Δεν έχει τέλος η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς διαδοχικές είναι οι γκρίνιες και οι διαφοροποιήσεις και στην… μετα-“Ομπρέλα” εποχή.
Έτσι, στη φουρτούνα που ακολούθησε την περίφημη πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που προκάλεσε δυσαρέσκεια και τείνει να εξελιχθεί σε “ναυμαχία”, ακολούθησε η πολιτικά ανεξήγητη αναφορά του διευθυντή του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη περί πρότασης για υπουργοποίηση του σημερινού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το 2019 και στη συνέχεια η πρόταση των τριών κορυφαίων στελεχών, Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου για ένταξη του κόμματος στην πολιτική οικογένεια των Ευρωσοσιαλιστών, από την Ευρωπαϊκή Αριστερά που ανήκει σήμερα, με την Κουμουνδούρου να απαντά με παλαιότερη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεχίσει να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά” και να προκαλεί τα στελέχη να θέσουν την πρότασή τους στο συνέδριο. Κι όλα αυτά ενώ δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις για το προσωπικό δάνειο Κασσελάκη στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ (Αυγή και Στο Κόκκινο).
Η παρέμβαση των τριών εντείνει την κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία και αποβλέπει στην διαμόρφωση νέων πολιτικών συσχετισμών για πιθανή συνεργασία του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές και αφού θα έχει προηγηθεί νέα εκλογική καταγραφή και θα έχει κριθεί ποιό από τα δύο κόμματα θα έχει κατακτήσει την δεύτερη θέση. Συνδυάζεται, δε, με την πλατφόρμα που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος εμφανίζεται ανοικτός επίσης σε μία τέτοια συνεργασία αλλά και με την έντονη κινητικότητα του Αλέξη Τσίπρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την στρατηγική του για ευρύτερες συνεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς ως η μοναδική δυνατότητα δημιουργίας νέου μετώπου απέναντι στη Ν.Δ αλλά και στην εξάπλωση της ακροδεξιάς. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συμμετείχε ως παρατηρητής στις διασκέψεις κορυφής των Ευρωσοσιαλιστών από το 2016 και εντεύθεν, κάτι που δεν φαίνεται να συνεχίζεται καθώς οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν έχουν απευθύνει έως τώρα ανάλογη πρόσκληση στον Στέφανο Κασσελάκη.
Θα έχει, δε, ενδιαφέρον πως θα τοποθετηθούν σε αυτή την πρόταση και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με πρώτον τον Νίκο Παππά, ο οποίος έχει ταχθεί καθαρά και κατηγορηματικά υπέρ της διεύρυνσης προς το κέντρο.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της The Left, υπεύθυνος για ζητήματα εργασιακών, πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, Κώστας Αρβανίτης, χαρακτήρισε λανθασμένη την πρόταση των τριών μελών της πολιτικής γραμματείας του Κόμματος, αναφέροντας μάλιστα πως «η σοσιαλδημοκρατία είναι μια φθαρμένη ιστορία. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο κύκλος της Αριστεράς έχει κλείσει, εγώ διαφωνώ», θυμίζοντας παράλληλα στον αέρα του σταθμού ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στον ευρύτερο χώρο της οποίας παίζει καταλυτικό ρόλο διαμόρφωσης των εξελίξεων.
Ο Κώστας Αρβανίτης σημείωσε ακόμη πως «άλλο συνεργασία, κι άλλο ενσωμάτωση», υποδεικνύοντας ότι η συνεργασία ανάμεσα σε όμορες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, είναι ήδη μια πραγματικότητα, η οποία έχει συχνά ως τώρα αποδώσει καρπούς για την ευρωομάδα της Αριστεράς. Κατέληξε δε ότι μία τέτοια «ένταξη», θα αποτελούσε «μεγάλη υποχώρηση» από τις θέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πάρει στην Ευρώπη και τις επιτυχίες που έχει ως τώρα σημειώσει.
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η εσωτερική αντιπολίτευση και η “υπονόμευση” από την “Ομπρέλα” δεν ήταν ούτε τα μόνα ούτε τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ στην προ Κασσελάκη εποχή. Τα υπαρξιακά προβλήματα που κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν να είναι βαθύτερα και έχουν να κάνουν συνολικά με τη φυσιογνωμία και την πολιτική του κατεύθυνση που από το 2019 και μετά φαίνεται ότι κρύβονταν επιμελώς κάτω από το χαλί.
Αποχώρησε η Κατερίνα Παπανάτσιου με πυρά κατά Κασσελάκη
Και μέσα σε όλα αυτά, την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε με επιστολή της η πρώην βουλευτής και υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, αφήνοντας πολύ σοβαρές αιχμές κατά του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.
Ωστόσο, σημειώνει ότι «αντιλαμβανόμενη ότι η σταδιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσει τεράστιο κινηματικό και πολιτικό κενό στον χώρο της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς, δηλώνω παρούσα για τους επόμενους αγώνες».
Η Κατερίνα Παπανάτσιου κατηγορεί τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη ότι αλλάζει διαρκώς απόψεις πάνω σε βασικά ζητήματα και προωθεί ιδέες ξένες προς τον χώρο, ενώ την ίδια στιγμή, ανακαλύπτει συνεχώς «εσωτερικούς εχθρούς», υιοθετώντας απαράδεκτη φρασεολογία και ανοίκειες μεθόδους.
Πλατφόρμα Τεμπονέρα
Εν μέσω αναταράξεων στον ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια Κασσελάκη και τελευταία για το τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία για την «ανασύνθεση του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου» εντός των επόμενων ημερών, με ορίζοντα την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στις 13-14 Ιανουαρίου.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο ίδιος τόνισε σχετικά πως υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση «για τον ευρύτερο δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο».
Ο κ. Τεμπονέρας αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να παρουσιάσει δημόσια μια πλήρη «πολιτική πλατφόρμα», η οποία θα εστιάζει ιδιαίτερα στην κοινωνία και την σχέση της με το κόμμα.
Βασικό ζητούμενο της «πολιτικής πλατφόρμας» Τεμπονέρα θα αποτελεί η δυνατότητα να αναπτύξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια «αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας και συνδιαμόρφωσης των πολιτικών με την κοινωνία», για τα ζητήματα που την αφορούν. Παράλληλα, θα πρόκειται για ένα μοντέλο «κόμματος ενεργών μελών» και όχι «βασισμένο στο εξουσιοδοτισμό», όπως αυτός εκφράζεται με πρακτικές «αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας» ή μορφές άυλου, ψηφιακού κόμματος.
Περιγράφοντας χθες την κατεύθυνση της πρωτοβουλίας του, ο κ. Τεμπονέρας έφερε το παράδειγμα της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα της σύμπλευσης των προοδευτικών δυνάμεων στα πρόσωπα των Χάρη Δούκα και Κώστα Ζαχαριάδη με σημαντικά αποτελέσματα, όπως είπε. Ακόμη, εξήγησε ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από την βάση, ώστε να μπορέσουν να δώσουν απάντηση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Και αυτό, όπως επισήμανε, όταν βρεθούν κοινά σημεία με πολίτες, συλλογικότητες, φορείς, αλλά και πολιτικά κόμματα.
Οι πληροφορίες θέλουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να θέτουν θέμα πολιτικού προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος τους την οποία για την ώρα εκφράζει ο ίδιος ο πρόεδρος.
- Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας
- Έλον Μασκ: Αντιδράσεις και ανησυχία σε Γερμανία και Βρετανία με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων
- Γιώργος Καββαθάς / Απολογισμός 2024 – Προβλέψεις για το 2025
- Αχμαντ αλ-Σάρα: Η Ουάσινγκτον δεν προσφέρει πλέον αμοιβή για τη σύλληψη του νέου ηγέτη της Συρίας
- Επίθεση στo Μαγδεμβούργο: Επικριτής του Ισλάμ και οπαδός του ακροδεξιού AfD o δράστης