Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα, ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
“Εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνεχή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις” αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Επίθεση στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους ενώ εμφανίστηκε και πάλι υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι δεν θεωρεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ως συνομιλητή του. “Τον διαγράψαμε και τον πετάξαμε” είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα διακόψει ούτε τους δεσμούς της με το Ισραήλ.
Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα υποστηρίξει μοντέλα που “διαγράφουν σταδιακά τους Παλαιστίνιους από την ιστορία”.
Μιλώντας σε ΜΜΕ σε πτήση επιστροφής από το Καζακστάν την Παρασκευή, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι ο αρχηγός πληροφοριών του Ιμπραήμ Καλίν ήταν σε επαφή με τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές, καθώς και με τη Χαμάς.
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να εργαστεί για την καταδίκη του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωσή του στο πρόσφατο συλλαλητήριο υπέρ των Παλαιστινίων που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το κόμμα του. “Δήλωσα ότι θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες για την παραπομπή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδίως το υπουργείο Εξωτερικών, θα προχωρήσουν στις διαδικασίες” ανέφερε, τονίζοντας πως “θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβάλουμε το Διεθνές Δίκαιο και να τιμωρήσουμε τα εγκλήματα πολέμου”.Play Video
Η Τουρκία θα προσπαθήσει να δείξει θετικές προθέσεις όσον αφορά στην έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ωστόσο ότι η έκβαση των διαδικασιών εξαρτάται πλέον από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, που την περίοδο αυτή είναι απασχολημένη με τον κρατικό Προϋπολογισμό.
Η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την Εθνοσυνέλευση
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η πιο σημαντική προσδοκία της Τουρκίας από τη Σουηδία ήταν να σταματήσουν οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών της κουρδικής οργάνωσης PKK στους δρόμους της Στοκχόλμης. “Το συζητήσαμε αυτό με τον (σ.σ. Σουηδό) πρωθυπουργό. Μας είπαν επίσης ότι άνοιξαν το δρόμο για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία από τη Σουηδία. Είναι αλήθεια ότι έκαναν αυτά τα βήματα σε αυτά τα θέματα. Δυστυχώς όμως, δεν έχουν ληφθεί μέτρα μέχρι στιγμής σχετικά με τις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Σουηδία. Δεν έχει γίνει κανένα βήμα” υποστήριξε.
Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης πως ο ίδιος παρέπεμψε το πρωτόκολλο της ένταξης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, επισημαίνοντας πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τού έστειλε ένα μικρό ευχαριστήριο μήνυμα. “Του έστειλα ένα μήνυμα και του είπα ότι από εδώ και πέρα εξαρτάται από την Εθνοσυνέλευση”, συνέχισε, για να προσθέσει ότι “αν η Αμερική έχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, εμείς έχουμε την Εθνοσυνέλευση. Θα δούμε πώς θα το ερμηνεύσει η Εθνοσυνέλευσή μας, πώς θα το διαπραγματευτεί”.
Επίσης, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Εθνοσυνέλευση είναι επικεντρωμένη στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. “Ο Προϋπολογισμός συζητήθηκε στην Επιτροπή, αλλά τώρα έρχεται στην Ολομέλεια. Οι εργασίες της Ολομέλειας δεν είναι τόσο σύντομες όσον αφορά στον Προϋπολογισμό μας” ανέφερε και κατέληξε λέγοντας με νόημα πως “θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολο. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις πιο θετικές προσπάθειες, εφόσον η άλλη πλευρά μάς προσεγγίσει θετικά”.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία για δύο ημέρες από την Κυριακή, στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως έγινε γνωστό, ο ίδιος θα έχει συνομιλίες για “την ευρωατλαντική ασφάλεια, για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουκρανίας και για την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”.