Την Πέμπτη 30/11 συναντιόμαστε στις 4 το απόγευμα στην πλαϊνή πόρτα του νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, για να τιμήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών της Αντίστασης αναπήρων πολέμου 1940-1941.
Την Πέμπτη συμπληρώνονται 80 χρόνια από το «μπλόκο των νοσοκομείων», τη συντονισμένη επιχείρηση της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, των Ταγμάτων Ασφαλείας και του Μηχανοκίνητου Τμήματος της Αστυνομίας Πόλεων, στα έντεκα νοσοκομεία της Αθήνας όπου νοσηλεύονταν ανάπηροι του πολέμου 1940-1941. Οι ανάπηροι έγιναν στόχος της δωσίλογης κυβέρνησης του Ιωάννη Ράλλη, επειδή κατά τη διάρκεια της κατοχής οργανώθηκαν στο ΕΑΜ και πρωτοστάτησαν σε όλες τις μεγάλες αντιστασιακές κινητοποιήσεις. Εκείνη την ημέρα οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν περίπου 1.500 ανάπηρους και τους μετέφεραν στις φυλακές Χατζηκώνστα που λειτουργούσαν στην οδό Πειραιώς υπό τη διοίκηση της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής.
Τρεις ημέρες πριν το μπλόκο, στις 27 Νοεμβρίου 1943, είχε εκτελεστεί σχεδόν όλη η ηγεσία του αναπηρικού αντιστασιακού κινήματος. Ο 28χρονος δικηγόρος και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Αναπήρων Πολέμου 1940-1941, Διονύσιος Γονατάς, κάτοικος Γκύζη, ο συνομήλικός του, σιδηρουργός και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Ηλίας Τζαμουράνης και ο 29χρονος εργάτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου, Στέφανος Συλιβός, ήταν μεταξύ των 19 αντιστασιακών που εκτελέστηκαν από άνδρες της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής στο Γουδί.
Στις 16 Δεκεμβρίου 1943, ελληνικό απόσπασμα εκτέλεσε σε χώρο έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου τους πρώτους από τους 20 ανάπηρους πολέμου 1940-1941, που συνελήφθησαν στο «μπλόκο των νοσοκομείων». Στις 13 Ιανουαρίου 1944, η Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή μετέφερε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, 324 από τους 1.500 συλληφθέντες του «μπλόκου των νοσοκομείων» και τους παρέδωσε στις γερμανικές αρχές κατοχής. Οι 220 από αυτούς απολύθηκαν αργότερα από τους Γερμανούς, ενώ οι υπόλοιποι 104 εκτελέστηκαν.
Το 3ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο (σήμερα νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ) αποτέλεσε το κέντρο οργάνωσης του αντιστασιακού αγώνα των αναπήρων πολέμου. Για αυτό τον λόγο, από πέρσι πηγαίνουμε εκεί, καταθέτουμε ένα στεφάνι και αναφερόμαστε στην αντιστασιακή δράση των αναπήρων πολέμου. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων.
Σας περιμένουμε εκεί την Πέμπτη στις 4 το απόγευμα.