Με διαδρομή 52 ετών στην Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά, ο Κώστας Πουλάκης εξηγεί μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» γιατί προτίμησε να είναι πρώην μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικαλέστηκε τέσσερα στοιχεία που είδε στον Στέφανο Kασσελάκη και δεν έχουν, όπως λέει, σχέση με την Αριστερά.
Την ίδια ώρα οσύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, Ευτύχης Βαρδουλάκης, επισημαίνει σχετικά με την πορεία του Στέφανου Κασσελάκη ότι «εάν ο αρχηγός έχει ένα ισχυρό μομέντουμ, ο κόσμος τον ακούει περισσότερο από ότι τους όποιους διαφωνούντες. Το πρόβλημα είναι ορατό και σε μια σειρά δημοσκοπήσεων που αφορούν τον ίδιο τον κύριο Κασσελάκη», πρόσθεσε.
Για ποιο λόγο πήρατε την απόφαση να οριστείτε ως πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η πρώτη ερώτηση για τον Κώστα Πουλάκη, ο οποίος απάντησε με τέσσερα στοιχεία, αφού πρώτα επεσήμανε ότι ο τελευταίος που θα αμφισβητούσε την εκλογική διαδικασία θα ήμουν εγώ ως μέλος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.
Όμως, από την επόμενη μέρα έχουμε δει τέσσερα στοιχεία τα οποία έχουν μικρή ή ανύπαρκτη σχέση με το πλαίσιο της Αριστεράς, είπε ο κ. Πουλάκης παραθέτοντας τα εξής:
- Το πρώτον, η αδιαμεσολάβητη σχέση που προαναγγέλλει, που λέει ότι πρέπει να έχει ο ηγέτης με τον κόσμο, καθαιρώντας όλα τα ενδιάμεσα όργανα τα οποία παίζουν τον ρόλο του διαλόγου, της σύνθεσης, της οποιασδήποτε επικοινωνίας με τα προβλήματα της κοινωνίας. Η άποψη ότι ως ηγέτης μιλάω με τον κόσμο και άρα αποφασίζω δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά.
- Το δεύτερο στοιχείο είναι αυτό το οποίο μιλάει για την πατριωτική Αριστερά, το οποίο δημιουργεί δύο θέματα. Το πρώτον ότι άρα υπάρχει και Αριστερά, η οποία δεν είναι πατριωτική. Και όμως αυτή η Αριστερά στη χώρα μας, στην Ελλάδα που συζητάμε, έχει δείξει τον πατριωτισμό της σε πολύ κρίσιμες αν θέλετε, ιστορικές στιγμές από την Κατοχή μέχρι τη δικτατορία του 1967.
- Το τρίτο στοιχείο είναι η νοσταλγία του παρελθόντος. Ο κ. Κασσελάκης σε ερώτηση συγκεκριμένη τι είναι το νέο που θέλετε να φέρετε, είπε ότι το νέο που θέλω να φέρω είναι να γυρίσω στα παλιά, όπου θα υπάρχει ο νοικοκύρης που θα έχει καθαρό το σπίτι, θα υπακούει στους νόμους. Αυτή η άποψη της του αναστοχασμού, του να θυμηθώ τα παλιά, είναι μία άποψη η οποία είναι συντηρητική και αυτή δεν έχει σχέση με την Αριστερά, διότι η πρόοδος είναι μπροστά.
- Το τέταρτο είναι ένας αντι -διανοούμενισμός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν κι αυτά μια ιστορία τα οποία εκλέχθηκαν και αυτά από τη βάση, γύρισε και είπε ότι τέρμα πια τα μεγάλα κείμενα με τις σάλτσες. Αυτός ο μηχανισμός είναι έξω από την αριστερά, διότι η Αριστερά συζητάει, σκέφτεται, γράφει, συνδιαλέγεται και άλλωστε η Αριστερά στήθηκε από μεγάλους φιλοσόφους και πολιτικούς.
Μήπως ήρθε η ώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική Συμμαχία να δει το παρόν και να κοιτάξει στο μέλλον, ήταν η ερώτηση της Χριστίνας Βίδου με τον Κώστα Πουλάκη να απαντά ότι «σαφέστατα κάθε κόμμα και ειδικά τα κόμματα της αριστεράς, της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, θα πρέπει συνεχώς, να παίρνουν τα μηνύματα από την κοινωνία. Όμως στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη και το Μάιο και τον Ιούνιο συντριπτικές ήττες. Και αυτό το οποίο χρειαζόταν είναι να συζητήσουμε πάνω σε αυτές τις ήττες».
Όμως παρακολούθησα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μέχρι που εμφανίστηκε ο κ. Κασελάκης τη συζήτηση που γινόταν. Αχτσιόγλου, Παππάς, Τζουμάκας, Τσακαλώτος δεν είδα συζήτηση για λάθη, αστοχίες για το πώς φτάσαμε από 35 στο 18% , είπε ο Κώστας Παπαχλιμίντζος.
«Η κουβέντα δεν έγινε πλήρως όπως έπρεπε να γίνεται», απάντησε ο Κώτσας Πουλάκης και τόνισε: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που μέχρι το 2019 έκανε τον κυβερνητικό του απολογισμό. Συζητώντας στην Κεντρική Επιτροπή, έβγαλε ένα κείμενο απολογισμού για όλα αυτά τα 7 χρόνια δηλαδή και για την πορεία προς την κυβέρνηση αλλά και την κυβερνητική θητεία, η οποία βγήκε ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή. Το ότι χρειάζεται να γίνει ξανά απολογισμός για τις μεγάλες ήττες Μάιο και Ιούνιο, για την τετραετία 19 -2023 που στήριζε την αντιπολίτευση, είναι σαφέστατο.»
Με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα η πρώτη δημοσκόπηση από 4% πήγε στο 18%
Προεκλογικά, όταν ξεκίνησε η εσωκομματική διαδικασία, όλοι οι υποψήφιοι, οι τέσσερις μέχρι να εμφανιστεί ο κύριος Κασελάκης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, κάνανε τον απολογισμό. Οι δημοσκοπήσεις αμέσως μετά από το που βγήκε ο πρόεδρος στο Κασελάκης δείχνουν μια πτωτική πορεία. Επειδή εγώ είχα τη μελέτη των δημοσκοπήσεων επί 20 χρόνια και ενημέρωνα τους προέδρους, τέτοια κουβέντα δεν μου ζητήθηκε ποτέ το τελευταίο δίμηνο μετά την εκλογή του κυρίου Κασελάκη, τόνισε ο Κώστας Πουλάκης συμπληρώνοντας:
Στη Νέα Δημοκρατία, όταν εκλέχτηκε ο κύριος Μητσοτάκης πρόεδρος το 2016, εκτινάχθηκε η δημοτικότητα του. Με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα το 2008, η πρώτη δημοσκόπηση από 4% το πήγε στο 18%. Για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι καταπέλτης και οι έξι δημοσκοπήσεις, όλες πτωτικές και για το πρόσωπό του, αλλά και για το ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ερώτηση για το παρόν στο νέο κομμάτι, ο Κώστας Πουλάκης απάντησε ότι θαήταν πάρα πολύ δύσκολο, μετά από 52 χρόνια να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι το οποίο να εκφράζει τη σύγχρονη ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά και εγώ να λέω ότι θα ήθελα να είμαι μετά από 52 χρόνια στο σπίτι μου.
Σε ερώτηση εάν τού φαίνεται περίεργο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Πουλάκης, απάντησε:
«Το περίεργο ξέρετε ποιο είναι. Το ότι από τη μεριά του Στέφανου Κασσελάκη, του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την ηγετική του ομάδα, ακούμε τις τελευταίες 15 ημέρες κριτική, για να μην πω την λέξη πολεμική στο κυβερνητικό έργο του Σύριζα (2015 -2019) με πρωθυπουργό τον Αλέξη τον Τσίπρα. Και αυτό είναι πολύ ενοχλητικό για μένα. Ακόμα περισσότερο διότι ήμουνα και στην κυβέρνηση. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και καταλαβαίνετε ότι δίνουμε τη μάχη και στηρίζουμε ένα έργο το οποίο είχε θετικά, είχε και αδυναμίες».
Τελευταία ερώτηση, ήταν εάν συμφωνεί πώς ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού αποχώρησαν τρεις εκπρόσωποί του. Ο Κώστας Πουλάκης θέλησε να τονίσει: Επί 17 χρόνια, από τότε που ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι τις 29 Ιούνη που δήλωσε ότι αποχωρεί, ήμουν πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Κρατάω από την άριστη αυτή συνεργασία και ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Αριστεράς στη χώρα μας, ο οποίος έχει ένα τρομερό έργο αφήσει. Έχουμε μια συντροφικότητα που δεν μου επιτρέπει αρνητική σκέψη να περάσει από το μυαλό μου.
Το παράδειγμα Τόνυ Μπλερ o oποίος είχε μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής της εικόνας του κόμματος ώστε να προσεγγίσει πιο πολύ τις μεσαίες τάξεις, να φύγει λίγο έξω από το αριστερίστικο προφίλ. μπορεί να μην είναι αντίστοιχο αλλά ίσως είναι το καλύτερο παράδειγμα στη νεότερη πολιτική ιστορία για τη μετάλλαξη ενός κόμματος, είπε στην ίδια εκπομπή ο Ευτύχης Βαρδουλάκης, εξηγώντας: «Είναι βασικό ότι εάν η πορεία του κυρίου Κασσελάκη, το γκελ το οποίο έκανε εσωκομματικά και κέρδισε, υπήρχε αντίστοιχασε κοινωνικό επίπεδο και είχε δημιουργήσει δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ, η θέση του θα ήταν πολύ καλύτερη».
Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»