Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζει να απασχολεί τα βρετανικά ΜΜΕ.
Αιτία της απόφασης αυτής, οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: “Θεωρούμε ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι κατά τη γνώμη μου ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους”, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διερωτάται εάν μπορεί η Μόνα Λίζα να κοπεί στα δύο, και να εκτίθεται η μισή σε ένα μουσείο και η άλλη μισή σε άλλο.
Σημερινό δημοσίευμα του Sky News, αναφέρει πως οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές είχαν συμφωνηθεί με την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά δεν θα ασκούσε δημόσια πιέσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
“Οι συζητήσεις είχαν συμφωνηθεί να γίνουν στη βάση ότι οι Έλληνες δεν θα έθεταν δημόσια θέμα με τα Ελγίνεια”, μεταδίδει το Sky News.
Αλλά η φράση του κ. Μητσοτάκη στο BBC ερμηνεύτηκε από τη βρετανική πλευρά ως “αθέτηση” αυτής της συμφωνίας, κάτι που έφερε και την αντίδραση του Ρίσι Σούνακ. O Βρετανός πρωθυπουργός “αντιπρότεινε” στην ελληνική πλευρά συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της βρετανικής κυβέρνησης, κάτι που φυσικά δεν έγινε δεκτό.
Η Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία αντέδρασε στη σύγκριση της Μόνα Λίζα του Έλληνα πρωθυπουργού, είχε δηλώσει χτες ότι ο κ. Σουνάκ θα απέρριπτε τις εκκλήσεις για την επιστροφή των αρχαίων ελληνικών αντικειμένων, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Ερωτηθείσα σχετικά με τους ισχυρισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού περί ακύρωσης την τελευταία στιγμή χθες, η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρκέστηκε να πει ότι “η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική”.
- Tα πιο δυστυχισμένα παιδιά στην Ευρώπη – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;
- Ο Τραμπ προτείνει την… προσάρτηση του Καναδά στις ΗΠΑ: Πολλοί Καναδοί θα λάτρευαν να είναι η 51η Πολιτεία
- Μακρόν: «Το τέλος της Ιστορίας δεν ήλθε – Ελλοχεύουν κίνδυνοι για την Ευρώπη και τη Γαλλία»
- Με το… δεξί μπήκε ο Ολυμπιακός στο 2025
- Στεγαστική κρίση και γενεές Υ και Ζ στην Ελλάδα