Περίπου 165 φωτογράφοι που συνεργάζονται με το National Geographic τράβηξαν περισσότερες από 2,1 εκατομμύρια φωτογραφίες μέσα στο 2023. Τώρα, 29 από αυτές δημοσιεύονται στην ετήσια αναδρομική του έκθεση ”Εικόνες της Χρονιάς”, στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού που “ανέβηκε” διαδικτυακά τον Νοέμβριο.
Η πλήρης συλλογή δείχνει στιγμές χαράς και σιωπής, παραδοσιακές γιορτές και επιστημονικές ανακαλύψεις αλλά και εικόνες εξερεύνησης της Γης και του διαστήματος.
Η φωτογραφία εξωφύλλου δείχνει μια στενή επαφή με ένα θαλάσσιο κράιτ, ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες φίδι, που τράβηξε ο φωτογράφος Kiliii Yuyan.
Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε κοντά στη νότια λιμνοθάλασσα των Rock Islands στο Παλάου, ένα νησιωτικό κράτος ανάμεσα στις Φιλιππίνες και την Παπούα Νέα Γουινέα.
«Το krait είναι πιο περίεργο από οτιδήποτε άλλο, συχνά έρχεται κατευθείαν πάνω μου για να εξερευνήσει γύρω μου», είπε. «Είναι τόσο διασκεδαστικά, ενεργητικά και περίεργα ζώα».
Παρά τους κινδύνους, ο Yuyan είπε ότι δεν φοβόταν να τον δαγκώσουν.
«Είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη αλλά όχι επιθετικά», είπε. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεθάνει κανείς αλλά ο θάνατος από το θαλάσσιο φίδι τουλάχιστον θα δώσει στην οικογένειά μου μια καλή ιστορία να διηγηθεί».
″Απίστευτα δύσκολο”
Ο φωτογράφος Louie Palu τράβηξε αυτή την εικόνα σε μια στρατιωτική εγκατάσταση βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, που δείχνει Φινλανδούς και αμερικανούς στρατιώτες να εκπαιδεύονται, με σκι, για χειμερινό πόλεμο.
Η εκπαίδευση διεξήχθη ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το National Geographic. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο πριν την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε. Η Φινλανδία έγινε επίσημο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 2023.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τη στρατιωτική τους χειμερινή ετοιμότητα καθώς οι περιοχές της Αρκτικής αποκτούν μεγαλύτερη στρατηγική σημασία, σύμφωνα με τον ιστότοπο εθνικής ασφάλειας Defense One. Τα στρατεύματα μαθαίνουν να επιχειρούν σε χιόνι και βουνά και χρησιμοποιούν εξοπλισμό σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ανέφερε.
Σε ένα άρθρο στο Defense One , ο υπολοχαγός Liam Burke είπε ότι η εργασία στο κρύο είναι «απίστευτα δύσκολη».
«Πιστεύαμε ότι μια κίνηση πέντε χιλιομέτρων θα μας έπαιρνε τρεις ώρες», είπε στο Defense One. «Αλλά στα σκι με τον εξοπλισμό σου… μας πήρε σχεδόν διπλάσιο χρόνο».
Το λυκόφως της ζωής
«Βασίλισσα των θαλασσών της Αρκτικής» και «εξωγήινο λουλούδι».
Και τα δύο είναι ονόματα που χρησιμοποίησε ο θαλάσσιος βιολόγος Alexander Semenov για να αναφερθεί στη μέδουσα χαίτη του λιονταριού, ένα από τα μεγαλύτερα είδη μεδουσών.
Αλεξάντερ Σεμένοφ
Φωτογράφισε αυτό στο «τελικό στάδιο της ζωής του», σύμφωνα με το National Geographic — αφού είχε αναπαραχθεί και έχασε εκατοντάδες πλοκάμια, τα οποία λέγεται ότι μοιάζουν με χαίτη λιονταριού.
Η μέδουσα αναφέρεται ως « ακραία μέδουσα » στον ιστότοπο του Smithsonian’s Ocean Portal, ο οποίος αναφέρει ότι το μεγαλύτερο γνωστό δείγμα είχε ύψος 120 πόδια από πάνω προς τα κάτω.
Ένα ταξίδι στο σπίτι
Αυτή η ανατριχιαστική φωτογραφία του Ρενάν Οζτούρκ – πρώην «Τοποδιώκτης της Χρονιάς» του National Geographic – απαθανατίζει ένα ταξίδι στο σπίτι.
Ρενάν Οζτούρκ
Μια ομάδα ηφαιστειολόγων και ορειβατών επιστρέφουν μετά από εβδομάδες εξερεύνησης του όρους Μάικλ – ένα ενεργό ηφαίστειο 2.765 ποδιών στα Νότια Σάντουιτς Νησιά του Ατλαντικού Ωκεανού.
Η κορυφή περιέχει μία από τις οκτώ γνωστές λίμνες λάβας στον κόσμο, ένα σπάνιο γεωγραφικό περιστατικό στο οποίο το μάγμα συγκρατείται πάνω από την επιφάνεια της Γης μέσα σε έναν ηφαιστειακό κρατήρα ή κατάθλιψη.
Ιατρική ανακάλυψη
Το 2019, ο νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Yale, Nenad Sestan, ανακάλυψε έναν τρόπο για να αναζωογονήσει μερικώς τον εγκέφαλο ενός χοίρου, ώρες μετά το θάνατο του χοίρου.
Max Aguilera-Hellweg
Σήμερα, οι ερευνητές στο Yale χρησιμοποιούν συμπυκνωμένη αιμοσφαιρίνη (με κόκκινο) και μια λύση γνωστή ως OrganEx (με μπλε) για να αποκαταστήσουν τις λειτουργίες των οργάνων λίγο μετά τον θάνατο του ξενιστή, σύμφωνα με το Yale . Η διαδικασία επιβραδύνει τον κυτταρικό θάνατο, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να φέρει νέα ελπίδα στους ανθρώπους που περιμένουν μεταμόσχευση οργάνων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πολλά όργανα που δωρίζονται δεν φτάνουν έγκαιρα τους στόχους τους και, ως εκ τούτου, δεν χρησιμοποιούνται.
Απομόνωση και αναμνήσεις
Ο φωτογράφος Chinky Shukla από το Νέο Δελχί απαθανάτισε αυτή τη νυχτερινή φωτογραφία του Taj Mohammad να στέκεται με τα πρόβατα και τις κατσίκες του.
Τσίνκι Σούκλα
Ο Μοχάμεντ ζει στην επαρχία του Ρατζαστάν στη βόρεια Ινδία. Μίλησε για τις αναμνήσεις του – από το τρέμουλο του εδάφους και τα τεράστια σύννεφα που γέμιζαν τον ουρανό – όταν η Ινδία δοκίμασε τα πυρηνικά της όπλα στον κοντινό δήμο Πόχραν το 1998.
Σήμερα η Ινδία γιορτάζει την «Εθνική Ημέρα Τεχνολογίας» κάθε χρόνο στις 11 Μαΐου για να τιμήσει τις δοκιμές του 1998.
Ένα δισεκατομμύριο πεταλούδες
Αυτά δεν είναι φύλλα στα δέντρα – είναι πεταλούδες.
Τα κλαδιά κρεμούν κάτω από το βάρος των πεταλούδων του μονάρχη στο καταφύγιο El Rosario, μια από τις πολλές αποικίες στο καταφύγιο Monarch Butterfly Biosphere Reserve του Μεξικού, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Ο Jaime Rojo, ανώτερος συνεργάτης στο International League of Conservation Photographers, τράβηξε αυτή τη φωτογραφία λίγο πριν τη δύση του ηλίου, εκτός των κανονικών ωρών λειτουργίας του καταφυγίου, σύμφωνα με το Nat Geo.
Κάθε χρόνο, έως και ένα δισεκατομμύριο πεταλούδες μονάρχες μεταναστεύουν στο καταφύγιο, πριν αναχωρήσουν για τον Ανατολικό Καναδά την άνοιξη, σύμφωνα με την UNESCO .
«Κατά τη διάρκεια [αυτό] το διάστημα, τέσσερις διαδοχικές γενιές γεννιούνται και πεθαίνουν», αναφέρει η UNESCO. «Το πώς βρίσκουν το δρόμο της επιστροφής… παραμένει μυστήριο».
Για να δείτε και τις 29 φωτογραφίες, επισκεφτείτε το NatGeo.com .