Μεγάλο μέρος της ικανότητας της Ευρώπης να κατασκευάζει όπλα διαβρώθηκε στα χρόνια της λιτότητας. «Αποστρατικοποιήθηκε συστηματικά γιατί δεν χρειαζόταν να ξοδέψει η ίδια χρήματα»
Ο στρατός της Βρετανίας – κορυφαίου στρατιωτικού συμμάχου των ΗΠΑ και χώρας με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στην ευρωπαϊκή ήπειρο – διαθέτει μόνο περίπου 150 άρματα μάχης που μπορούν να αναπτυχθούν και ίσως μια ντουζίνα τεμάχια πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Είναι τέτοια η «γύμνια» των αποθηκών, που πέρυσι ο βρετανικός στρατός σκέφτηκε να προμηθευτεί πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων από μουσεία για αναβάθμιση και δωρεά στην Ουκρανία. Η ιδέα απορρίφθηκε.
Η Γαλλία, δεύτερη σε αμυντικές δαπάνες, έχει λιγότερα από 90 βαρέα πυροβόλα, ισοδύναμα με αυτά που χάνει η Ρωσία περίπου κάθε μήνα στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας. Η Δανία δεν διαθέτει βαρύ πυροβολικό, υποβρύχια ή συστήματα αεράμυνας. Ο γερμανικός στρατός έχει αρκετά πυρομαχικά για… δύο ημέρες μάχης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που επισημαίνει ότι τις δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι αποδυναμωμένοι ευρωπαϊκοί στρατοί έγιναν ανεκτοί από τις κυβερνήσεις σε όλη τη Δύση, επειδή η Αμερική, με την τεράστια στρατιωτική της δύναμη, στήριζε το ΝΑΤΟ και την αμυντική πολιτική στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ κάλυπταν σχεδόν το 70% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ πέρυσι.
Αλλά ο συναγερμός έχει αυξηθεί καθώς οι ΗΠΑ φλερτάρουν ανά καιρούς με τον απομονωτισμό ή κοιτούν περισσότερο στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού παρά στην Ευρώπη, αλλά καθώς μαίνεται για δεύτερη χρονιά ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχει άμεσος στρατιωτικός κίνδυνος για την Ευρώπη από τη Ρωσία και οι ηγέτες, πολιτικοί και στρατιωτικοί, της Δύσης, πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι προς το παρόν περιορισμένη από τον πόλεμο φθοράς της στην Ουκρανία. Αλλά αν η Ρωσία τελικά κερδίσει στην Ουκρανία, λίγοι αμφιβάλλουν για την ικανότητα της Μόσχας να επανεξοπλιστεί πλήρως μέσα σε τρία έως τέσσερα χρόνια και να προκαλέσει προβλήματα αλλού, προειδοποιούν αναλυτές στη WSJ.
Θύμα της λιτότητας και η αμυντική βιομηχανία
Μεγάλο μέρος της ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης να κατασκευάζει όπλα διαβρώθηκε στα χρόνια της λιτότητας και των περικοπών στους προϋπολογισμούς. Η ανάκαμψή της είναι μια πρόκληση σε μια εποχή που οι περισσότερες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν δημοσιονομικούς περιορισμούς εν μέσω αργής οικονομικής ανάπτυξης και γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και ανάγκης για υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες.
Η Ευρώπη «αποστρατικοποιήθηκε συστηματικά γιατί δεν χρειαζόταν να ξοδέψει η ίδια χρήματα», χάρη στην έλλειψη προφανούς απειλής και την κυριαρχία του στρατού των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, σχολιάζει στην αμερικανική εφημερίδα, ο Άντονι Κινγκ, καθηγητής πολεμικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ. «Βασικά έχουν πάει για ύπνο».
Ο πόλεμος της Ουκρανίας κατέστησε σαφές το βάθος του προβλήματος της Ευρώπης.
«Παρόλο που η συνδυασμένη οικονομική και βιομηχανική ισχύς των χωρών του ΝΑΤΟ υποσκελίζει αυτή της Ρωσίας και των συμμάχων της, επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να μας ξεπερνούν στην παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού», δήλωσε στη WSJ ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Η Ουκρανία βρίσκεται τώρα σε έναν πόλεμο φθοράς, αν δεν σοβαρευτούμε με την παραγωγή πυρομαχικών, η απειλή πολέμου πιθανότατα θα έρθει πιο κοντά μας».
Η βοήθεια στην Ουκρανία και ο πάτος του βαρελιού
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Αμερικής στο ΝΑΤΟ και είπε ότι η συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ. Αλλά ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που είναι και πάλι υποψήφιος για τις εκλογές του 2024, έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα την αξία του ΝΑΤΟ. Ενώ ενέκρινε τη ρήτρα του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα, συγκρούστηκε με τους ηγέτες της Συμμαχίας σχετικά με τη χρηματοδότηση και τον αριθμό των στρατευμάτων των ΗΠΑ. Οι ηγέτες και των δύο πολιτικών κομμάτων προτρέπουν εδώ και καιρό την Ευρώπη να πληρώσει περισσότερα για τη δική της άμυνα.
Παράλληλα ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα έχει αποσπάσει την πολιτική εστίαση των ΗΠΑ από την Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να παρέχουν περισσότερα όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του έτους.
Τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν δισεκατομμύρια σε βοήθεια στο Κίεβο, αλλά δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικούς περιορισμούς και περιορισμούς παραγωγής όπλων. Εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την παροχή του μεγαλύτερου μέρους της βοήθειας, η Ευρώπη δεν έχει τα αποθέματα για να καλύψει τη διαφορά, ούτε μπορεί να ανεφοδιάσει την Ουκρανία και να ξαναχτίσει τις δικές της δυνάμεις ταυτόχρονα. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ολλανδός Ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, δήλωσε φέτος ότι η Ευρώπη μπορεί τώρα να «βλέπει τον πάτο του βαρελιού» όσον αφορά το τι θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουκρανία.
Ακόμη και η Βόρεια Κορέα παράγει περισσότερες οβίδες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται απίθανο να τηρήσει την υπόσχεσή της να προμηθεύσει στο Κίεβο ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού που χρειάζεται απεγνωσμένα μέχρι την άνοιξη, επιτυγχάνοντας μόνο περίπου το ένα τρίτο του συνόλου μέχρι στιγμής. Η Βόρεια Κορέα, μια φτωχή δικτατορία με πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει στείλει πάνω από ένα εκατομμύριο οβίδες στη Ρωσία την ίδια περίοδο, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους και δηλώσεις της ρωσικής κυβέρνησης.
- Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 94-89 των πρωταθλητών Ευρώπης στο ΟΑΚΑ
- Εν μέσω αντεγκλήσεων ξεκίνησαν οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ
- Ο Στ. Κασσελάκης αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και προχωρά στη δημιουργία νέου κόμματος
- Γεραπετρίτης: “Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία”
- H φον ντερ Λάιεν βρήκε (!) πως η ΕΕ θα αντιμετωπίσει τους δασμούς του Τραμπ: «Θα αγοράζουμε… περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ!»