Έντονοι είναι οι κραδασμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει δημοψήφισμα από την Κεντρική Επιτροπή για τη διαγραφή στελεχών του κόμματος.
Οι αντιδράσεις είναι πολλές και δεν προέρχονται μόνο από στελέχη που έχουν αντίθετες απόψεις με αυτό, αλλά και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζστο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαβουλεύσεις. Η μία είναι αυτή των στελεχών που συντονίζουν το βήμα τους με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και η άλλη της ομάδας Αχτσιόγλου-Χαρίτση και ζητούν πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ενδεχόμενο να περάσει η πρόταση μομφής φαντάζει δύσκολο, καθώς ήδη δύο στελέχη της ομπρέλας έχουν αποχωρήσει, ενώ για να περάσει η πρόταση χρειάζονται 151 θετικές ψήφοι. Την ίδια ώρα δύσκολο είναι να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία για ένα δημοψήφισμα, καθώς είναι διαφορετικό από την πολιτική καταδίκη που επεδίωκαν οι νεοπροεδρικοί.
Την ίδια ώρα, οι επικριτές του Στέφανου Κασσελάκη διακρίνουν την τάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μη λογοδοτεί σε κανέναν εκτός από τους υποστηρικτές του. Το συγκεκριμένο γεγονός, σε συνδυασμό με την επιλογή του για δημοψήφισμα ερμηνεύεται ως παγίδα όσων θελήσουν να παραμείνουν στο κόμμα.
Ρωγμή στους νεοπροεδρικούς για το δημοψήφισμα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η επιλογή για δημοψήφισμα είναι μία κίνηση υψηλού ρίσκου για τον κ. Κασσελάκη, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει ρήγμα νεοπροεδρικό μπλοκ. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τον Παύλο Πολάκη που επικρότησε την πρωτοβουλία του, δεν υπάρχουν πολλά στελέχη που να στηρίζουν τη συγκεκριμένη επιλογή.
Μάλιστα, πρόσωπα που στήριξαν και είχαν καθοριστική συμβολή στο να εκλεγεί πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, φέρεται να διαφωνούν με τη συγκεκριμένη επιλογή, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί τα γεγονότα με μεγάλη ανησυχία.
Η τακτική του χαρακτηρίζεται αντικαταστατική
Σε οργανωτικό επίπεδο ήδη η τακτική που αποκάλυψε στην βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται αντικαταστική. Με το σκεπτικό πως οι διαγραφές δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δημοψηφίσματος, αφού για τα ζητήματα αυτά έχει προβλεφθεί η ύπαρξη της Επιτροπής Δεοντολογίας. Ακριβώς για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.
Προβλέπεται μάλιστα πως τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας πρέπει να έχουν «θητεία» τουλάχιστον 5 ετών στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν άλλωστε και στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεδριάζουν ξανά οι τάσεις Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα
Ο απόλυτος αιφνιδιασμός που επιχείρησε ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ανατρέψει πλήρως τους σχεδιασμούς που είχαν αποφασίσει χθες όλες οι τάσεις, δηλαδή να ασκήσουν σκληρή κριτική παραμένοντας εντός ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» ωστόσο, αλλά και το εσωκομματικό δημοψήφισμα Κασσελάκη συνεδριάζουν εκτάκτως οι «6+6» που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου, ενώ, μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, συνεδριάζει εκ νέου σήμερα και η τάση του κ. Τεμπονέρα.
Φήμες για δυσαρέσκεια Τσίπρα
Η ενόχληση κορυφαίων στελεχών του κόμματος για την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει δημοψήφισμα αναφορικά με τις διαγραφές των τεσσάρων (Βίτσα, Σκουρλέτη, Τζουμάκα, Φίλη) και οι φήμες μέχρι και για πρόταση μομφής κατά του νεοεκλεγέντα προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έντονο προβληματισμό στον Αλέξη Τσίπρα.
Ένας από τους λόγους που εντείνουν την «ανησυχία Τσίπρα» είναι και το γεγονός ότι στελέχη που φαίνεται να εκδηλώνουν την ενόχλησή τους για την απόφαση Κασσελάκη, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Όλγα Γεροβασίλη, αποτελούν στελέχη από το στενό περιβάλλον του πρώην προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί με έκδηλη αγωνία τις εξελίξεις, την ώρα που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε και το αν θα τοποθετηθεί