Σεισμός 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Δευτέρας, με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του AFAD, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην περιοχή Mudanya της Bursa, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 9 χλμ.
Οι σεισμολόγοι συνιστούν προσοχή, καθώς μπορεί να σημειωθούν μετασεισμοί. Τονίζουν, ωστόσο, πως δεν πρέπει να επικρατεί πανικός.
Η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται καθώς οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό πως στην Κωνσταντινούπολη αναμένουμε έναν μεγάλο σεισμό. Αυτό προκύπτει από πολύχρονες έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης.
«Η ανησυχία αυξάνεται γιατί ναι μεν έχουμε να κάνουμε με έναν μικρό σεισμό, επιφανειακό σεισμό, όμως ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα που αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα» ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
«Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 τον μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» εξήγησε. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά ακολούθησε ο σεισμός της Πάρνηθας στην Αττική.
«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός, είναι δηλαδή σε έναν κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα, έδωσε τον σεισμό και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει» τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διευκρίνισε ότι ο σημερινός σεισμός έχει ιδιαίτερη σημασία για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, όχι για την Ελλάδα. «Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας θα επηρεάσει και την Ελλάδα» είπε.
«Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι» ανέφερε.
Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα, τόνισε αλλά δεν ξέρουμε πότε. «Όσο αργεί όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος».
«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες».
Μνήμες από παλαιότερους ισχυρούς σεισμούς που έχουν πλήξει την Τουρκία, «ξύπνησε» η σημερινή δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο σεισμός του 1939 ήταν 7,8 βαθμών και χτύπησε την ανατολική Τουρκία στις 27 Δεκεμβρίου, έχοντας εστιακό βάθος 20 χλμ.
Η δόνηση διήρκεσε 52 δευτερόλεπτα, ενώ είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τσουνάμι ύψους 1–3 μέτρων, που έπληξε την ακτή της Μαύρης Θάλασσας.
Ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περίπου 116.720 κτίρια. Καθώς ήταν χειμώνας, ήταν δύσκολο να φτάσει η βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.
Αρχικά, ο αριθμός των νεκρών ήταν περίπου 8.000 άνθρωποι. Την επόμενη μέρα αναφέρθηκε ότι είχε αυξηθεί στις 20.000. Την ίδια μέρα, η θερμοκρασία έπεσε στους -30 βαθμούς Κελσίου. Ξεκίνησε έκτακτη επιχείρηση διάσωσης. Μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, σχεδόν 33.000 είχαν πεθάνει λόγω του σεισμού, αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών, των συνθηκών χιονοθύελλας και των πλημμυρών.
Τόσο εκτεταμένες ήταν οι ζημιές στην πόλη Ερζιντζάν που η παλιά της τοποθεσία εγκαταλείφθηκε εντελώς και ένας νέος οικισμός ιδρύθηκε λίγο πιο βόρεια. Η ολική καταστροφή από τον σεισμό ώθησε την Τουρκία να υιοθετήσει σεισμικούς κανονισμούς δόμησης.
Ο σεισμός του Αυγούστου του 1999
Ο αμέσως επόμενος ισχυρότερος σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου του 1999 με επίκεντρο 11 χλμ νοτιοανατολικά του Ιζμίτ, στον Μαρμαρά, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στα νότια της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας. Είχε εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα και διήρκησε περίπου 45 δευτερόλεπτα. Μέσα σε λίγες μέρες, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε 17.500. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, με πολλά κτήρια να καταρρέουν, ενώ δρόμοι και γέφυρες καταστράφηκαν.
Υπολογίζεται ότι 500.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, καθώς χιλιάδες κτήρια – μεταξύ αυτών το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού στο Gölcük και το διυλιστήριο πετρελαίου Tüpraş στο Ιζμίτ – κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Στην προσπάθεια διάσωσης και ανακούφισης πρωτοστάτησε η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος και ο τουρκικός στρατός, με τη συμμετοχή πολλών διεθνών οργανισμών βοήθειας. Η Ελλάδα προσέφερε άμεση υποστήριξη στην Τουρκία, αμβλύνοντας τις σχέσεις των δύο χωρών. Καθώς τα περισσότερα θύματα προήλθαν από την κατάρρευση κτηρίων κατοικιών, υπήρξε έντονη δημόσια κατακραυγή εναντίον ιδιωτών εργολάβων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για κακή κατασκευή και για χρήση φθηνών, ανεπαρκών υλικών. Ορισμένοι εργολάβοι διώχθηκαν ποινικά, αλλά ελάχιστοι κρίθηκαν ένοχοι.
Ο σεισμός του Φεβρουαρίου 2023
Και βέβαια, νωπές είναι οι μνήμες από τον φονικό σεισμό ισχύος 7,8 βαθμών που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους.
Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.
Το επίκεντρό του βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.
Υπήρξαν περισσότεροι από 40 μετασεισμοί, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας.
Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Σεισμογενής χώρα
Η Τουρκία βρίσκεται πάνω ή κοντά σε πολλά ρήγματα, γεγονός που την καθιστά μια από τις πιο ενεργές ζώνες σεισμών στον κόσμο.
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα της Ανατολίας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλάκες – την ευρασιατική και την αφρικανική – και μια άλλη μικρή, την αραβική. Καθώς οι δύο μεγάλες πλάκες μετατοπίζονται, η Τουρκία ουσιαστικά συμπιέζεται, λένε οι ειδικοί.
Αυτό σημαίνει ότι οι σεισμοί και οι δονήσεις είναι μια αρκετά συχνή εμπειρία. Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) της χώρας κατέγραψε πάνω από 22.000 το 2022.
- Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε το νέο κόμμα «της δημοκρατίας, των ελεύθερων πολιτών και της προόδου»
- «Echoes of the Moon Rise» στο Φεστιβάλ The Awakening Bangkok 2024
- Bluesky: Η μεγάλη “μετανάστευση” από το “Χ” του Έλον Μασκ ξεκίνησε – Τι είναι το νέο Social Media
- Ανάλυση Libre.gr: Το νέο κόμμα Κασσελάκη, οι “Συμπιλίδηδες” και το πολιτικό ερείπιο του ΣΥΡΙΖΑ
- Γερμανία: Κερδισμένο το AfD από το τέλος της συγκυβέρνησης;