Λίγες ημέρες πριν συλληφθεί από τις βελγικές Αρχές στο πλαίσιο του σκανδάλου του QatarGate στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή προσπαθούσε να πετύχει ώστε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα να παραβρεθεί η ίδια μαζί με την οικογένειά της ή άλλα μέλη της στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022, που θα ξεκινούσε στην αραβική χώρα.
«Αγαπητή μου Πρόεδρε! Ελπίζω να είσαι καλά. Επιβάλλεται να σου προσφέρω προσκλήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ίσως ενδιαφέρεσαι εσύ ή ο σύζυγός σου και τα αγόρια σου», αναφέρει μήνυμα στο WhatsApp στις 12 Νοεμβρίου προς τη Μέτσολα που έχει καταγραφεί και περιλαμβάνεται στη δικογραφία, το οποίο είδαν οι συντάκτες του Politico το οποίο και δημοσιεύει την πληροφορία.
Δεν αποσαφηνίζεται η προέλευση των προσκλήσεων. Όπως σημειώνει το Politico, η Καϊλή διέγραψε όλα τα επόμενα 12 μηνύματα προς τη Μέτσολα, οπότε δεν είναι γνωστό αν ακολούθησε συζήτηση και τι περιεχόμενο είχε. Ένα ωστόσο δεν διεγράφη και αναφέρει ότι «Και με τα υπόλοιπα διαφωνώ, αλλά πιστεύω ότι θα το χωνέψουν αν πάρουμε τη βίζα». Για την διαγραφή των μηνυμάτων η Καϊλή υποστήριξε ότι ήταν η συνήθης πρακτικής της.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα επισήμως δεν διάβασε ποτέ αυτά τα μηνύματα πριν την διαγραφή τους. Εκπρόσωπός της υποστήριξε ότι «δεν απάντησε ποτέ στο άτυπο μήνυμα που έστειλε η Καϊλή» και ότι «οποιαδήποτε αιτήματα για την παρουσία της σε επίσημες εκδηλώσεις θα πρέπει να της αποστέλλονται μέσω των επίσημων καναλιών … η πρόεδρος δεν δέχτηκε κανένα εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Έχει καταγραφεί ότι αρνήθηκε να ταξιδέψει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ».
Αντίστοιχη κίνηση της Καϊλή με «δόλωμα» εισιτήρια στο Παγκόσμιο Κύπελλο αποκαλύπτει το Politico προς τον επικεφαλής της διοίκησης της Μέτσολα στο Ευρωκοινοβούλιο, Αλεσάντρο Τσιοτσέτι. Ο τελευταίος απάντησε ότι «για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι απίθανο να τα καταφέρω» και «Αλλά σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», ενώ εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου σχολίασε ότι ήταν «μια ευγενική άρνηση στην πρόσκληση για παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο».
Το θέμα της άρσης της ανάγκης για visa για ταξίδια μεταξύ χωρών της ΕΕ και του Κατάρ ήταν μεταξύ των κορυφαίων στην ατζέντα που φέρεται να «δούλευε» το κύκλωμα, προωθώντας τα συμφέροντα της Ντόχα. Παρότι τελικά υπήρξε συμφωνία σε επίπεδο επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, η τελική ψηφοφορία ανεστάλη μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.
- Οι Beatles υποψήφιοι για… Grammy για πρώτη φορά από το 1997 (vid)
- Νικόλαος Σολωμάκος – Ανδρέανα Πεξαρά / Παρουσία υδραργύρου σε κονσέρβες τόνου: Μια ψύχραιμη προσέγγιση ενός υπαρκτού προβλήματος
- Φιντάν στη Milliyet: Επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας
- Ήττα για Μπακς από τους πρωταθλητές Σέλτικς παρά την 43άρα του «Giannis»
- Λούστροι στην πλατεία Συντάγματος