγγες.
Αυτό που εκκρεμεί όμως είναι η νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση των ζητημάτων που απορρέουν από την πιθανή χρήση των εγκαταστάσεων του μετρό ως καταφυγίων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στην Αθήνα υπάρχουν ήδη 992 καταφύγια τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενήσουν από 280.000 έως 360.000 κατοίκους της πρωτεύουσας. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά διαθέτουν και πλήρη εξοπλισμό, δηλαδή ύδρευση, αποχέτευση εξαερισμό και ιατρείο.
Από το 1936 έως το 1956 παρέμενε σε ισχύ ο νόμος για την υποχρεωτική κατασκευή καταφυγίων στις νέες οικοδομές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 150 άτομα χωρά το καταφύγιο στην οδό Βουλής και 400 περίπου άτομα χωρά καταφύγιο στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης.
Άλλα είναι ιδιωτικά και πολλές φορές αποτελούν χώρους που, σε καιρό ειρήνης, χρησιμοποιούνται για να καλύψουν άλλες ανάγκες. Έτσι, ένα πάρκινγκ ή η αποθήκη μιας επιχείρησης μπορούν να λειτουργήσουν ως τόποι καταφυγής και προστασίας άμαχου πληθυσμού, αρκεί ο ιδιοκτήτης τους να τα εκκενώσει – όπως υποχρεούται – σε περίπτωση ανάγκης εντός 24 ωρών.
Οι πολίτες που συμμετέχουν στις ανοιχτές εκπαιδεύσεις Πολιτικής Άμυνας κάθε χρόνο μαθαίνουν που πρέπει να απευθυνθούν όταν ηχήσει ο συναγερμός, καθώς και σε ποιους χώρους συγκέντρωσης κοινού θα αναρτηθούν χάρτες και οδηγίες.
Η ακριβής τοποθεσία των καταφυγίων παραμένει απόρρητη. Η λίστα των καταφυγίων ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια, καθώς λόγω της οικοδομικής δραστηριότητας αλλάζει συνεχώς.
Σημειώνεται πως ένα ασφαλές καταφύγιο θεωρείται και το μετρό. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πολίτες μπορούν να αναζητήσουν προστασία όχι μόνο στις πλατφόρμες έκδοσης εισιτηρίων και τις αποβάθρες, αλλά – υπό προϋποθέσεις – και στις μήκους πολλών χιλιομέτρων σήραγγες.
Τι αλλάζει στο 112
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή σχετικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, ενώ του ανατίθεται και ο συντονισμός των υπηρεσιών στη διάρκεια κρίσεων.
Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα μέσω του 112, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να απαγορεύει την κυκλοφορία, να αναστέλλει εκδηλώσεις και την υποχρέωση μετάβασης των εργαζομένων στις δουλειές τους, να ανακαλεί άδειες, να επιτάσσει μηχανήματα, να κλείνει σχολεία κ.α.
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Η χρονιά μέσα από το φακό του Associated Press
- “Πόλωση”: Η Λέξη της Χρονιάς 2024 για το Merriam-Webster
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Πάνω από 110 μεγάλες εστίες πολέμου και ένοπλων συγκρούσεων σύμφωνα με το RULAC (Rule of Law in Armed Conflict)
- Σέλφι στο… σαλόνι του Αϊ-Βασίλη
- Αυτά ήταν τα 20 κορυφαία τραγούδια του 2024 στα charts (βίντεο)