Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Politico, είπε ότι θα συζητήσει όλες τις επιλογές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε έναν θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν τα πλοία μπορούσαν να λειτουργήσουν υπό «πλήρη προστασία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Το πλεονέκτημα ενός διαδρόμου είναι ότι μπορείς να στείλεις πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο από ό,τι σε ένα φορτηγό»
Συγκεκριμένα, είπε ότι θα συζητήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές ανθρωπιστικής βοήθειας με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τους Άραβες ηγέτες την Πέμπτη στο Παρίσι. Η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να συμμετάσχει σε έναν θαλάσσιο διάδρομο για να βοηθήσει τις αποστολές βοήθειας προς τη Γάζα, πρόσθεσε.
Πλεονέκτημα, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας
«Λόγω της γεωγραφίας μας, εάν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια οργανωμένα και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονταν περισσότερο, θα χαρούμε να το κάνουμε», τόνισε στη συνέχεια.
Μόλις είχαμε ένα αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Αίγυπτο και παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια, και αν μπορούμε να συζητήσουμε για την πιθανότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, θα χρειαζόταν την πλήρη προστασία όλων των σχετικών μερών για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Το πλεονέκτημα ενός διαδρόμου, εξήγησε, είναι ότι μπορείς να στείλεις πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο από ό,τι σε ένα φορτηγό.
«Έτσι, εάν η υλικοτεχνική υποστήριξη λειτουργήσει και αν είναι πραγματικά βολικό να γίνει κάτι τέτοιο, αντί να μεταφέρω βοήθεια με αεροπλάνο και στη συνέχεια να τη βάζω σε φορτηγά, εάν αυτό είναι κάτι που είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία» κατεληξε ο κ. Μητσοτάκης.