Άνοιξαν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου οι πύλες στο Πολυτεχνείο για τους εορτασμούς της 50ης επετείου του και ήδη κόσμος καταφθάνει στο κτίριο του ΕΜΠ για να αφήσει ένα γαρύφαλλο στη μνήμη όσων χάθηκαν εκείνη την ημέρα του 1973.
Το AnatropiNews τιμώντας την επέτειο της εξέγερσης δημοσιεύει μια σειρά άρθρων και αναφορών σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, ομιλίες, βιβλία και άλλες δραστηριότητες.
Για την “άγνωστη” εξέγερση της Πολυτεχνικής Σχολής της Θεσσαλονίκης μιλάει στο AnatropiNews ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Ζαφείρης.
Διαβάστε ακόμη:
Έρευνα ETERON: Δικτατορία, δημοκρατία και νεκροί στο Πολυτεχνείο
«Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο»
Πρωτοβουλία για τα 50 χρόνια Πολυτεχνείο με στόχο τη «διατήρηση της ιστορικής μνήμης»
Δημήτρης Χριστόπουλος: Ούτε ο Καραμανλής του 1974 δεν είχε τέτοια παντοδυναμία
Διαγωνισμός αφίσας για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου – Μία ξεχασμένη κατάθεση»
«50 Χρόνια Πολυτεχνείο» με φωτογραφίες του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα
Το Πολυτεχνείο έξω από το Πολυτεχνείο
Κι ακόμη τα παλαιότερα άρθρα:
Ν. Βατόπουλος: Ποιες αλλαγές ήταν ήδη σε εξέλιξη στην Αθήνα, χρόνια πριν το ορόσημο του Πολυτεχνείου
Πολυτεχνείο 1973: Οι τρεις ημέρες της εξέγερσης σε τρία «κλικ» του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα
Η Γενιά του Πολυτεχνείου και μία ταχυδακτυλουργία
Η καραμέλα της Δημοκρατίας και οι Χούντες δίπλα μας
Χρίστος Ζαφείρης / 17 Νοέμβρη 1973: Γιατί πέρασε στα «ψιλά» το Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης;
Βαγγέλης Καραμανωλάκης / Το Πολυτεχνείο, ιδρυτική στιγμή της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας
Ναι! Κάποιοι δεν έκαναν αντίσταση – Βολεύτηκαν με τη Χούντα
Η Χούντα, τελευταίος σταθμός του Εμφυλίου
Νοέμβριος 1974 – Η πρώτη επέτειος του Πολυτεχνείου και οι πρώτες εκλογές
Από τον Ολλανδό οπερατέρ στο Πολυτεχνείο ως την Ολλανδή δημοσιογράφο στο Μαξίμου
Το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου η κεντρική πύλη του ιστορικού χώρου στην Πατησίων, θα ανοίγει στις 9 το πρωί και θα κλείνει στις 8 το βράδυ ή νωρίτερα , αν κριθεί σκόπιμο από την Επιτροπή Εορτασμού, για την ασφάλεια του Συγκροτήματος .
Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, θα ανοίξει στις 9 το πρωί και θα κλείσει στη 1 το μεσημέρι, για να πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση.
Σύγκλητος ΕΜΠ: To Πολυτεχνείο οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, σεβασμού της διαφορετικής άποψης, αντίστασης σε κάθε έλλειψη δημοκρατίας
“To Πολυτεχνείο σήμερα οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, σεβασμού της διαφορετικής άποψης, αντίστασης σε κάθε έλλειψη δημοκρατίας, να είναι συμπεριληπτικό και ευρέως πολυθεματικό. Αυτά προτάσσει το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα σύγχρονα κοινωνικά αιτήματα, αυτό πρέπει να αναδεικνύει ο τρόπος εορτασμού της, και αυτή είναι σήμερα η συλλογική και ατομική ευθύνη των μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας”.
Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοινωθέν η Σύγκλητος του ΕΜΠ για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και υπογραμμίζει τα εξής:
- Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τιμά την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με υπερηφάνεια και επίγνωση του διαχρονικού της μηνύματος και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις.
- Η απόδοση τιμής στην εξέγερση δεν περιορίζεται στον τριήμερο εορτασμό αλλά θα έχει διάρκεια «επετειακού έτους» με δράσεις που προγραμματίζονται και θα υλοποιηθούν και σε συνεργασία με φορείς που ενώνουν δυνάμεις και πρωτοβουλίες για τον ίδιο σκοπό.
- Τον Νοέμβριο του 1973, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκφράστηκε, με γενναιότητα απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς, η ανάγκη των νέων για παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία. Το Πολυτεχνείο έκτοτε συνδέθηκε με τις κοινωνικές διεκδικήσεις για τα ίδια ιδανικά και παραμένει σύμβολο αγώνα και δικαίωσης.
- Η δικαίωση εκείνου του αγώνα έχει αντίκρισμα στην πρόοδο του Ελληνικού Πανεπιστημίου και την ευημερία της χώρας.
- Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, διακρίνεται για την κοινωνική του προσφορά, και επιτυγχάνει επιδόσεις διεθνούς εμβέλειας στην επιστημονική έρευνα.
- Το ανθρώπινο δυναμικό του, με αιχμή τους φοιτητές μηχανικούς και τους νέους ερευνητές, είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων και αξιοποίηση μεγάλων ευκαιριών της εποχής μας: περιβαλλοντική/κλιματική/ενεργειακή κρίση, ραγδαία ανάπτυξη/διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και συγκράτηση των νέων επιστημόνων στη χώρα.