Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου σήμερα να συμμετάσχει στη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και αύριο και μεθαύριο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός απόψε θα συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής.
Αυτό βέβαια – προσθέτουν – υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Αναφέρουν πως πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Και, πάντως, βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί ο σεβασμός των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος Δικαίου και ιδιαίτερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη.
Η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.
O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καλεί τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμβιβασμό «για χάρη της ενότητας» όσον αφορά στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
«Οι νέες προκλήσεις φέρνουν νέες υποχρεώσεις. Η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έχει προχωρήσει εντατικά και αμείωτα. Σημείωσα καλά όλες τις ανησυχίες και τις προτεραιότητές σας και υπέβαλα μια πρόταση που επιδιώκει να συμβιβάσει τις διαφορετικές θέσεις γύρω από το τραπέζι. Όπως με κάθε συμβιβαστική λύση, απευθύνω έκκληση στην ετοιμότητά σας για να δημιουργήσετε συμβιβασμό για χάρη της ενότητας. Η επίτευξη συναίνεσης θα απαιτήσει πράγματι μια αποφασιστική κοινή προσπάθεια και ισχυρή πολιτική δέσμευση από όλους σας» αναφέρει ο κ. Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου.
Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ σημειώνει ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς την Ουκρανία καθώς και να συνεχίσει η ΕΕ να είναι ένας «αξιόπιστος και ισχυρός εταίρος».
«Πρέπει να παρέχουμε στην Ουκρανία συνεχή και βιώσιμη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη και, ειδικότερα, να καταλήξουμε σε συμφωνία για την παροχή 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητά της. Πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δίνοντάς της έτσι το απαραίτητο μήνυμα και φέρνοντάς την ακόμα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια», υπογραμμίζει.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει ότι χρειάζεται η λήψη σημαντικών αποφάσεων «για άλλα επίδοξα μέλη, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε για να κάνουμε την Ένωσή μας κατάλληλη για το μέλλον και έτοιμη να δεχτεί νέα μέλη».
Παράλληλα αναφέρει ότι, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται «για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης γεωπολιτικής ένωσης».
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ταχεία εκπλήρωση των στόχων της Ένωσης για αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας. Πρέπει επίσης να εργαστούμε για τη δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς άμυνας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της Ένωσής μας σε αυτόν τον τομέα», συμπληρώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε σχέση με την Μέση Ανατολή, ο κ. Μισέλ τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να ζητήσει «την απελευθέρωση όλων των ομήρων» και να αντιμετωπίσει την ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
«Πρέπει να είμαστε ισχυροί στην υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχει και να υπερασπίζεται τον εαυτό του ενάντια στη Χαμάς, καθώς και να υπερασπιζόμαστε απερίφραστα το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ο ευρύτερος προβληματισμός μας θα περιλαμβάνει την εργασία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τις προοπτικές για διαρκή ειρήνη με βάση τη λύση των δύο κρατών» προσθέτει. Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «όλες οι μορφές μίσους, αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, συμπεριλαμβανομένου του αντιμουσουλμανικού μίσους».
- Metron Analysis: Ανοίγει η ψαλίδα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- Στο 7,4% ο ΣΥΡΙΖΑ – Ανοδος για κόμμα Κασσελάκη και Πλεύση
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Τέχνες: Οι μεγάλες απώλειες της χρονιάς
- Οι Reporters Without Borders και το BBC καταγγέλλουν την Apple για παραποίηση ειδήσεων μέσω AI
- Πούτιν – Ζελένσκι “στραγγαλίζουν” ενεργειακά την Ευρώπη – Τέλος η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
- Ζελένσκι: Δεν υπήρξαν συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης