Το «βουνό» του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους, ύψους 657 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, το οποίο συνολικά αντιπροσωπεύει το 305,8% του ΑΕΠ, αποτυπώνει ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα η UBS.
Από αυτό το υπέρογκο ποσό, το 64% αφορά το κρατικό χρέος, ήτοι 422 δισ. ευρώ, το οποίο έχει διαμορφωθεί σήμερα στο 166,5% του ΑΕΠ και το υπόλοιπο είναι το ιδιωτικό χρέος.
Το υψηλό δημόσιο χρέος αντισταθμίζεται από τη χαμηλή επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα για δανεισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης, με αποτέλεσμα το συνολικό βάρος του δημόσιου και ιδιωτικού δανεισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 305,8% να βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το συνολικό χρέος στην ευρωζώνη, αφού κορύφωσε στο 416% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2021 στην πανδημία, υποχώρησε για να φτάσει τώρα στο 352,5% του ΑΕΠ, παρά την αύξηση των επιτοκίων, μειωμένο κατά 25 μονάδες βάσης πριν από την κρίση του κορωνοϊού.
2023: Ένας Κόσμος αλυσοδεμένος στα χρέη
Όπως επισημαίνει η UBS, η υψηλή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, χάρη στον υψηλό αποπληθωριστή, συνέβαλε στη μείωση του ποσοστού χρέους, αλλά στις νέες συνθήκες με τα υψηλότερα επιτόκια και την οικονομική επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ, ο περιορισμός του χρέους θα απαιτεί μεγαλύτερες προσπάθειες από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Σύμφωνα με την UBS, η Ευρώπη είχε μέχρι τώρα το εύκολο μέρος της μείωσης του χρέους της, ωστόσο πλέον οι προκλήσεις, οι οποίες αφορούν και την Ελλάδα, αυξάνονται στο επίπεδο του κόστους δανεισμού και της ανάπτυξης.
Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται σήμερα στο 166,5% του ΑΕΠ, έχοντας σημειώσει μεγάλη μείωση από το 209,8% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021, η οποία οφείλεται περισσότερο στην υψηλή ανάπτυξη και στις προσπάθειες προσαρμογής.
Το χρέος των νοικοκυριών μειώθηκε στο 43% του ΑΕΠ, το μη χρηματοοικονομικό εταιρικό χρέος στο 53,6% του ΑΕΠ και το χρέος των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων στο 12,7% του ΑΕΠ. Το χρέος του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις) αντιπροσωπεύει το 96,6% του ΑΕΠ, κορυφώνοντας στο 129,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Πέντε χώρες καταγράφουν αύξηση κρατικού χρέους: Ιταλία (+1,5 ποσοστιαία μονάδα στο 142,2%), Κύπρος (+2,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 85,3%), Φινλανδία (+1,3 ποσοστιαία μονάδα στο 74,6%), Σλοβακία (+1,9 ποσοστιαία μονάδα στο 59,6%) και Εσθονία (+1,3 ποσοστιαία μονάδα στο 18,5%).
2023: Ένας Κόσμος αλυσοδεμένος στα χρέη
- Μητσοτάκης: Τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού και τις πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των τραπεζικών προμηθειών
- Ρόναλντ Μαϊνάρντους / Η σιωπηλή αγωνία της Ελλάδας: Η Τουρκία στη Συρία
- To Βερολίνο δείχνει τον δρόμο της λιτότητας
- Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα γράφει ιστορία στο NBA
- Ο Τίμοθι Σαλαμέ «περηφάνος» για τον ρόλο του ως Μπομπ Ντίλαν