Την ώρα που ο πληθυσμός του πλανήτη μας αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται φθάνοντας περίπου τα 10 δισεκατομμύρια πριν από το τέλος του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρώπη όχι μόνο δεν θα δει τον πληθυσμό της να αυξάνεται, αντιθέτως θα μειωθεί, σύμφωνα με τα απαισιόδοξα σενάρια, δραματικά.
Η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Ηδη, άλλωστε, η χώρα μας βλέπει τα πρώτα σημάδια μείωσης του πληθυσμού να εμφανίζονται, με την κατάσταση – εάν δεν γίνουν γενναία βήματα κυρίως από την πολιτεία – να είναι μη αναστρέψιμη.
Δημογραφικό: Η Ελλάδα αργοπεθαίνει
Η πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (Απρίλιος 2023) των νέων δημογραφικών προβολών της Eurostat (Europop 2023) παρουσιάζουν μια μελλοντική επιδείνωση της δημογραφικής προοπτικής της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός της χώρας μας προβλέπεται σύμφωνα με τις νέες δημογραφικές προβολές ότι θα έχει την τρίτη μεγαλύτερη μείωση (30,4%, Διάγραμμα 1) από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1η η Λετονία και 2η η Λιθουανία).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δημογραφικές προβολές της Eurostat του 2023, ο πληθυσμός της χώρας μας αναμένεται να μειωθεί από τα 10,46 εκατ. άτομα το 2022 στα 7,8 εκατ. άτομα το 2070, εκτίμηση η οποία είναι κατά 800.000 άτομα μειωμένη σε σχέση με τις αντίστοιχες δημογραφικές προβολές που είχε εκπονήσει η Eurostat πριν 4 χρόνια το 2019 (Europop2019) (Διάγραμμα 2).
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αναβαθμίζει, κατά αντικειμενικό τρόπο, τόσο τη γεωπολιτική διάσταση των δημογραφικών εξελίξεων στην Ελλάδα, όσο και την αναγκαιότητα του άμεσου σχεδιασμού και υλοποίησης μίας ολοκληρωμένης και συστηματικής μακροχρόνιας δημογραφικής πολιτικής. Κεντρικός και αναμενόμενος μετρήσιμος στόχος της δημογραφικής πολιτικής επιβάλλεται να είναι η πρόδρομη επιλογή της αποτροπής της μείωσης του πληθυσμού και στην συνέχεια της αύξησης του πληθυσμού.
Το προσδόκιμο ζωής, όπως φαίνεται στο Διάγραμμα 3, δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή μεταξύ των δύο δημογραφικών προβολών (Europop 2019 & Europop 2023). Το ίδιο συμβαίνει και με το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 65 ετών, αφού και στις προβολές του 2019 όπως και σε αυτές του 2023, το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 65 ετών αυξάνεται από τα 18,7 έτη το 2022 στα 23,9 έτη το 2070. Δηλαδή, ένας ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται το 2023, θα λάβει κατά μέσο όρο 5,2 χρόνια λιγότερα σύνταξη από έναν ασφαλισμένο που θα συνταξιοδοτηθεί το 2070.
Το AnatropiNews έχει ανοίξει το Φάκελο «Δημογραφικό» στον οποίο καταχωρεί όλα τα πρόσφατα στοιχεία και τις εξελίξεις καθώς και σειρά άρθρων σχετικών με το θέμα.
Δημογραφικό: Η Ελλάδα αργοπεθαίνει
Από τη Νέα Ζίχνη η taz αναλύει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα: το δημογραφικό.
Eurobank: Καμπανάκι για το δημογραφικό
Τις καλές επιδόσεις της ελληνικής αγοράς εργασίας τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει η Eurobank Research στο τελευταίο δελτίο του “7 Ημέρες Οικονομία”
5 πυλώνες για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αντιμετώπισης του δημογραφικού
Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2023-Ώρα για δράση» και ερωτώμενη σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος
Βύρων Κοτζαμάνης: Αν δεν κάνουμε κάτι στην Ελλάδα θα είμαστε 9 εκατομμύρια
Σε συνέντευξη του, ο καθηγητής Δημογραφίας, Βύρων Κοτζαμάνης, αναφέρθηκε σε μία μελέτη που δείχνει την φθίνουσα πορεία γεννήσεων στην Ελλάδα και την αύξηση των 65 ετών και άνω.
Ντουμπράβκα Σουίτσα: Το δημογραφικό συνιστά κεντρικό ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη
Μιλώντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023-Ώρα για δράση» που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΕΛΣΤΑΤ: 10% μείωση στις γεννήσεις το 2022 – Ο μικρότερος αριθμός εδώ και 91 χρόνια
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών στη Χώρα κατά το έτος 2022.
Σάββας Γ. Ρομπόλης – Βασίλειος Μπέτσης / Δημογραφικό πρόβλημα: Μείωση του πληθυσμού και δημογραφική πολιτική
Η πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (Απρίλιος 2023) των νέων δημογραφικών προβολών της Eurostat (Europop 2023) παρουσιάζουν μια μελλοντική επιδείνωση της δημογραφικής προοπτικής της χώρας μας.
Το δημογραφικό βλάπτει σοβαρά το αξιόχρεο: Υποβάθμιση σε junk έως το 2060 για πολλές οικονομίες
Οι δημογραφικές τάσεις εξελίσσονται σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις οικονομίες και την πιστοληπτικής τους αξιολόγηση.
Δημογραφικό: Η μόνη ηλικιακή ομάδα που αυξάνεται είναι άνω των 65 ετών
Την ώρα που ο πληθυσμός του πλανήτη μας αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται φθάνοντας περίπου τα 10 δισεκατομμύρια πριν από το τέλος του 21ου αιώνα
Δημογραφικές προκλήσεις και προοπτικές στην Ελλάδα
Στις 19/07/2022 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021, ότι ο πληθυσμός της χώρας μας είναι 10.432.481 μόνιμοι κάτοικοι.
Βύρων Κοτζαμάνης / Οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι προκλήσεις τους
Το παρόν και το παρελθόν
Δημογραφικό: Στο 35% η μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το 2060
Δημογραφικό, γήρανση πληθυσμού και αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας είναι ορισμένα από τα θέματα που αναλύονται στην νέα μελέτη, με τίτλο «Η οδυνηρή δεκαετία»
Η ασφυξία μίας ηπείρου, που γερνάει και φθείρεται – Το δημογραφικό αδιέξοδο της Ελλάδας
Εκτεθειμένα σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας είναι τα παιδιά, εφόσον παραμένουν περιορισμένα στο σπίτι με τον γονέα που κακοποιεί, αποκαλύπτει έρευνα κατά τη διάρκεια της καραντίνας
Η Ελλάδα γερνάει – Το 2050 θα είμαστε λιγότεροι από 9 εκατομμύρια
Στην αρνητική εξέλιξη που προδιαγράφεται στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί,
Δημογραφικό: Μετανάστες και πρόσφυγες περιορίζουν το πληθυσμιακό αδιέξοδο της Ελλάδας
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας δείχνει πως και στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό που ισχύει εδώ και δεκαετίες σε πολλές γερασμένες χώρες της Δύσης.
Δημογραφικό: Η ακρίβεια θα μειώσει τις γεννήσεις μέχρι το 2030
Για τις “αόρατες” αλλά ιδιαίτερα ανησυχητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού στις γεννήσεις στην χώρα μας και την δημογραφική δομή του πληθυσμού βραχυπρόθεσμα μέχρι το 2030
Η συμβολή των αλλοδαπών στο δημογραφικό της Ελλάδας-Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας
Τα συνολικά φυσικά ισοζύγια στην Ελλάδα μετά το 2010 -και για πρώτη φορά μεταπολεμικά- είναι σταθερά αρνητικά με αποτέλεσμα
- Κασσελάκης: Στις αρχές της νέας χρονιάς η Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας
- 4,7 Ρίχτερ κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
- O ελληνικός κόσμος της ηλεκτρονικής μουσικής
- Μαγδεμβούργο: O πειρασμός των απλοϊκών «εξηγήσεων»
- Δ. Κουτσούμπας: Θα έρθει η εποχή που οι ποιητές και οι λογοτέχνες θα εμπνέονται από τη νέα κοινωνία