Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη “πολύ μακριά από μια διεύρυνση” στην Ουκρανία και ότι αυτό προϋποθέτει τη μεταρρύθμιση των κανόνων λειτουργίας της.
“Είμαστε πολύ μακριά από μια πραγματική διεύρυνση στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Μακρόν όταν ρωτήθηκε για την ανησυχία των Ευρωπαίων αγροτών. “Οποιαδήποτε διεύρυνση θα συνεπάγεται τη σε βάθος μεταρρύθμιση των κανόνων μας”, πρόσθεσε.
Μετά την λήξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε, στις Βρυξέλλες, στα αποτελέσματά της και στο κατά πόσον ικανοποιούν τις θέσεις της χώρας της. Πιο αναλυτικά, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε:
«Η Σύνοδος αυτή είχε φωτεινά και λιγότερο φωτεινά σημεία: είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της δουλειάς για την διεύρυνση, με έναν στόχο που πολλοί θεωρούσαν δύσκολο. Να ξεκινήσουν, δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις, ιδίως με την Ουκρανία. Θέλω να πω, όμως, ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη και από την εξισορρόπηση με τα δυτικά Βαλκάνια. Σημείο στο οποίο, όπως ξέρετε η Ιταλία ήταν από τις χώρες που έπαιξαν κύριο ρόλο για να υπάρξει πρόοδος, κυρίως με την Βοσνία Ερζεγοβίνη. Εντάχθηκε στα συμπεράσματα, άρα στο θέμα της διεύρυνσης τα αποτελέσματα είναι σαφώς πολύ σημαντικά.
Με αναφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης η Τζόρτζια Μελόνι πρόσθεσε:
«Δεν καταφέραμε να βρούμε λύση σε ό,τι αφορά τον πολυετή προϋπολογισμό, αν και θεωρώ ότι δεν απέχει πολύ. Δεν είμαι απαισιόδοξη σχετικά με την δυνατότητα επίτευξης λύσης στην επόμενη Σύνοδο. Είμαστε ικανοποιημένοι, πάντως, από το προσχέδιο διαπραγμάτευσης, όπου περιέχονται όλες οι προτεραιότητες που έθεσε η Ιταλία: από την ευελιξία των ήδη εγκεκριμένων κονδυλίων μέχρι και το μεταναστευτικό. Κάποια στιγμή δεν υπήρχαν καθόλου πόροι για το μεταναστευτικό, ενώ τώρα φτάσαμε σχεδόν στα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πρέπει να δαπανηθούν κυρίως για την εξωτερική διάσταση».
Για την Μέση Ανατολή προτιμήσαμε να επαναλάβουμε τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου. Συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να καταδικάζουμε την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, να επιμείνουμε την μακρόπνοη λύση “δυο κράτη δύο λαοί”, στο δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα και στην παροχή ανθρωπιστικής στήριξης», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη σε ό,τι αφορά την μετανάστευση, διότι υιοθετήθηκε μια ολόκληρη παράγραφος που πρότεινε η Ιταλία, στην οποία γίνεται αναφορά στην εξωτερική διάσταση, στην καταπολέμηση των διακινητών, στην ανάγκη να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, και σε ποιο αποτελεσματική πολιτική επαναπατρισμών. Μια οπτική που η Ιταλία συνέβαλε να μετατραπεί σε οπτική ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ολοκλήρωσε η Μελόνι.
«Αυτή η χρονιά θα ξεκινήσει με εξαιρετικά νέα για την ΕΕ, αφού αποφασίσαμε να ανοίξουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Αυτή η απόφαση δείχνει ότι η ΕΕ τηρεί τις υποσχέσεις της», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Οι λόγοι για την Διεύρυνση της ΕΕ, ποτέ δεν ήταν πιο ισχυροί από ότι είναι σήμερα, σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται από πολλαπλές κρίσεις. Είναι μια επένδυση στη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη δημοκρατία», πρόσθεσε.
«Είναι μια ιστορική απόφαση» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόσο το άνοιγμα διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, όσο και η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για τη Γεωργία. Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για ένα «πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα» και για μια απόφαση που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης σε όλες τις υποψήφιες χώρες, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια προσχώρησης.
Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στα βασικά εναρκτήρια κεφάλαια, κι’ ότι θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος αυτός την επόμενη εβδομάδα.
Τέλος, για την Τουρκία, ο Σαρλ Μισέλ έκανε μια πολύ σύντομη αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου σημειώνεται η κοινή έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων σε προσεχή σύνοδό του.
- Βρέθηκε το ημερολόγιο της Αγγλίδας ερωμένης του Χίτλερ – Ποια ήταν η Γιούνιτι Μίτφορντ
- ΔΝΤ: Σήμα κινδύνου για Ευρώπη και ΗΠΑ για πιθανή επιβολή σαρωτικών δασμών από τον Τραμπ
- Metlen: Στρατηγική επένδυση που ενισχύει τις ελληνικές εξαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών
- ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την απαγόρευση του TikTok
- G7: Η Ρωσία χρηματοδοτεί μυστικές επιχειρήσεις υπονόμευσης εκλεγμένων κυβερνήσεων