Στο προσχέδιο του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου γίνεται αναφορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), αλλά και στην «ταφόπλακα» που έχει μπει στις έρευνες για το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων από ΕΥΠ και Predator. Υιοθετείται ουσιαστικά η έκθεση της PEGA.
H PEGA διαπιστώνει ότι παρά τις συστάσεις της προς την Επιτροπή, ήδη από τις 15 Ιουνίου, να καταθέσει νομοθετικές προτάσεις για τον περιορισμό της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, όπως το Pegasus, το Predator και άλλα παρόμοια συστήματα παρακολούθησης, καμία τέτοια ενέργεια δεν έχει γίνει από την πλευρά της Κομισιόν. Ούτε όμως έχει δοθεί κάποια επίσημη απάντηση στα ερωτήματα της PEGA.
- Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση της χώρας μας και συγκεκριμένα για το ότι, ενώ η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχουν αναγνωρίσει 92 στόχους του Predator, έγιναν ξαφνικές αλλαγές στη σύνθεση της ΑΔΑΕ και ο φάκελος της υπόθεσης μεταφέρθηκε σε άλλον εισαγγελέα.
Η PEGA αναφέρεται συγκεκριμένα σε αρκετές περιπτώσεις παρακολουθήσεων με ευρωπαϊκής προέλευσης λογισμικό και στοχοποίηση στελεχών του ΕΚ και της ίδιας της Επιτροπής. ΓΜάλιστα, στις 18 Ιουλίου το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έβαλε στη «μαύρη λίστα» τα παραρτήματα της εταιρείας Intellexa σε Ελλάδα και Ιρλανδία και εκείνα της Cytrox σε Βόρεια Μακεδονία και Ιρλανδία, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της εξαγωγής και κυκλοφορίας παράνομου λογισμικού spyware σε παγκόσμια κλίμακα.
Παράλληλα στο πριοσχέδιο γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Intellexa, που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό Predator, έχει εδώ και μήνες μπει στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ. «Στις 18 Ιουλίου 2023 το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών πρόσθεσε την Intellexa SA με έδρα την Ελλάδα, την Intellexa Limited στην Ιρλανδία, την Cytrox Holdings Zrt. στην Ουγγαρία και την Cytrox AD στη Βόρεια Μακεδονία στη λίστα οντοτήτων, για διακίνηση διαδικτυακών εκμεταλλεύσεων που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως».
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι έχει απεύθυνει έκκληση προς την Επιτροπή να αξιολογήσει, έως τις 30 Νοεμβρίου 2023, την εκπλήρωση των ειδικών προϋποθέσεων για την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία που ορίζονται στη σύσταση.·
Παράλληλα «αναθέτει στην πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών».
Τη μεγάλη ολιγωρία που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην ΕΕ ανέδειξε στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Κώστας Αρβανίτης, σημειώνοντας μάλιστα ότι όσο οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες αργούν, η αδυναμία της Κομισιόν να δράσει μετατρέπεται σε συνυπαιτιότητα.
Η ομιλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έλλειψη νομοθετικής δράσης από την πλευρά της Επιτροπής, σε συνέχεια της απόφασης της Επιτροπής PEGA, αρμοδιότητα της οποίας ήταν η διερεύνηση του Σκανδάλου των υποκλοπών.
Η συζήτηση στην ολομέλεια έρχεται λίγες μόνο ώρες προτού οι Ευρωβουλευτές κληθούν να υποστηρίξουν ψήφισμα, που προωθούν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΛΚ, της δεξιάς οικογένειας στην οποία ανήκει και η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, στο οποίο καταδικάζεται η έλλειψη δράσης της Επιτροπής για ένα ζήτημα που απειλεί τους πολίτες και τη Δημοκρατία στην ΕΕ, και την καλεί να κάνει νομοθετικά βήματα για την καταπολέμηση της κατάχρησης κατασκοπευτικού λογισμικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον βαθμό στον οποίον το ζήτημα των υποκλοπών συνεχίζει να σπιλώνει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, καθώς σε αυτό γίνεται ρητή μνεία στην Ελλάδα, για την οποία δεν έχει διαπιστωθεί πρόοδος σύμφωνα με τις προτάσεις που υιοθέτησε το ΕΚ, τον περασμένο Ιούνιο.
Στην ομιλία του ο Κ. Αρβανίτης επισημαίνει πως η άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να υποστηρίξουν μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα θέσει ένα στοιχειώδες ρυθμιστικό καθεστώς σε ένα τόσο φλέγον ζήτημα ουσιαστικά «κλείνει το μάτι σε διάφορα Κράτη-Μέλη που σπεύδουν και τροποποιούν νόμους, βάζουν στο στόχαστρο θεσμικά κεκτημένα, προσπαθούν να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα με αθέμιτες πιέσεις, και διευκολύνουν την εξαγωγή παράνομων λογισμικών».
Ο Κώστας Αρβανίτης επισήμανε συγκεκριμένα:
«Όταν ένας αριστερός συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Lenaers που είναι από το EPP δεν καταλαβαίνετε ότι κάπου υπάρχει μια αλήθεια;
Ότι τα μέλη της επιτροπής PEGA δούλεψαν πάρα πολύ σοβαρά, όλοι οι συνάδελφοι του δημοκρατικού τόξου, και είναι δυσαρεστημένοι από τη δουλειά σας;
Κι εδώ, στη δικιά μου χώρα θέλω να σας πω ότι πριν από έναν μήνα δόθηκε παραγγελία από δικαστική έρευνα κατά δύο μελών της ολομέλειας της ΑΔΑΕ, της κ. Αικατερίνης Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη, από τον τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ισίδωρου Ντογιάκου.
Πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η έρευνα αφορά στην άσκηση των καθηκόντων τους ως μέλη της Αρχής.
Τί θα τους πούμε δηλαδή εμείς;
Ότι εδώ πήραμε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. η Επιτροπή ολιγωρεί, κλείνει το μάτι σε διάφορα κράτη-μέλη, σε κυβερνήσεις που σπεύδουν να τροποποιούν νόμους να βάζουν στο στόχαστρο θεσμικά κεκτημένα, προσπαθούν να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα με αθέμιτες πιέσεις και διευκολύνουν την εξαγωγή παράνομων λογισμικών;
Εδώ υπάρχει μια συνυπαιτιότητα, ιδίως εκ μέρους της Επιτροπής.
Δηλαδή γίνεστε μέρος του προβλήματος».
- Η πρώτη αντίδραση Σαμαρά μετά τη διαγραφή του: «Ο Μητσοτάκης οδηγεί ένα κόμμα που λίγο μοιάζει με τη ΝΔ»
- ΑΝΑΛΥΣΗ Libre.gr/ Γιατί ο Σαμαράς επεδίωξε τη διαγραφή του
- Νίκος Κοτζιάς: Η διαγραφή Σαμαρά δείχνει ότι στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη νευρικότητα για τα ελληνοτουρκικά
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά: «Έθεσε εαυτόν για 2η φορά εκτός της ΝΔ»
- Global Wealth: Μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού καρπώνεται αποδόσεις 4%-9%