«Στο θέμα της Μέσης Ανατολής, η Ευρώπη είναι θλιβερή, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Η Μέση Ανατολή είναι το κομμάτι του κόσμου στο οποίο είναι περισσότερο διχασμένοι οι Ευρωπαίοι μεταξύ τους από πουθενά αλλού και δεν είναι καινούριο.
Τώρα βέβαια το βλέπουμε πιο έντονα γιατί ενώ ο κόσμος χάνεται, οι Ευρωπαίοι ψάχνουν να βρουν λέξεις για να συμβιβάσουν τις διαφορές τους στο κοινό ανακοινωθέν που κανένας δεν ενδιαφέρεται τι λέει». Με αυτή την δήλωση ο Λουκάς Τσούκαλης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, σχολίασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, την στάση της Ε.Ε. απέναντι σε όσα δραματικά εξελίσσονται τον τελευταίο μήνα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της κρίσης, ο κ. Τσούκαλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πρέπει να είμαστε ανήσυχοι και ταυτόχρονα να επισημαίνουμε τους κινδύνους για πράγματα που μπορεί να είναι πολύ χειρότερα από αυτά που ζούμε ήδη και ουσιαστικά να γίνεται μια έκκληση και να ασκείται πίεση για να παρθούν πρωτοβουλίες που θα σταματήσουν αυτό το κακό».
Ως προς το πώς επιλέγει μια κυβέρνηση «πλευρά» σε μια κρίση σαν την συγκεκριμένη, ο κ. Τσούκαλης ανέφερε πως «συνήθως χώρες, κυβερνήσεις είναι με τη μία ή με την άλλη πλευρά, γιατί θεωρούν ότι ταυτίζονται τα συμφέροντά τους ή τουλάχιστον τα συμφέροντά τους κλίνουν από την μια μπάντα και όχι από την άλλη».
«Ως άτομα δεν είναι υποχρεωτικό ότι πρέπει να ακολουθούμε την ίδια τακτική. Δηλαδή, νομίζω ότι μπορεί κανείς να αντιλαμβάνεται τα συμφέροντα της χώρας του και πώς τα προωθεί η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά μπορεί να έχει και τη δική του προσωπική άποψη. Διότι, real politik ασκείται κυρίως από τις περισσότερες κυβερνήσεις. Δε νομίζω ότι επιτρέπεται και στα άτομα να γίνουμε απλώς θύματα της λογικής της realpolitik, γιατί θα χάσουμε και την ανθρωπιά μας. (…) Είναι θέμα ικανότητας ή τουλάχιστον διάθεσης να δεις τη μεγαλύτερη εικόνα και να δεις επίσης όχι μόνο το πρόβλημα της μιας πλευράς αλλά και το πρόβλημα της άλλης» ανέφερε ο κ. Τσούκαλης.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, είπε τα εξής. «Η Χαμάς εξαπολύει μια φρικτή επίθεση, δηλαδή γίνεται μια σφαγή. Προφανώς κάθε φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί παρά να αντιδράσει σε αυτό. Δηλαδή δεν μπορείς να μην καταδικάσεις τη σφαγή 1.400 ανθρώπων. Δηλαδή, αν δεν το κάνεις, υπάρχει ένα θέμα με σένα. Από κει και πέρα όμως το κάνεις αυτό. Σταματάς εκεί; Τώρα έχουμε τους ανελέητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι προκαλούν θύματα πολλαπλάσια σε αριθμό των θυμάτων που είχαν οι Ισραηλινοί. Άλλωστε αυτό είναι μια παράδοση εδώ και δεκαετίες».
https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=proto/06-11-23-tsoukalis.mp3&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2021/RADIO-prwto.jpg
Προφανώς καταδικάζει κανείς την επίθεση της Χαμάς, επισήμανε ο κ. Τσούκαλης. «Ζητάει και από το Ισραήλ να συγκρατηθεί, διότι αν η απάντηση του Ισραήλ είναι να σκοτωθούν δέκα φορές περισσότεροι Παλαιστίνιοι δε νομίζω ότι λύνεται το πρόβλημα και ακόμη περισσότερο προσθέτει και κάτι άλλο και λέει ότι, σας θυμίζουμε ότι η ιστορία δείχνει ότι δεν εξαφανίζετε τέτοιες οργανώσεις με τις επιθέσεις που κάνετε. Το έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν και στη Γάζα, το έχουν δοκιμάσει και στο Λίβανο και απέτυχαν διότι μετά από λίγα χρόνια ξαναβγαίνουν οι οργανώσεις» συμπλήρωσε ο κ. Τσούκαλης.
«Θυμίζω ότι ο ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας, αποκάλεσε τη Γάζα ανοιχτή φυλακή και νομίζω ότι αυτή είναι σωστή περιγραφή των συνθηκών στις οποίες ζούνε περίπου οι Παλαιστίνιοι εδώ και πολλά χρόνια. Δηλαδή, με άλλα λόγια, μπορεί να σκοτώσει την ηγεσία της Χαμάς, πρώτο ερώτημα είναι θυσιάζοντας πόσους, αλλά το δεύτερο είναι ότι πιστεύουν ειλικρινά ότι θα εξαφανίσουν το πρόβλημα;» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «η καταπίεση οδηγεί σε απόγνωση και προκαλεί βία και βέβαια αυτό οδηγεί πολλές φορές και σε τελείως ακραίες άθλιες αντιδράσεις, όπως αυτό που ζήσαμε».
«Με ενοχλεί επίσης το ότι βγαίνουν πολλοί και καλώς κάνουν και καταδικάζουν την αθλιότητα αυτή, τη φρικαλεότητα της σφαγής που προκαλεί η Χαμάς. Αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια εκφράζουν καμιά ευαισθησία για το τι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη, για το τι συμβαίνει με τη συνεχή αύξηση των εποικισμών από Ισραηλινούς και τη βία που ασκείται έναντι των Παλαιστινίων; Έχουν καμιά ευαισθησία γι’ αυτό ή όχι; Αλλιώς η ευαισθησία τους είναι πολύ μονόπλευρη» επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Τσούκαλης.