Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν στη στρατηγική του Ισραήλ, για την επόμενη μέρα στη Γάζα και έχουν αποστασιοποιηθεί τις τελευταίες μέρες.
Η δήλωση του Νετανιάχου χθες ότι ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει για απροσδιόριστο διάστημα στη Γάζα προκάλεσε «συναγερμό». Διότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί. Εννοεί ένα μοντέλο Δυτικής Όχθης που τη διακυβέρνηση θα την έχει Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ θα αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας ή κατοχή στην περιοχή.
Κάτι τέτοιο θα είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο και δύσκολο εγχείρημα. Στρατιωτικά θα χρειαστεί τουλάχιστον 40.000 στρατό επί του πεδίου. Οικονομικά, θα πρέπει να συντηρεί μια μεγάλη στρατιωτική μηχανή, αλλά και να εξασφαλίσει τα προς το ζην για δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Κυρίως όμως διπλωματικά, διότι μια κατοχή στη Γάζα, θα σημάνει το τέλος των προσπαθειών για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, θα απορριφθεί από τη Δύση και θα προκαλέσει την οργή των Αράβων.
Χθες ήταν μάλιστα σαφής η παρέμβαση του Μπλίνκεν, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια μεταβατική περίοδος, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί. Το θέμα, του πόσο και αν θα παραμείνει ισραηλινός στρατός στη Γάζα ή αν θα υπάρξει ξένη δύναμη εκεί, θα συνεχίσει να διχάζει την διεθνή κοινότητα.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σήμερα ότι ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει ότι κάτι «σαφώς δεν πάει καλά» με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς.
«Υπάρχουν παραβιάσεις από τη Χαμάς όταν χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες. Αλλά αν δει κανείς τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σαφώς κάτι δεν πάει καλά», είπε ο Γκουτέρες στο φόρουμ NEXT του πρακτορείου Reuters.
Το Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς, την οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση μαχητών της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και απήχθησαν περισσότεροι από 240.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι 10.569 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Το 40% των θυμάτων είναι παιδιά.
«Είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε στο Ισραήλ να καταλάβει ότι είναι ενάντια στα συμφέροντά του να βλέπουμε καθημερινά τη φρικτή εικόνα των δραματικών ανθρωπιστικών αναγκών του παλαιστινιακού λαού. Αυτό δεν βοηθά το Ισραήλ, σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κοινή γνώμη», σχολίασε ο Γκουτέρες.
Ο γενικός γραμματέας συνέκρινε τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα με τον απολογισμό άλλων συγκρούσεων σε όλον τον κόσμο που καταγράφει ο Οργανισμός κάθε χρόνο.
«Κάθε χρόνο, ο υψηλότερος αριθμός παιδιών που σκοτώνονται από οποιονδήποτε από τους παράγοντες σε όλες τις συρράξεις στις οποίες γινόμαστε μάρτυρες ανέρχεται, το μέγιστο, σε εκατοντάδες. Μέσα σε μερικές ημέρες έχουμε στη Γάζα χιλιάδες και χιλιάδες νεκρά παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι κάτι είναι σαφώς λάθος όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» τόνισε.
Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα παιδιά θύματα σε ένοπλες συρράξεις περιλαμβάνει μια «λίστα της ντροπής», όπου καταγγέλλονται τα μέρη εκείνα που μετέχουν σε συγκρούσεις με την ελπίδα ότι θα τα ωθήσει να εφαρμόσουν μέτρα για την προστασία των παιδιών. Η λίστα αυτή ήταν επί μακρόν αμφιλεγόμενη, καθώς διπλωμάτες έλεγαν ότι το Ισραήλ ασκούσε πιέσεις για να μην περιληφθεί σε αυτήν.
Η επόμενη έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα του επόμενου έτους.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι φεύγουν και σήμερα, με τα πόδια, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας στα νότια ένα ασφαλές καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και της Χαμάς.
Η έξοδος αυτή πραγματοποιήθηκε στο τετράωρο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανακοίνωσε το Ισραήλ, το οποίο έχει καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα του θύλακα να φύγουν. Όμως τα κεντρικά και νότια τμήματα της πολιορκημένης Γάζας δέχτηκαν και πάλι πυρά, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον δεύτερο μήνα του.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας είπαν ότι σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ σκοτώθηκαν το πρωί 18 άνθρωποι. Στο Χαν Γιουνές σκοτώθηκαν άλλοι έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό κορίτσι.
«Καθόμασταν ήσυχοι όταν ξαφνικά ένα F-16 έπληξε ένα σπίτι και το ανατίναξε, γκρεμίστηκαν τρία σπίτια, το ένα δίπλα στο άλλο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Άμπου Ντάκα. «Ήταν όλοι τους άμαχοι. Μια γιαγιά, ένας παππούς και υπάρχουν και άλλοι κάτω από τα συντρίμμια», πρόσθεσε.
Η Πόλη της Γάζας, το προπύργιο της Χαμάς, είναι περικυκλωμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο στρατός λέει ότι έχει προχωρήσει μέχρι την καρδιά της πυκνοκατοικημένης πόλης ενώ η Χαμάς υποστηρίζει ότι οι μαχητές της έχουν επιφέρει μεγάλες απώλειες στον ισραηλινό στρατό.
Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι μηχανικοί του στρατού χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν το υπόγειο δίκτυο της Χαμάς που εκτείνεται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων κάτω από τη Γάζα. Στην ανακοίνωσή του σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει καταστρέψει 130 φρεάτια σηράγγων μέχρι στιγμής.
Πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ είπαν ωστόσο ότι τα ισραηλινά άρματα συναντούν σφοδρή αντίσταση και οι μαχητές χρησιμοποιούν τις σήραγγες για να στήνουν ενέδρες. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι 33 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις αυτές.
Στο μεταξύ, χιλιάδες άμαχοι, κρατώντας τα ελάχιστα υπάρχοντά τους στα χέρια, κατευθύνονταν και σήμερα προς τα νότια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στον παλαιστινιακό θύλακα είπε ότι ο ρυθμός της φάλαγγας των αμάχων επιταχύνθηκε σήμερα.
Στα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός σήμερα φαίνονται άρματα και μπουλντόζες να προχωρούν ανάμεσα στα συντρίμμια, από τα οποία ακόμη αναδίδονται καπνοί. Στρατιώτες διεισδύουν στα ερειπωμένα κτίρια την ώρα που ακούγονται εκρήξεις.
Πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τα πλήγματα μεταφέρονταν σε νοσοκομεία – κάποια με κάρα που τα έσερναν γαϊδούρια, άλλα πάνω σε μπουλντόζες.
«Ήταν τρομακτικό», αφηγήθηκε η Όλα αλ Γουλ, μια γυναίκα που έφυγε την Τρίτη. «Σηκώναμε ψηλά τα χέρια και περπατούσαμε. Ήμασταν τόσο πολλοί, κρατούσαμε λευκές σημαίες».
Το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να επανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας ή να την θέσει υπό τον έλεγχό του «για πολύ καιρό», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά των μαχητών της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Εκτιμούμε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις μας είναι αποτελεσματικές και επιτυχημένες και θα συνεχίσουμε τις πιέσεις», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον αργά το βράδυ της Τρίτης, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.
«Δεν θα είναι για απεριόριστο διάστημα, ούτε για πάντα», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση της Χαμάς κατηγόρησε σήμερα την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες για “συμπαιγνία” με το Ισραήλ στον “αναγκαστικό εκτοπισμό” του πληθυσμού της βόρειας Λωρίδας της Γάζας προς τη νότια.
“Η UNRWA και οι αξιωματούχοι της φέρουν την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής” καθώς “υπάκουσαν από την πρώτη στιγμή στις διαταγές της κατοχής, εγκαταλείποντας τις θέσεις τους και αποποιούμενοι την ευθύνη τους απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους” της βόρειας Γάζας, δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Σαλαμέχ Μααρούφ, καταγγέλλοντας “μια ξεκάθαρη συμπαιγνία” της υπηρεσίας του ΟΗΕ με “την κατοχή (Ισραήλ σ.σ.) και τα σχέδιά της, του αναγκαστικού εκτοπισμού”.