GRAIL Awards 2024 Meet the jury: το ιερό δισκοπότηρο της Αρχιτεκτονικής, του Interior Design και του Φωτισμού ήρθε να δώσει εξωστρέφεια και ώθηση στην δημιουργική κοινότητα της Ελλάδας και της Κύπρου!
H προθεσμία υποβολής συμμετοχών των πρώτων GRAIL Awards λήγει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2023. Μάθετε περισσότερα για τον θεσμό και υποβάλλετε συμμετοχή εδώ – https://grailawards.gr
GReek Architecture, Interiors, Lighting. Tα αρχικά για την ελληνική αρχιτεκτονική, τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και τον φωτισμό δημιουργούν τη λέξη που μεταφράζεται ως “δισκοπότηρο”. Όπως το ιερό δισκοπότηρο υπήρξε για αιώνες ένα σημείο αναφοράς, μια εννοιολογική μεταφορά του ιδεατού στόχου στη ζωή κάθε ανθρώπου, έτσι και τα βραβεία GRAIL φιλοδοξούν να εμπνεύσουν και να γίνουν ένα ορόσημο στην καριέρα κάθε επαγγελματία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Τα βραβεία GRAIL έχουν ως στόχο να συγκεντρώσουν, να αξιολογήσουν και να προβάλουν την ελληνική αρχιτεκτονική και σχεδιαστική αρτιότητα εντός κι εκτός συνόρων. Σκοπεύουν να γίνουν το σημείο αναφοράς στο οποίο θα προσβλέπουν οι άνθρωποι της αρχιτεκτονικής κοινότητας, αλλά και οι εκπρόσωποι της αγοράς (εγχώριας και μη) κατά την έρευνα τους για επιτυχημένες συνεργασίες. Ιδρυτές των GRAIL AWARDS, ο Βασίλης Μπαρτζώκας (Archisearch, Design Ambassador) και ο Δημήτρης Φακίνος (δημιουργός ΕΒΓΕ και διευθυντής των European Design Awards και του European Design Festival), διασφαλίζουν την επιτυχή στόχευση και έκβαση του εγχειρήματος.
Αδιαμφισβήτητη εγγύηση για την αρτιότητα και την ποιότητα των αποτελεσμάτων της πρώτης διοργάνωσης των GRAIL Awards τα μέλη της κριτικής επιτροπής των βραβείων μεταξύ των οποίων συναντάμε εξέχουσες προσωπικότητες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστές για την πορεία, το ήθος και το έργο τους στους χώρους της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων και του φωτισμού. Πιο συγκεκριμένα τις αποφάσεις για τις βραβεύσεις των πρώτων GRAIL θα λάβουν οι: Δημήτρης Αντωνακάκης, Ελευθερία Ντεκώ, Λυδία Καλλιπολίτη, Μαριάνθη Τατάρη, Άρης Καφαντάρης, Πάνος Δραγώνας, Tom Lindblom, Ivan Blassi και Florencia Vetcher.
Η Florencia Vetcher είναι αρχιτέκτονας, κάτοχος του Master of Architecture από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όπου σπούδασε υπό την Kazuyo Sejima του αρχιτεκτονικού γραφείου SANAA, τον Jesse Reiser του Reiser + Umemoto και την Elizabeth Diller του Diller Scofidio + Renfro. Απέκτησε το δίπλωμα της από το Πανεπιστήμιο του Belgrano το 2003 ενώ επίσης φοίτησε και στο ETSAB (Escola Tecnica Superior d’Arquitectura de Barcelona) ως visiting scholar. Η Florencia Vetcher έχει εργαστεί σε πολλά και σημαντικά έργα για το Miralles/Tagliabue EMBT, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Santa Caterina Market στη Βαρκελώνη και του Κοινοβουλίου της Σκωτίας, έργο που το 2005 κέρδισε το Royal Institute of British Architects Stirling Prize για το καλύτερο κτίριο της χρονιάς. Έχει επίσης εργαστεί στη Νέα Υόρκη για την Eisenman Architects στον σχεδιασμό της City of Culture of Galicia in Santiago de Compostela και για την Diller Scofidio + Renfro για το Lincoln Center for the Performing Arts. Έχει διδάξει στην Architectural Association (ΑΑ) του Λονδίνου, στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Ινστιτούτου Pratt, στη Design School of Constructed Environments του Parsons School of Design, στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών και στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Ινστιτούτου Rensselaer στην Troy NY. Εκτός από τη διδασκαλία, η Vetcher διευθύνει το γραφείο αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης vetcher-breidfjord με συνεργάτη τον Sigfus Breidfjord, με εστίαση σε έργα μικρής κλίμακας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή και την Ισλανδία.
SANTA CATERINA MARKET στην Βαρκελώνη. Το έργο πρόκειται για την αποκατάστασης της αγοράς Santa Caterina στην ιστορική συνοικία Ciutat Vella της Βαρκελώνης από το αρχιτεκτονικό γραφείο Miralles Tagliabue EMBT (γραφείο που δημιουργήθηκε από την συνεργασία των Enric Miralles και Benedetta Tagliabue). Η πρόταση (που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό) στόχευε στην ενσωμάτωση της πολυπλοκότητας του σκηνικού του τόπου δημιουργώντας μια αγορά ως συμπλήρωμα της οικιστικής περιοχής και των δημόσιων χώρων, μια αγορά που θα μπορούσε να “χωρέσει” τις δραστηριότητες και συνήθειες της γειτονιάς.
Το έργο διατηρεί τμήματα της υπάρχουσας δομής του κτίσματος ενώ παράλληλα οι αρχιτέκτονες πρότειναν μια νέα απόδοση της περιοχής με σεβασμό στην ιστορία και τα δεδομένα του τόπου. Η πρόταση επιλέγει τον διάλογο ανάμεσα σε νέο και παλιό δημιουργώντας ένα σύγχρονο χρηστικό υβρίδιο. Το εσωτερικό της αγοράς επίσης αναδιαμορφώνεται.
Η Florencia Vetcher. Φωτογραφίες της SANTA CATERINA MARKET από τους ©Alex Gaultier και ©Roland Halbe από την επίσημη σελίδα των EMBT.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν έργα αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού εσωτερικών χώρων και φωτισμού τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από 1 Iανουαρίου 2020 έως 30 Νοεμβρίου 2023 από νομικά ή φυσικά πρόσωπα με έδρα την Ελλάδα και την Κύπρο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και νομικά ή φυσικά πρόσωπα με έδρα στο εξωτερικό, αρκεί η συμμετοχή τους να αφορά εργασία που έχει γίνει πρωτίστως για την ελληνική ή την κυπριακή αγορά. Περισσότερα για τα GRAIL AWARDS εδώ – https://tinyurl.com/54s9cuwf