Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην επικείμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση επιστροφής του από το Βερολίνο.
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα» ανέφερε, ζητώντας όμως ο διάλογος να γίνεται σε διμερές επίπεδο, χωρίς την ανάμειξη τρίτων χωρών.
Ευχήθηκε να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι θεωρεί φυσιολογικό, ως δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή τα συμφέροντά τους να είναι προς την ίδια κατεύθυνση και τόνισε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ένα βήμα-έκπληξη για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ως εξής:
«Θα τα συζητήσουμε στη διάσκεψη συνεργασίας που θα έχουμε. Ελπίζω ότι θα γίνουν ακριβώς όπως τα είπε και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο. Εύχομαι να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους. Πρώτα ο Θεός, θα κάνουμε αυτό το βήμα. Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες στην περιοχή, είναι φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο. Ως χώρες της περιοχής, αν αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες που προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και του παζαριού, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε».
Δηλώσεις Ερντογάν για μαχητικά Eurofighter
Για τη στάση της Γερμανίας έναντι της πρόθεσης της Τουρκίας να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter ρωτήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση επιστροφής του από το Βερολίνο.
Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δεν έκανε καμία αναφορά εάν το Βερολίνο θα εγκρίνει ή όχι την πώληση ευρωπαϊκών μαχητικών στην Τουρκία και τόνισε:
«Αν θέλουν να μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα, ας μας τα δώσουν! Κι αν δεν τα δώσουν, δεν υπάρχουν πόρτες να χτυπήσουμε; Πάρα πολλές. Γνωρίζετε… Τι έγινε πριν από τους S400 για τα συστήματα αεράμυνας; Η Αμερική δεν έδωσε τα συστήματα αεράμυνας που έπρεπε να δώσει, οπότε αγοράσαμε S400 από τη Ρωσία. Τώρα έχουμε S400. Πρώτα ο Θεός, θα συνεχίσουμε την πορεία μας πολύ πιο ισχυροί. Οδεύουμε να γίνουμε μια χώρα που θα παράγει και θα χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα. Κάνουμε επίσης βήματα για να καλύψουμε μόνιμα τις ανάγκες μας, όσον αφορά σε μαχητικά αεροσκάφη».
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Με «σοβαρή πνευμονία» η πρόεδρος της Κομισιόν
- Microsoft: Επενδύσεις 80 δισ. δολαρίων σε data centers για AI το 2025
- Λάρισα: Συνεχίζονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό του 39χρονου Β. Καλογήρου
- Guardian: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από την κλιματική αλλαγή θα κατακλύσει πολλά από τα μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης πετρελαίου
- Σταθερή η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου