«Σε κάποιες γενιές έχουν δοθεί πολλά. Από άλλες αναμένονται πολλά. Αυτή η γενιά καλείται να αντιμετωπίσει το πεπρωμένο της» – Φραγκλίνος Ρούζβελτ
Νεανική βία και εγκληματικότητα: Σύμπτωμα μίας κοινωνίας σε διαρκή κρίση όπου η νέα γενιά δεν έζησε σε συνθήκες κανονικότητας αλλά, αντίθετα, είναι η πρώτη γενιά που καλείται να ζήσει σε συνθήκες χειρότερες από την προηγούμενη, αυτή των γονιών της.
Νέοι άνθρωποι μετατρέπουν την οργή και το θυμό τους σε ωμή βία εις βάρος συνομηλίκων τους, με τις εικόνες ξυλοδαρμών και συμπλοκών να αναρτώνται στα social media, με την κοινωνία να τις παρακολουθεί και να αναζητά τις αιτίες του φαινομένου και τον τρόπο που θα το αντιμετωπίσει.
Το AnatropiNews εδώ και καιρό έχει ανοίξει τον “φάκελο” της νεανική βίας που τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τείνει να πάρει τρομακτικές διαστάσεις και ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία αλλά και επιστημονικές απόψεις τις οποίες έχουμε ζητήσει από ειδικούς και παραπέμποντας στη σχετική αρθρογραφία. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε επιχειρώντας να φωτίσουμε τις αιτίες του φαινομένου και να συμβάλουμε στο άνοιγμα της σχετικής συζήτησης.
Σχετικά άρθρα:
Εγκληματικότητα και παραβατικότητα ανηλίκων: To fight or to flight!
Της Μανουσίας Κυπραίου (Ψυχοθεραπεύτρια – Κοιν. Ψυχολόγος – Κοινωνιολόγος)
Ο Παναγιώτης Βουτυράκος είναι ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, διευθυντής Δομής Ψυχικής υγείας Πειραιά Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε., δημοτικός σύμβουλος Πειραιά
Παραβατικότητα ανηλίκων: Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο
Όσα είπαν η Έλενα Συρμαλή, εγκληματολόγος και πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά στην ΕΡΤ
Η Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ ΕΚΠΑ, Φιλόλογος, Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος και Επ. Υπεύθυνη Crime & Media Lab (ΚΕ.Μ.Ε.), Συγγραφέας-Εισηγήτρια και Εκπαιδεύτρια E-Learning ΕΚΠΑ, μιλάει στο AnatropiNews για το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας και πώς έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.
Νεανική εγκληματικότητα: Η ψυχολογία της ομάδας και η κουλτούρα του ανταγωνισμού
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την ΕΛΑΣ και τα δικαστήρια ανηλίκων
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το μέγεθος και τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο. Από την αρχή του έτους έως και τον Αύγουστο, οι Αρχές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σωρεία υποθέσεων με δράστες ανήλικους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πρώτο 8μηνο του 2023 καταγράφηκαν 155 υποθέσεις που αφορούσαν στο αδίκημα της σωματικής βλάβης και 59 που αφορούσαν στην επικίνδυνη σωματική βλάβη. Την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, είχαν καταγραφεί 102 για σωματική βλάβη και 35 υποθέσεις για επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Στην πλειονότητά τους οι ανήλικοι παραβάτες –όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας– επιδίδονται σε κλοπές. Ειδικότερα, το πρώτο οκτάμηνο του 2023 η ΕΛ.ΑΣ. χειρίστηκε συνολικά 623 υποθέσεις κλοπών με δράστες 824 ανηλίκους, ενώ τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 συνελήφθησαν 565 ανήλικοι για κλοπές.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι μόνο τον Σεπτέμβριο του 2023 συνελήφθησαν 1.353 ανήλικοι για διάφορα αδικήματα, ενώ σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις.
- ΗΠΑ: Τουλάχιστον 10 νεκροί όταν όχημα έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος στη Νέα Ορλεάνη
- Τι θα αλλάξει το 2025 στην παγκόσμια οικονομία;
- Ο Έλον Μασκ άλλαξε το όνομά του σε… Kekius Maximus
- Με ανοιξιάτικο καιρό η Πρωτοχρονιά: Στους 18 βαθμούς η θερμοκρασία
- Η Πολωνία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης