Στην πρώτη θέση με 32,1% παραμένει η Νέα Δημοκρατία, 6 μήνες μετά τις εκλογές, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται και πάλι τρίτος με ποσοστό 10,4%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Palmos Analysis για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,5%, η Ελληνική Λύση με 4,9%, οι Σπαρτιάτες, που μπαίνουν οριακά στη Βουλή με 3%, ενώ Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Μέρα25 και Νέα Αριστερά μένουν εκτός κοινοβουλίου.
Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο νεόκοπος φορέας (Νέα Αριστερά), που συγκρότησε κοινοβουλευτική ομάδα μετά την αποχώρηση 11 βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στην τελευταία θέση, ως προς την πρόθεση ψήφου, καταγράφοντας μόλις 1,8%.
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 38,7%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ξανά δεύτερο κόμμα με 14,7% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,6% και το ενισχυμένο ΚΚΕ με 10,3%.
Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει ποσοστό 5,9%, οι Σπαρτιάτες 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,2%, η Νίκη 3,1%, το ΜεΡΑ25 2,8%, ενώ η Νέα Αριστερά λαμβάνει 2,2%.
Αξίζει να παρατηρήσει κανείς πως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το υψηλότερο όριο που πετυχαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής είναι μόλις 14,5%, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ «ανεβαίνουν» κατά 4 μονάδες, με 16,7% και 12% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που παραμένει ο πιο δημοφιλής, βρίσκεται στο 38%, καταγράφοντας ωστόσο 39% αρνητικές γνώμες, έναντι 24% του Δημήτρη Κουτσούμπα, που είναι στη δεύτερη θέση (35% αρνητικές γνώμες).
Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 20% (36% αρνητικές) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 17% (50% αρνητικές).
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Βελόπουλος με 14% (58% αρνητικές γνώμες), περνώντας τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έρχεται έκτος με 10% (53% αρνητικές γνώμες).
Και ακολουθούν ο Αλέξης Χαρίτσης με 8%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 7%, ο Δημήτρης Νατσιός με 4% και ο Βασίλης Στίγκας με 2%.
Σε λάθος κατεύθυνση κινείται η χώρα
Στο ερώτημα προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα, η πλειοψηφία, δηλαδή το 54% απαντά προς τη λανθασμένη, ενώ το 40% προς τη σωστή.
Όσο για την αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης, το 62% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο και το 38% πολύ και αρκετά.
Στο αντίστοιχο ερώτημα για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό ικανοποίησης είναι μόλις 8% (πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι), ενώ 9 στους 10 (90%) δήλωσαν καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι.
«Καίει» τους πολίτες η ακρίβεια
Η ακρίβεια θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας με 63%, ενώ ακολουθεί η Υγεία με 24% και στην τρίτη θέση ανέβηκε η εγκληματικότητα με 23%, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται αλλεπάλληλα περιστατικά βίας.
Παιδεία και χαμηλοί μισθοί συγκεντρώνουν από 20% και ακολουθούν η ανεργία με 18%, η οικονομική ανάπτυξη με 17% και το μεταναστευτικό με 13%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα ελληνοτουρκικά έχουν υποχωρήσει στο 9%, λόγω του καλού κλίματος που έχει επικρατήσει στις σχέσεις της χώρας μας με την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα, ενώ στην τελευταία θέση των προβλημάτων με 1% βρίσκεται το ασφαλιστικό, όπως και οι υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών.
Αισιοδοξία για το 2024
Ελπιδοφόρο είναι, πάντως, ότι οι πολίτες διατηρούν μια… «χαραμάδα» αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά, καθώς στις προσδοκίες για το 2024 οι θετικές κρίσεις υπερτερούν των αρνητικών έστω κατά μία μονάδα, με το 29% να θεωρεί ότι θα είναι καλύτερο για την οικογένειά του, έναντι 28% που πιστεύει ότι θα είναι χειρότερο.
Αντίστοιχα, στις προσδοκίες για την κατάσταση της χώρας, το 31% θεωρεί ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα το 2024, ενώ το 32% πιστεύει ότι θα χειροτερέψουν.
Σημαντικότερο γεγονός του 2023 κρίνεται από το 69% των ερωτηθέντων η τραγωδία των Τεμπών, ενώ ακολουθούν (με πολλαπλές επιλογές) οι πλημμύρες στη Θεσσαλία με 38%, οι πυρκαγιές με 30% και τα εγκλήματα οπαδικής βίας με 11%.
Να σημειωθεί, επίσης, πως τα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα δεν τοποθετούνται ψηλά στην κρίση των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οι εκλογικές νίκες της ΝΔ λαμβάνουν από 6%, ενώ η εκλογή Κασσελάκη και η παραίτηση Τσίπρα συγκαταλέγονται μόλις στο 3% έκαστη στα σημαντικότερα γεγονότα του 2023.
Θέλουν ιδιωτικά ΑΕΙ, διχασμένοι για το γάμο ομοφύλων, αρνητικοί στην τεκνοθεσία
Το 50% είναι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και μόνο το 37% κατά.
Το 47% τάσσεται υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο το 43% δηλώνει κατά, ενώ τα πράγματα αντιστρέφονται αναφορικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αφού μόνο το 28% είναι υπέρ και το 64% κατά.