Αμέλειες, λάθη και πρόχειρος σχεδιασμός κατά την προετοιμασία της ελληνικής ανθρωπιστική αποστολής στη Λιβύη, που οδήγησε στον θάνατο 3 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 εθελοντές διερμηνείς, αποκαλύπτονται δύο μήνες μετά την τραγωδία.
H προειδοποίηση αποδείχθηκε ανατριχιαστικά προφητική. «Ο παραλιακός δρόμος είναι επικίνδυνος. Τα ατυχήματα είναι συχνά οδηγούν συχνά σε θανάτους».
Τα έγγραφα που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δείχνουν ότι ο κίνδυνος της αποστολής στη Λιβύη, που κατέληξε να στοιχίσει τη ζωή σε τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο νέους εθελοντές διερμηνείς της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, μόνο άγνωστος δεν ήταν στα ανώτατα κλιμάκια του στρατεύματος. Ωστόσο, η προειδοποίηση αγνοήθηκε και η αποστολή επιχειρήθηκε και μάλιστα σε χρόνο πολύ πιο σύντομο απ’ ό,τι προβλέπουν οι κανονισμοί.
Ανατροπή για τη μοιραία ελληνική αποστολή στη Λιβύη: «Τους έστειλαν υποχρεωτικά και όχι εθελοντικά»
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που παρουσιάζει και τα σχετικά έγγραφα, αν και υπήρχε προειδοποίηση για το ρίσκο της αποστολής, η προειδοποίηση αγνοήθηκε.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποστολή δημοσίων σχέσεων μια και διατάχθηκαν να πάρουν μέρος επίλεκτα στελέχη του Ειδκού Τμήματος Αλεξιπτωριστών (ΕΤΑ) προκειμένου «να ενισχύσουν με θετική δημοσιότητα τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ)».
Παρουσιάζεται επίσης έγγραφο από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωριστών (ΕΤΑ) στο οποίο αναφέρεται ότι: «Ο παραλιακός δρόμος είναι επικίνδυνος. Τα ατυχήματα είναι συχνά… οδηγούν συχνά σε θανάτους».
Ωστόσο, κατά την τελική παρουσίαση του σχεδίου της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, που έγινε από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και συγκεκριμένα στο τμήμα της παρουσίασης με τίτλο «Εκτίμηση κατάστασης ασφάλειας» δεν γίνεται καμιά αναφορά στον κίνδυνο.
Τροχαίο στην Λιβύη: Εντολή της Εισαγγελίας για έρευνα
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι στις 15 Σεπτεμβρίου δόθηκε η προπαρασκευαστική διαταγή για την επιχείρηση και δύο ημέρες μετά στις 17 Σεπτεμβρίου δόθηκε η εκτελεστική διαταγή. Όμως, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, απαιτούνται έξι ημέρες προετοιμασίας και συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία τέτοιου είδους αποστολών.
Σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην αποστολή είχαν διαταχθεί να μην φέρουν όπλα, με αποτέλεσμα για την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής ρωτήθηκαν τοπικές στρατιωτικές – παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες μάλιστα, δεν έδωσαν εγγυήσεις αλλά μόνο διαβεβαιώσεις.
Λιβύη: Τέσσερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων νεκρά και επτά σε κρίσιμη κατάσταση σε τροχαίο δυστύχημα
Σημειώνεται πως μετά το δυστύχημα, το ΓΕΕΘΑ διέταξε άμεσα τη διεξαγωγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η ΕΔΕ έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό το πόρισμα.
Πηγές της ΔΕΠ αναφέρουν ότι στις 10 Νοεμβρίου εκδόθηκε απόφαση να αναλάβει την περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών ο εισαγγελέας στρατοδικείου Αθηνών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Εισαγγελία εστιάζει και στον τρόπο επιλογής των ατόμων που έλαβαν μέρος στην αποστολή.
- Κασσελάκης: Στις αρχές της νέας χρονιάς η Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας
- 4,7 Ρίχτερ κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
- O ελληνικός κόσμος της ηλεκτρονικής μουσικής
- Μαγδεμβούργο: O πειρασμός των απλοϊκών «εξηγήσεων»
- Δ. Κουτσούμπας: Θα έρθει η εποχή που οι ποιητές και οι λογοτέχνες θα εμπνέονται από τη νέα κοινωνία