Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) έκρινε στις 21 Δεκεμβρίου ότι η UEFA και η FIFA παραβίασαν τη νομοθεσία της ΕΕ και έκαναν κατάχρηση της εξουσίας τους, όταν εμπόδισαν 12 συλλόγους να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή Super League (ESL).
Μία απόφαση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το πριν και το μετά στο σημερινό ποδοσφαιρικό πανόραμα.
Το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι τόσο ο προγραμματισμός όσο και η διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων δεν αποτελούν παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού της ΕΕ και πως οι αθλητικές ομοσπονδίες μπορούν να αρνηθούν την πρόσβαση τρίτων στην αγορά, αλλά μόνο εάν η άρνηση δικαιολογείται από πραγματικούς αντικειμενικούς στόχους.
Το Δικαστήριο πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει πλαίσιο για τους κανόνες της FIFA και της UEFA που να διασφαλίζει ότι είναι διαφανείς, αντικειμενικοί, αμερόληπτοι και αναλογικοί».
Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι UEFA και FIFA πρέπει «να συμμορφώνονται με τους κανόνες ανταγωνισμού και να σέβονται τις ελευθερίες μετακίνησης», προσθέτοντας ότι οι κανόνες τους για έγκριση, έλεγχο και κυρώσεις ισοδυναμούν με αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών.
«Το Δικαστήριο παρατηρεί ότι η διοργάνωση διασυλλογικών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων και η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης είναι, προφανώς, οικονομικές δραστηριότητες» ανέφερε.
«Ως εκ τούτου, πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες ανταγωνισμού και να σέβονται τις ελευθερίες μετακίνησης».
Ωστόσο, το δικαστήριο είπε ότι η απόφαση δεν σημαίνει απαραίτητα πως το πρότζεκτ της ESL πρέπει να εγκριθεί.
Στην προκειμένη περίπτωση, το Δικαστήριο ερμήνευσε μόνο το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή την εγκυρότητα μιας πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αποφάσισε το ίδιο τη διαφορά.
Η ετυμηγορία σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα άλλο ηπειρωτικό πρωτάθλημα, χωρίς την απειλή κυρώσεων, αντί να αγωνίζονται σε διοργανώσεις που «διοικούνται» αποκλειστικά από την UEFA.
Αμέσως μετά την ετυμηγορία, η Α22, η εταιρεία πίσω από την ευρωπαϊκή Super League, δημοσιοποίησε μια άλλη πρόταση για νέες διοργανώσεις με 64 ομάδες ανδρών και 32 γυναικών να παίζουν αγώνες μεσοβδόμαδα σε ένα σύστημα πρωταθλήματος σε όλη την Ευρώπη.
Αν και το αρχικό πρότζεκτ της ευρωπαϊκής Super League ήταν μια κλειστή διοργάνωση, το νέο θα έβλεπε τους συλλόγους να συμμετέχουν με βάση την αθλητική αξία τους, χωρίς μόνιμα μέλη. Επίσης, οι σύλλογοι θα παραμείνουν στα αντίστοιχα εγχώρια πρωταθλήματα τους.
Από τη στιγμή της απόφασης άνοιξαν συζητήσεις και ξεκίνησαν νέες αντιπαραθέσεις.
Υπήρξαν αντιδράσεις από UEFA, ECA, Ευρωπαϊκές λίγκες, FIFA, FIFPRO, ομάδες από την Ευρώπη (σ.σ: δεν υπάρχει ελληνικός σύλλογος), ενώσεις φιλάθλων, λίγκες (σ.σ: δεν υπάρχει η ελληνική) και ομοσπονδίες (σ.σ: δεν υπάρχει η ελληνική).
- Σφοδρή καταιγίδα προκάλεσε ζημιές σε 2 ρωσικά τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα – Μεγάλη διαρροή πετρελαίου
- Προϋπολογισμός 2025: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι»
- Ακρίβεια: Κατά, περίπου, 10 % περίπου ακριβότερο φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων
- Σάλος για τις fake «φωτογραφίες» της Μαντόνα «αγκαλιά» με τον Πάπα
- Μητσοτάκης: Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις για βασικές τραπεζικές κινήσεις – Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις τράπεζες