Νομίσαμε ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε είχαμε δει τα χειρότερο με την εισβολή εκατοντάδων Κροατών χούλιγκαν στην Ελλάδα και τα πρωτοφανή επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ που κατέληξαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.
Δυστυχώς το «έργο» έχει και συνέχεια με τα κρούσματα βίας να αυξάνονται σε αριθμό αλλά και ένταση. Πριν λίγες ημέρες στο γήπεδο του Βόλου, χθες έξω από το γήπεδο “Μελίνα Μερκούρη” στον Ρέντη. Κι όλα αυτά παρά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, με αφορμή τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη, που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA και τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκός αποκλεισμός των ΠΑΕ το ύστατο μέτρο – Κλείνουν οι λέσχες οργανωμένων φιλάθλων
Μέτρα που είχε ανακοινώσει και πριν ένα χρόνο, το 2022, μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και ο τότε υπουργός Προ.Πο. Τάκης Θεοδωρικάκος. Κι ας προειδοποιούσε και τότε και τώρα η αντιπολίτευση.
Τέσσερα από τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα λαμβάνονταν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα των επεισοδίων έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ:
- Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα έκλειναν. Κάθε ομάδα θα έπρεπε να έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.
- Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο, καθώς θα ελέγχει τους οργανωμένους φιλάθλους και ειδικά στις θύρες αυτές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος μεταπίπτει από τους security των ΠΑΕ στην Αστυνομία.
- Θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών.
- Θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα.
Τι από όλα αυτά προχώρησε;
Πως φτάσαμε στα επεισόδια στο Βόλο; Πως φτάσαμε στον τραυματισμό του αστυνομικού που χαροπαλεύει, χθες;
«Η εξυγίανση του αθλητισμού και η υπέρβαση της χρόνιας παθογένειας της αθλητικής βίας, απαιτεί πραγματική βούληση και ρηξικέλευθες ενέργειες, εδώ και τώρα. Η επανεξέταση της λειτουργίας όσων συνδέσμων έχουν δομή, δράση και στόχευση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και η αναστολή συμμετοχής σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, όπως συνέβη μερικές δεκαετίες πριν μετά τα γεγονότα του Heysel, είναι μέτρα που, ακόμη και αν οδηγήσουν σε σύγκρουση με μεγαλομετόχους επαγγελματικών ομάδων που είναι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, έχουν καταστεί αναγκαία μπροστά στον ατέρμονο κύκλο βίας που ζούμε» έγραφε τότε στο AnatropiNews o Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημήτρης Βερβεσός στο AnatropiNews / Το πένθος θεραπεύεται μόνο με δράσεις
«Αν δεν υπάρξει εξυγίανση σε όλους τους συνδέσμους, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Ή αποφασίσουν οι σύνδεσμοι να αποβάλουν μόνοι τους τα παραβατικά στοιχεία ή θα αποφασίσει το κράτος να το κάνει. Η ασφάλεια αποτελεί ατομικό δικαίωμα. Τίθεται θέμα δημοκρατίας και ελευθερίας των πολιτών. Οφείλει να το κάνει το κράτος» σημείωνε η εγκληματολόγος κα Συρμαλή.
« Η επικέντρωση λοιπόν μόνον στην καταστολή των εγκληματικών οργανώσεων απλά αναπαράγει το φαινόμενο και συσκοτίζει τις κοινωνικές αιτίες και τις κοινωνικές σχέσεις και τις συνθήκες που το παράγουν και το εμπεδώνουν στην κοινωνία. Στην περίπτωση που συζητάμε εδώ, κατ΄ αναλογία, βασικό ζητούμενο δεν είναι μόνον να εντοπιστούν οι δράστες- αυτουργοί, αλλά και οι κοινωνικές σχέσεις που καλλιέργησαν αυτές τις πρακτικές, όπως και το όφελος που αποκομίζεται από τέτοια γεγονότα για ένα ευρύτερο κύκλο σχέσεων. Και αυτό δεν εναπόκειται μόνον και αποκλειστικά στους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν αναλάβει την υπόθεση: εμπλέκει και την κυβέρνηση (που θα πρέπει να στηρίξει τη δικαιοσύνη) και τους άλλους θεσμούς που έχουν θεσπιστεί για τη διευκόλυνση της έρευνας εντός και εκτός ποινικοκατασταλτικού συστήματος, αλλά και το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του, που καλείται να κατανοήσει το κοινωνικό φαινόμενο του οργανωμένου εγκλήματος» τόνιζε η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Βιδάλη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σοφία Βιδάλη στο AnatropiNews / Οπαδική βία; Σχόλια με αφορμή μία ακόμα δολοφονία
Αναφορικά με τα επεισόδια, χθες, Πέμπτη ήταν ένας αγώνας βόλεϊ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο στον Ρέντη. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει στατική φύλαξη, διμοιρίες των ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις στον περίβολο του γηπέδου. Κάποια στιγμή μια ομάδα περίπου 150 ατόμων, χούλιγκαν εμφανίζονται μπροστά στους αστυνομικούς και κάνουν επίθεση με βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες ναυτικού τύπου, πέτρες και καδρόνια. Ακολούθησαν σκηνές μάχης στην περιοχή και μία από αυτές τις φωτοβολίδες καρφώνεται στο αριστερό πόδι του αστυνομικού.
Την οργή τους εκφράζουν οι αστυνομικοί για την επίθεση χούλιγκαν κατά αστυνομικού έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων οι συνάδελφοι του άτυχου 31χρονου καλούν την κυβέρνηση να διακόψει τα πρωταθλήματα σε κάθε άθλημα, «έως ότου σταματήσει η εγκληματική δραστηριότητα όλων αυτών των υποκειμένων».
Στην αντεπίθεση πέρασε ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός, με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες βράδυ στο Ρέντη και είχαν ως συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νικαίας. Ο σύλλογος του Πειραιά υποστηρίζει ότι τα επεισόδια δεν είχαν καμία σχέση με τον αγώνα βόλεϊ της ανδρικής ομάδας με τον Παναθηναϊκό, που διεξαγόταν εκείνη την ώρα στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», και κατηγορεί την Αστυνομία για «πανικόβλητη και τραγική αντίδραση».
Στη συνέχεια, ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός κάνει λόγο για «ομηρία» των φιλάθλων εντός του γηπέδου και για «παράνομη κατακράτηση» περίπου 500 φιλάθλων. «Απόφαση που θυμίζει ξεκάθαρα, όχι απλά χούντα αλλά τακτικές αντιποίνων των ΝΑΖΙ!!», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ολυμπιακού, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι θα σταθεί στο πλευρό των φιλάθλων του, «… μέχρι την πλήρη ηθική και ψυχολογική τους αποκατάσταση».
- Βερολίνο: O Ίλον Μασκ προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές του Φεβρουαρίου
- Μητσοτάκης για την Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο: Η καθολική απαγόρευση δεν αποτελεί λύση
- Κάπα Research: Τα 10 ευρήματα που ξεχώρισαν το 2024
- Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2024
- Μίκης Θεοδωράκης «Όμορφη πόλη» στο Θέατρο Παλλάς