Περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζήτησαν σήμερα με κοινή διακήρυξη στην COP28, να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη έως το 2050, συγκριτικά με το 2020, για να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο, το μεγάλο διακύβευμα αυτής της COP.
Η ανακοίνωση έγινε από τον Τζον Κέρι, τον Αμερικανό απεσταλμένο για το Κλίμα, στο Ντουμπάι, μαζί με αρκετούς άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο.
Ωστόσο η Κίνα και η Ρωσία, σημαντικοί κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών σήμερα στον κόσμο, δεν περιλαμβάνονται στις υπογράφουσες χώρες.
Σε αυτές περιλαμβάνονται ωστόσο η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Γκάνα, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μολδαβία, η Μογγολία, το Μαρόκο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Ουκρανία, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η διακήρυξη αναγνωρίζει τον ρόλο-κλειδί της πυρηνικής ενέργειας για να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 και να παραμείνει εφικτός ο στόχος (της περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας) στον 1,5 βαθμό Κελσίου», σύμφωνα με το κείμενο.
«Γνωρίζουμε από την επιστήμη, την πραγματικότητα των γεγονότων και τα στοιχεία ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 χωρίς πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Τζον Κέρι, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.
Η κλιματική ασφάλεια σε κίνδυνο
Το 2015 οι ηγέτες υπογράφοντας την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα δεσμεύθηκαν ότι δεν θα αφήσουν τη θερμοκρασία να αυξηθεί πάνω από +1.5 βαθμό γιατί, όπως υπαγορεύει η επιστήμη- αυτό είναι το κατώφλι της κλιματικής ασφάλειας της ανθρωπότητας στον πλανήτη. Παρά το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις των ηγετών ήταν γενναιόδωρες, ο απολογισμός που γίνεται στην κλιματική σύνοδο του Ντουμπάι ανέδειξε πως στην πράξη έγιναν πολύ λιγότερα. και οι επιστημονικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζοφερό κλιματικό μέλλον με άνοδο θερμοκρασίας κατά 3ο C . Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 μειώθηκαν μόλις κατά 11% παγκοσμίως της ώρα που μέχρι το 2030 θα πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 50%.
Για να μη συμβεί αυτό θα πρέπει να τριπλασιαστεί η διείσδυση των καθαρών μορφών ενέργειας και να αποσυρθούν οριστικά τα ορυκτά καύσιμα.
Διαξιφισμοί για την παράταση των ορυκτών καυσίμων
Tο βασικό ζήτημα της περσινής κλιματικής συνόδου ήταν η απόφαση για οριστική απόσυρση των ορυκτών καυσίμων που προκαλούν την υπερθέρμανση και τα ακραία φαινόμενα. Στη θεωρία όλοι συμφωνούν. Η τελική απόφαση παραπέμφθηκε στη φετινή σύνοδο του Ντουμπάι, όμως παρασκηνιακά τα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα κινούνται για να δώσουν νέες παρατάσεις, ανάμεσα τους και η χώρα που φιλοξενεί τη σύνοδο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα .ο πρόεδρος της συνόδου και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου είπε πως θα μπορούσε ο πλανήτης να συνεχίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων με ταυτόχρονη δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος. Μια τεχνολογία αμφιλεγόμενη ως προς τη ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της. Μάλιστα υπήρξε και λεκτικός διαξιφισμός με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που είπε πως δεν μπορείς να σώσεις ένα φλεγόμενο πλανήτη συνεχίζοντας να καις ορυκτά καύσιμα . Ο κόσμος είναι διχασμένος με τα ορυκτά καύσιμα.
“Φτωχό” το παγκόσμιο ταμείο για τις ζημιές των ακραίων φαινομένων
Η κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα είναι εδώ και καταστρέφουν ερημοποιούν ή πνίγουν τεράστιες περιοχές του πλανήτη Η ανάγκη να υπάρξει Ένα παγκόσμιο ταμείο που θα χρηματοδοτεί την αποκατάσταση συμφωνήθηκε από την παγκόσμια κοινότητα το 2022 στην κλιματική σύνοδο της Αιγύπτου. Ωστόσο οι πρώτες προσφορές και μάλιστα από μεγάλους ρυπαντές ήταν μάλλον απογοητευτικές
Τα εμιράτα δίνουν 100 εκατ. δολάρια το ίδιο και η Γερμανία Η Βρετανία 50 εκατομμύρια ενώ οι ΗΠΑ μόλις 17 εκατ. και η Ε.Ε 145 εκατ. συνολικά και μέχρι στιγμής το ποσό είναι 420 εκατ. δολάρια. Το ποσό είναι ιδιαιτέρως πενιχρό δεδομένου πως το ετήσιο κόστος των ακραίων φαινομένων έχει υπολογιστεί στα 140 δισ. δολάρια το χρόνο. Π.Χ η πλημμύρα της Θεσσαλίας θα στοιχίσει σε ζημιές πάνω από 2 δισ. Φανταστείτε σε άλλες περιοχές του κόσμου όπου βυθίζονται ολόκληρα νησιά , στη Νότια Ασία που πλημμυρίζουν εκτ. στρέμματα και στην υποσχάρια Αφρική που ερημοποιούνται ολόκληρες χώρες. Έγιναν στη σύνοδο και κάποιες προτάσεις για εισαγωγή γενικευμένου φόρου άνθρακα στα ορυκτά καύσιμα στις μεταφορές και στα προϊόντα που θα χρηματοδοτήσει αυτό το παγκόσμιο ταμείο για τις ζημιές.
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν συνεισφορά ύψους 3 δισ. δολαρίων στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (GCF), δήλωσαν σήμερα πηγές με γνώση του θέματος.
Το ταμείο, που δημιουργήθηκε το 2010, είναι το μεγαλύτερο διεθνές ταμείο που αφορά τη δράση για την κλιματική αλλαγή και έχει συγκεντρώσει δεσμεύσεις για κεφάλαια ύψους άνω των 20 δισεκ. δολαρίων. Η τελευταία αυτή δέσμευση θα είναι πρόσθετη των 2 δισεκ. δολαρίων που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ στο ταμείο.
Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει αργότερα σήμερα από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ