Το πολιτικό στίγμα της «Νέας Αριστεράς» παρουσίασε από το βήμα του OT FORUM ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που σχημάτισαν αποχωρίσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές.
Έκανε λόγο για ένα πολιτικό σχηματισμό που θέλει να έχει ξεκάθαρο αριστερό πρόσημο, χωρίς βεβαίως ένα κλειστό ιδεολογικό πλαίσιο. Που είναι «νέος» γιατί θέλει να αρθρώσει σύγχρονο λόγο για τα σύγχρονα προβλήματα.
Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για ανάγκη ρεαλιστικών αλλά και ριζοσπαστικών τομών, καθώς με το business as usual δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις. Προκλήσεις που εστιάζονται σε τρεις τουλάχιστον τομείς: Στην πράσινη μετάβαση και την κλιματική δικαιοσύνη, τις κοινωνικές ανισότητες και την επανεκκίνηση της δημοκρατίας. «Θέλουμε μια Αριστερά που να λέει αυτό που πιστεύει και να πιστεύει αυτό που λέει», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.
Σημείωσε ότι «δεν κοιτάμε προς το παρελθόν, αλλά προς το μέλλον», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «κρατάμε την κληρονομιά» από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά «με το βλέμμα μπροστά».
Τόνισε ότι η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, σημειώνοντας ότι χρειάζεται να συγκροτηθεί αριστερός προοδευτικός χώρος με άλλες δυνάμεις από τη σοσιαλδημοκρατία και την οικολογία, ως αντίβαρο. Από αυτή την άποψη, χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» της Ευρωεκλογές αφού «αν επαληθευτεί η μετατόπιση προς τα δεξιά και τα ακροδεξιά, θα ακολουθήσουν μαύρες μέρες για την Ευρώπη».
Κυβερνητικά αδιέξοδα
Έκανε λόγο για αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, φέροντας ως παράδειγμα τη στεγαστική κρίση στην Αθήνα που μαίνεται την ώρα που οι επενδύσεις οι οποίες γίνονται στην ελληνική οικονομία γίνονται κυρίως στον τομέα του real estate.
Υπογράμμισε ότι το χρέος από τα κόκκινα δάνεια που μεταφέρθηκε στα funds εξακολουθεί να βαραίνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται ρυθμιστικό πλαίσιο για τους servicers μιας και «η έλλειψη κανόνων συμφέρει την κερδοσκοπία και την ασυδοσία». Τόνισε την ανάγκη κανόνων, ρύθμισης και αναπτυξιακού κράτους, με όρους σύγχρονους και όχι κρατισμού.
Όπως είπε, το Ταμείο Ανάκαμψης τείνει να μετατραπεί σε μια χαμένη ευκαιρία καθώς υπάρχουν τεράστιοι λιμνάζοντες πόροι, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων κατευθύνεται σε 36 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Όπως είπε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απουσιάζουν από το στρατηγικό σχέδιο για την ελληνική οικονομία.
Προειδοποίησε ότι το ακολουθούμενο μοντέλο ανάπτυξης θυμίζει αυτό της περιόδου 2000 – 2009 που οδήγησε στη χρεοκοπία, με έμφαση στο real estate και τον τουρισμό, συρρίκνωση της βιομηχανίας και της αγροτικής παραγωγής.
Ανάγκη για κοινωνικά δίκαιη πράσινη μετάβαση
Υπογράμμισε τη σημασία της πράσινης μετάβασης, λέγοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει Αριστερά που να μην είναι πράσινη» όμως και η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη. Προς τούτο, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εργαλεία όπως οι ενεργειακές κοινότητες.
Ξεκαθάρισε ότι μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εργασία, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι πολλά και αντικατροπτιζονται και στην παραγωγικότητα της οικονομίας.
«Δεν είμαστε με τη λογική της καταγγελίας, αλλά της κριτικής και των θετικών προτάσεων. Δεν θα ετεροπροσδιοριστούμε. Στόχος είναι με ξεκάθαρο στίγμα να δώσουμε ξανά στην ελληνική κοινωνία την αυτοπεποίθηση που της λείπει», σημείωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς.
- Αυτά ήταν τα 20 κορυφαία τραγούδια του 2024 στα charts (βίντεο)
- Μητσοτάκης: Τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού και τις πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των τραπεζικών προμηθειών
- Ρόναλντ Μαϊνάρντους / Η σιωπηλή αγωνία της Ελλάδας: Η Τουρκία στη Συρία
- To Βερολίνο δείχνει τον δρόμο της λιτότητας
- Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα γράφει ιστορία στο NBA