Η σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα διεξαχθεί από τις 22-25 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους αποφασίστηκε στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Στην ΚΟΕΣ που θα αντικαταστήσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στην πορεία προς το Συνέδριο μετέχουν 29 άτομα: Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Σταύρος Αραχωβίτης, Γιάννης Βουλγαράκης, Κώστας Γενιδούνιας, Ελένη Γιακουμάκη, Χρήστος Δουίτσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Στέργιος Καλπάκης, Χρύσα Καραγιάννη, Νίκος Καραντιλιόν, Δημήτρης Καρβούνης, Ζωή Κυρκούλια, Μάριος Κάτσης, Φώτης Λαμπρινίδης, Νίκος Μαδεμλής, Γιώργος Μπαλάφας, Γιώτα Μπελώνη, Θάνος Μωραίτης, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, Πάνος Ρήγας, Χρήστος Σπίρτζης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία, Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Χάρης Τσιόκας, Αγγελίνα Χατζοπούλου, Αλέξης Χριστόπουλος.
Εξάλλου ορίστηκε και η Επιτροπή Θέσεων – Απόφασης στην οποία μετέχουν: Όλγα Γεροβασίλη, Νατάσσα Γκαρά, Μενέλαος Γκίβαλος, Σπύρος Δανέλλης, Ρένα Δούρου, Αντώνης Ελευθεριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός, Νίνα Κασιμάτη, Τάκης Κορμάς, Μαρία Κουβέλη, Λευτέρης Κρέτσος, Γιάννης Ματζουράνης, Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μπουρνούς, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Μαρία Ρεπούση, Σαπουνά Αναστασία, Σαρακιώτης Γιάννης, Νίκος Σκορίνης, Διονύσης Τεμπονέρας,, Γιώργος Τσίπρας, Σωκράτης Φάμελλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Χατζησωκράτης.
«Ο νυν ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του «όρια» και στην πορεία προς το Συνέδριο πρέπει να διαμορφωθεί ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ που εκκινεί από το έδαφος της Αριστεράς και έχει οραματικό στόχο τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση» σημείωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας στην τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στην διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας σημείωσε πως «προφανώς όταν υπάρχει ένα διαζύγιο δεν φταίει μόνο ο ένας. Κατά την άποψή μου η διάσπαση του κόμματος θα μπορούσε κατά ένα μεγάλο μέρος να είχε αποφευχθεί.
Τις επιλογές όλων μας θα τις κρίνει η ιστορία. Είμαι όμως βέβαιος ότι με αρκετά στελέχη και μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθούμε ξανά στην ίδια όχθη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, όπως συνέβη και στο παρελθόν».
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια «φυγή προς τα εμπρός, να μην μιλάμε συνεχώς για τις αποχωρήσεις όπως και πάλι άκουσα σήμερα» τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην τοποθέτηση του και πρόσθεσε: «Γιατί αν και πάλι ανοίγει συζήτηση και κατηγορίες περί “αυλικών των τραπεζων” ανοίγει πάλι μια εσωστρεφής αντιπαράθεση. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι δεν υπήρχαν επί Τσίπρα και δεν υπήρχαν και μετά αυλικοί των τραπεζών μέσα στο κόμμα. Όπως δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα δεν υπήρχαν και αυλικοί των τραπεζών», απαντώντας στον Στέφανο Κασσελάκη για την αναφορά του σε «αυλικούς των servicers» με στόχο τα στελέχη της Νέας Αριστεράς.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το μέτωπο μας είναι με την κυβέρνηση της ΝΔ, με την Δεξιά και με κανέναν άλλον». Σημείωσε μάλιστα πως «οι αποχωρήσεις ήταν λάθος. Δεν είναι δυνατόν να μην βάζουν τα θέματα ούτε στην Κ.Ε. ούτε στο Συνέδριο και να αποχωρούν. Στην προηγούμενη μάλιστα Κ.Ε. μια ομάδα στελεχών βάλαμε τα θέματα και ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε σύνθεση και δέχθηκε τις προτάσεις μας. Έτσι γίνεται ο διάλογος εντός του κόμματος μας».
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε και ο ίδιος με την σειρά του πως «τα πράγματα δεν είναι εύκολα», ζητώντας να υπάρξει «σοβαρότητα και πολιτικό σχέδιο».
Ως «επείγον και κρίσιμο ζήτημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο Γιάννης Ραγκούσης τονίζοντας στην τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή πως «λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να συμφωνήσω με υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις πως η πορεία μας είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται αναστοχασμό κι επαναπροσδιορισμό. Η ήττα στις εθνικές εκλογές δεν ήταν μία στρατηγική ήττα, διότι διατηρήσαμε την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Σε αυτό το πλαίσιο ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε πως «στρατηγική ήττα θα είναι όμως μία ήττα στις ευρωεκλογές εάν θα χάσουμε τη 2η θέση στην κοινωνία με πολύ χαμηλά ποσοστά. Θα είναι μία ήττα που θα περιορίσει δραματικά τις προοπτικές αναβίωσης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».
Σύμφωνα με τον ίδιο «όταν το καράβι πλέει πρόσω ολοταχώς προς το ”παγόβουνο” των ευρωεκλογών, σημασία δεν έχει σε ποια θέση κάθεσαι ή ποιο ρόλο έχεις. Σημασία έχει να κάνεις τώρα ό,τι μπορείς ώστε το καράβι να αλλάξει πορεία έγκαιρα, πριν από το ”παγόβουνο”. Μετά θα είναι αργά».
Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν αρκεί να σχεδιάσουμε μια σειρά από σωστές, θετικές δράσεις με κορυφαία το έκτακτο συνέδριο. Απαιτείται και κάτι άλλο κατά τη γνώμη μου πιο σημαντικό. Απαιτείται να αναιρέσουμε συγκεκριμένους λόγους-σύμβολα εξαιτίας των οποίων στερηθήκαμε χιλιάδες μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό θα συνεχίσω να προσπαθώ».
Και σε αυτό τον πλαίσιο ο Γιάννης Ραγκούσης επεσήμανε πως «και όσοι σήμερα λένε πρέπει να δουλέψετε όλοι μαζί… μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο θα λένε “κι εσείς τι κάνατε για να προλάβετε το κακό; Γιατί δεν μιλούσατε πριν;”, συμπληρώνοντας πως «μπορούμε να την αποφύγουμε. Μπορούμε. Μπορούμε να γυρίσουμε να παιγνίδι στο δεύτερο ημίχρονο; Είναι δύσκολο, αλλά μπορούμε … αν αλλάξουμε πορεία».