Πριν από λίγες ημέρες, διέρρευσε στον τύπο έγγραφο του υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ που αποκαλύπτει σχέδιο εκτοπισμού περισσότερων από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη Χερσόνησο του Σινά. Εμπλοκή και της Ελλάδας ως «πιθανός τόπος» μετεγκατάστασης.
Στις δέκα σελίδες του εγγράφου, το οποίο φέρει το λογότυπο του υπουργείου και έχει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου, αναλύονται σε τέσσερα στάδια οι κατευθυντήριες οδηγίες του σχεδίου. Σε πρώτη φάση, προβλέπονται εκκλήσεις προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα του θύλακα ώστε να αναπτυχθούν χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις, δηλαδή μια εξαναγκαστική μετακίνηση και εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων πολιτών. Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν μια σειρά από διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού από το βορρά προς το νότο της Λωρίδας της Γάζας. Στη συνέχεια, προβλέπεται να παραμείνει ανοιχτός ο διάδρομος μέσω της Ράφα, του μοναδικού συνοριακού περάσματος μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας και τέλος προτείνεται να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου του Σινά, στο πρότυπο των τεράστιων “σκηνουπόλεων” που έχουν στηθεί σε Ιορδανία και Λίβανο για τη φιλοξενία χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων.
Τα τέσσερα βήματα που προβλέπονται είναι:
- Εντολή στους Παλαιστίνιους πολίτες να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα υπό την απειλή χερσαίας επιχείρηση
- Χερσαίες επιχειρήσεις από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα
- Οι διαδρομές στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο θα παραμείνουν ανοιχτές
- Δημιουργία «πόλεων» με σκηνές στο βόρειο Σινά και, στη συνέχεια, κατασκευή πόλεων για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο.
Η διάψευση
Να σημειώσουμε πως λίγο πριν διαρρεύσει το έγγραφο, τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσο και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι διέψευσαν κάθε ενδεχόμενο Παλαιστίνιοι πρόσφυγες να εγκατασταθούν στην Αίγυπτο.
Η εμπλοκή της Ελλάδας
Το έγγραφο, ανάμεσα σε άλλα, φέρεται να προτείνει μια οργανωμένη καμπάνια προς τους πολίτες της περιοχής «που θα τους πείσει να συμφωνήσουν στο σχέδιο», με ξεκάθαρα μηνύματα ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα να επιστρέψουν στα εδάφη που έχει καταλάβει το Ισραήλ (…)» και περιλαμβάνει και άλλες χώρες ως υποψήφιες για να δεχθούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανάμεσά τους την Ελλάδα, την Ισπανία και τον Καναδά.
Παρότι το έγγραφο του υπουργείου που προΐσταται η Γκίλα Γκαμαλιέλ είναι επίσημο, δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή επίσημο κυβερνητικό σχέδιο και ήδη έχει υποβαθμιστεί με δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου σε «υποθετική άσκηση». Παράλληλα, έχει προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις, ιδιαίτερα εκ μέρους της Αιγύπτου. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με το Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς πριν λίγες ημέρες, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτραπεί ο αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστίνιων». Ένα τέτοιο απευκταίο ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει στο μέλλον και σε εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης προς την Ιορδανία, συμπλήρωσε ο πρόεδρος Αλ Σίσι.
Το έγγραφο επίσης προτείνει να διερευνηθεί η δυνατότητα να μεταφερθούν εκτοπισμένοι σε χώρες που θα ήταν διατεθειμένες να δεχτούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Ελλάδα και την Ισπανία, αλλά και χώρες της Βόρειας Αφρικής. Υποστηρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί εφόσον εκκενωθούν οι πόλεις, οι μάχες θα έχουν λιγότερες απώλειες, ενώ αναφέρει ότι ήδη πολλοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα ζητούν να μεταναστεύσουν.
Εντούτοις, δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά για το θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εφόσον καταφέρει να εκτοπίσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό.
Πηγές: AP, Haaretz
- Κάμαλα Χάρις: Αποδέχομαι την ήττα, ελπίζω να μην μπαίνουμε σε μια σκοτεινή εποχή
- Γερμανία: Kαταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός – Ο Σολτς καρατόμησε τον Λίντνερ από το υπουργείο Οικονομικών
- Ντόναλντ Τραμπ: Τους “πήρε τα σώβρακα”!
- Η Κάμαλα Χάρις τηλεφώνησε στον Τραμπ- Παραδέχθηκε την ήττα της και τον συνεχάρη, στις 23:00 θα μιλήσει δημόσια
- Ρέινολντς και Τζάκμαν: Νέα συνεργασία στα σκαριά εκτός Marvel