Απελευθερώθηκαν το απόγευμα 24 όμηροι της Χαμάς, 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιπιννέζος, μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ. Αφήνονται σταδιακά ελεύθεροι από τις ισραηλινές φυλακές 39 κρατούμενοι, όλοι γυναίκες και παιδιά
Οι 13 Ισραηλινοί που απελευθερώθηκαν, και οι ηλικίες τους, είναι οι: Doron Katz-Asher, 34 – Raz Asher, 4 – Aviv Asher, 2 – Daniel Aloni, 45 – Amelia Aloni, 5 – Ruth Munder, 78 – Keren Monder, 54 – Ohad Monder, 9 – Adina Moshe, 72 – Hanna Katzir, 76 – Margalit Mozes, 77 – Hanna Perry, 79 και Yaffe Adar, 85
Aνάμεσά στις 39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές και απελευθερώνονται είναι και η Μάσα Μπακίρ (φωτ. επάνω) που πέρασε 8 χρόνια στη φυλακή. Στα πρώτα της λόγια μετά την απελευθέρωσή της, αυτή η γυναίκα με καταγωγή από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μίλησε για τις σκληρές συνθήκες της φυλακής, την έλλειψη τηλεφωνικής επικοινωνίας, τη δύσκολη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και το όνειρό της, τώρα που απελευθερώθηκε, να σπουδάσει στη νομική.
Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ αναμένουν να γιορτάσουν την επιστροφή των φυλακισμένων, παρ’όλο που η ισραηλινή αστυνομία έχει ρητά πει πως δεν θα επιτραπούν πανηγυρισμοί για τις απελευθερώσεις κρατουμένων. Νωρίτερα, άλλωστε, η ισραηλινή αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε συγγενείς και δημοσιογράφους που είχαν βρεθεί έξω από τη φυλακή Οφέρ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όπου είχαν αρχικά μεταφερθεί οι προς απελευθέρωση κρατούμενοι.
Στο στιγμιότυπο από βίντεο της UGC στις 24 Νοεμβρίου 2023 αποτυπώνεται η μεταφορά από τις ισραηλινές δυνάμεις Παλαιστίνιων κρατουμένων από τη φυλακή Νταμόν στο Νταλιάτ αλ-Καρμέλ προς τη φυλακή Οφέρ της Δυτικής Όχθης, ενόψει της προγραμματισμένης απελευθέρωσης σε αντάλλαγμα για 13 ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.
Ασθενοφόρο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που φέρεται να μεταφέρει Ισραηλινούς ομήρους – ηλικιωμένες γυναίκες και τουλάχιστον ένα παιδί – που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, κινείται προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφας όπου οι όμηροι θα παραδοθούν στις ισραηλινές αρχές και θα επιστρέψουν στο Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς, μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο, μεταδίδουν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί.
Η πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων παραδόθηκαν από τη Χαμάς, στο προσωπικό της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα προς την έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα, απ’ όπου μεταφέρονται στο πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ προς το Ισραήλ.
Η ζωντανή μετάδοση από το Αλ Τζαζίρα που έχει απευθείας σύνδεση τόσο με το φυλάκιο του Κερέμ Σαλόμ στο Ισραήλ όπου αναμένεται να φτάσουν οι απελευθερωθέντες ισραηλινοί όμηροι, όσο και με τη φυλακή Οφέρ στη Δυτική Όχθη από την οποία αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, όλοι γυναίκες και παιδιά:
Τέσσερα στάδια στην ανταλλαγή
Η απελευθέρωση των 13 ομήρων, μητέρων και παιδιών, είναι το πρώτο από τα τέσσερα αναμενόμενα στάδια στη συμφωνία ανταλλαγή. Η Χαμάς έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας – όλα παιδιά, μητέρες και άλλες γυναίκες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Χαμάς μπορεί τελικά να απελευθερώσει περισσότερους, με αντάλλαγμα την παράταση της εκεχειρίας κατά μία επιπλέον ημέρα για κάθε 10 ισραηλινούς ομήρους.
Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι μόνο μια μικρή ομάδα από τους περίπου 240 που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ πρόκειται να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους, όλοι τους γυναίκες και ανήλικοι, σε αντάλλαγμα για 50 Ισραηλινούς. Σήμερα θα απελευθερώσει 39 σε αντάλλαγμα για τους πρώτους 13 Ισραηλινούς που θα επιστρέψουν.
Στη διάρκεια της εκεχειρίας όλες οι πλευρές συμφώνησαν να αναστείλουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες, δήλωσε εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας για τουλάχιστον δύο μήνες, όταν τελειώσει η «σύντομη» εκεχειρία.
Οι εκτοπισμένοι που κατάφεραν να γυρίσουν στο βόρειο κομμάτι της Λωρίδας αντικρίζουν συντρίμμια
Παρά τις προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού, μετά την έναρξη της παύσης εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αναχώρησαν για το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να ελέγξουν τα σπίτια τους.
Η βόρεια Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να είναι «μια επικίνδυνη ζώνη πολέμου», τόνισε ο στρατός του Ισραήλ, καλώντας τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στην «ανθρωπιστική ζώνη», όπως τη χαρακτήρισε, στα νότια.
Προειδοποιήσεις από τον ισραηλινό στρατό
Καθώς αυτοκίνητα, κάρα που σέρνουν γαϊδούρια, άνθρωποι με κάθε μέσο άρχιζαν να κινούνται, φυλλάδια στα αραβικά που έριξε από αέρος ο ισραηλινός στρατός, προειδοποιούσαν: «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα».
«Το να επιστρέψετε στον βορρά είναι απαγορευμένο και επικίνδυνο», υπογραμμίζεται στα φυλλάδια αυτά, με τρία θαυμαστικά. Ο στρατός του στρατού έχει χαρακτηρίσει το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου ζώνη επιχειρήσεων κι έχει διατάξει επανειλημμένα όλους τους αμάχους να φύγουν.
Η οδυνηρή επιστροφή των εκτοπισμένων που αντικρίζουν συντρίμμια:
Ασθενοφόρα
Δέκα ασθενοφόρα κατευθύνονται προς την πόλη της Γάζας για να απομακρύνουν ασθενείς από εκεί, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ενώ ήδη εισήλθε στον θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς αναμένεται να μπουν συνολικά 200 φορτηγά από το πέρασμα της Ράφα.
Η πρώτη παύση των εχθροπραξιών έπειτα από σχεδόν επτά εβδομάδες πόλεμου ξεκίνησε σήμερα στις 07:00 το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ημέρες. Αξιωματούχοι από το Κατάρ, οι οποίοι μεσολάβησαν για την επίτευξη της εκεχειρίας, έχουν επισημάνει ότι ενδέχεται να υπάρξει παράταση έως και 10 ημερών.
Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα λίγο μετά τις 7 το πρωί.
Το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ωστόσο ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς στρατιώτες και άλλοι 11 τραυματίστηκαν στα πόδια καθώς οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να φτάσουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα που είχαν εγκαταλείψει λόγω των βομβαρδισμών
Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι τέσσερα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα και άλλα τόσα που μεταφέρουν αέριο έχουν παραδοθεί μέσω της Ράφα στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γάζα. Τις παραδόσεις αυτές ενέκρινε το Ισραήλ στο πλαίσιο της παύσης.
Τα ασθενοφόρα αναχώρησαν από τη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αποστολή τους είναι να απομακρύνουν ασθενείς και τραυματίες από το νοσοκομείο αλ Άχλι στην πόλη της Γάζας.
Περισσότεροι από 14.800 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Μεγάλο μέρος του πυκνοκατοικημένου θύλακα έχει μετατραπεί σε συντρίμμια.
Οι όροι της εκεχειρίας
Το Κατάρ, παράγοντας-κλειδί στις διαπραγματεύσεις στις οποίες μεσολάβησαν επίσης η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, εξασφάλισε προχθές τη συμφωνία των πλευρών για τετραήμερη εκεχειρία, με δυνατότητα ανανέωσης, στο πλαίσιο της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι περίπου 50 όμηροι –γυναίκες και παιδιά– και σε αντάλλαγμα θα αποφυλακιστούν κάπου 150 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, επίσης γυναίκες και παιδιά.
Η εφαρμογή της «ανθρωπιστικής παύσης» των εχθροπραξιών αρχικά προβλεπόταν για χθες Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα.
Επιστροφή στα σπίτια σε καθεστώς φόβου
Με το πρώτο φως, καθώς οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος κόπασαν, χιλιάδες άνθρωποι μάζευαν ό,τι είχαν καταφέρει να πάρουν μαζί τους για να επιστρέψουν οικογενειακώς στα χωριά τους.
Ο Όμαρ Τζιμπρίν, 16 ετών, είχε καταφύγει, μαζί με άλλα οκτώ μέλη της οικογένειάς του, στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Περίπου ένα τέταρτο προτού τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία, είχε ήδη βγει από το νοσοκομείο κι είχε πάρει προς τα ανατολικά, προς το χωριό του, μερικά χιλιόμετρα από τη Χαν Γιούνις: «Γυρίζω σπίτι», είπε.
Ωστόσο η εικόνα από τις κατεστραμμένες πόλεις είναι απογοητευτική – «Κανένα σπίτι δεν έχει μείνει που να μπορείς να ζήσεις»:
Απελευθερώσεις «μυστικά»
Η Χαμάς επιβεβαίωσε την «πλήρη διακοπή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» τις επόμενες τέσσερις ημέρες, περίοδο κατά την οποία θα απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι με αντάλλαγμα «τρεις παλαιστίνιους φυλακισμένους» για τον καθένα.
Πηγή προσκείμενη στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας είπε ότι θα είναι παρούσα αιγυπτιακή αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα για να εξασφαλίσει την «τήρηση του καταλόγου» των παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν.
Ενώ αξιωματούχοι των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, συνοδευόμενοι από προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού και αιγύπτιους πράκτορες, θα βρίσκονται στην «αιγυπτιακή αίθουσα» στη Ράφα για να υποδεχθούν ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι. Σχεδιάζεται να μεταφερθούν αεροπορικώς στην Αλ Αρίς και από εκεί στο Ισραήλ.
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς δήλωσε ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα γίνει υπό συνθήκες μυστικότητας και ότι στη Ράφα δεν θα επιτραπεί να βρίσκονται δημοσιογράφοι.
Οι ισραηλινές αρχές θα λαμβάνουν κάθε βράδυ κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα αφήνονται ελεύθεροι το επόμενο πρωί.
Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα 300 Παλαιστινίων που είναι πιθανό να αφεθούν ελεύθεροι: περιλαμβάνει 33 γυναίκες και 267 νέους κάτω των 19.
«Θέσαμε ως όρο ότι (…) οι γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται στις φυλακές θα απελευθερωθούν» κατά «αρχαιότητα», δηλαδή με βάση το πόσο καιρό κρατούνται, δήλωσε ο Μπασάμ Ναΐμ, στέλεχος της Χαμάς.
Επιστροφή στον πόλεμο;
Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία να κηρυχθεί ανακωχή, βλέποντας το πρώτο βήμα προς πιο διαρκή αποκλιμάκωση της βίας.
Δηλώνοντας πως εργάζεται για «μακροπρόθεσμη πολιτική λύση αυτής της κρίσης», ο νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε χθες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και σήμερα θα έχει συνομιλίες με παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο ισραηλινός στρατός έχουν διαμηνύσει πως θα «συνεχίσουν» τον πόλεμο για να «εξαλείψουν» τη Χαμάς αφού τερματιστεί η ανακωχή.
«Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε ως τη νίκη», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί.
«Ο έλεγχος του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας είναι το πρώτο βήμα του μακρού πολέμου και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες φάσεις», ανέφερε εξάλλου ο εκπρόσωπος του στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί.
Από την άλλη, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ριάντ Μανσούρ, κάλεσε η ανακωχή να μην είναι «απλά μια παύση», να γίνει προσπάθεια να σημάνει το τέλος του πολέμου που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου.
Οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει πελώρια καταστροφή και ανθρωπιστική κρίση, τονίζει ο ΟΗΕ, καθώς έχει εκτοπιστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του παλαιστινιακού κρατιδίου –1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους του– και η βοήθεια διανέμεται με σταγονόμετρο.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις τονίζουν πως η βοήθεια που αναμένεται να μπει αυτές τις τέσσερις ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας δεν αρκεί και καλούν να κηρυχθεί πιο μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.
Σειρήνες της αεράμυνας ηχούν σε χωριά του Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας
Ο ισραηλινός στρατός έθεσε σε λειτουργία σειρήνες προειδοποίησης των κατοίκων σε δυο χωριά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις μερικά λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή τεσσάρων ημερών με τη Χαμάς.
Ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής καμιά εκτόξευση ρουκετών από πλευράς μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Λίβανος: Ηρεμία επικρατεί στα σύνορα με το Ισραήλ αφότου άρχισε να ισχύει η εκεχειρία στη Γάζα
Ηρεμία επικρατεί σήμερα στη μεθόριο του νοτίου Λιβάνου αφότου άρχισε να ισχύει η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων, ένα φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου και κατοίκους.
«Μια επισφαλής ηρεμία επικρατεί στα νότια σύνορα, μετά την έναρξη της ισχύος της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», μετέδωσε το ANI, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.
Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στη μεθοριακή περιφέρεια της Μαρζαγιούν δήλωσε πως άκουσε ανταλλαγές πυρών δέκα λεπτά πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία στη Γάζα και στη συνέχεια επανήλθε η ηρεμία.
Ένας κάτοικος της μεθοριακής περιφέρειας της Άλμα αλ-Σάαμπ δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «επικρατεί ηρεμία», προσθέτοντας πως δεν ακούει «τα ισραηλινά αεροπλάνα, ούτε καν τα αναγνωριστικά αεροπλάνα» που πετούσαν μέχρι τότε διαρκώς πάνω από το νότιο Λίβανο.
Η ηρεμία αυτή καταγράφεται την επομένη μιας ημέρας κατά την οποία η ισχυρή φιλοϊρανική Χεζμπολάχ εντατικοποίησε τις επιθέσεις της εναντίον του ισραηλινού στρατού, ο οποίος από την πλευρά του σφυροκόπησε τις μεθοριακές ζώνες του νοτίου Λιβάνου.
Ο σιιτικός σχηματισμός ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για 22 επιθέσεις εναντίον ισραηλινών θέσεων από το νότιο Λίβανο, όπου έχασε μέσα σε μία ημέρα επτά μαχητές του, μεταξύ των οποίων μέλη της επίλεκτης μονάδας του.
Η Χεζμπολάχ λέει πως πραγματοποιεί αυτές τις επιθέσεις «για να υποστηρίξει» τη σύμμαχό της παλαιστινιακή Χαμάς και δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση ότι θα συμμορφωθεί με την εκεχειρία.
Στο Λίβανο, οι διασυνοριακές συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 109 ανθρώπους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τουλάχιστον 77 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, στους οποίους προστίθενται τουλάχιστον 14 άμαχοι, στους οποίους περιλαμβάνονται τρεις δημοσιογράφοι.
Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται ο γιος του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολάχ και ένας αξιωματούχος του στρατιωτικού κλάδου της Χαμάς στο Λίβανο.