Πόσο πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα από έναν επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Τουρκία με μέγεθος 7,8 Ρίχτερ και επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά;
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας και ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης καταθέτουν στα Νέα τις εκτιμήσεις τους.
«Ο σεισμός στην Τουρκία είναι κάτι δεδομένο. Μέχρι και ο Ερντογάν προ ημερών, παρουσιάζοντας τον νέο υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης που προτείνει, εκείνο που τόνισε στα προσόντα του ήταν ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα τις συνέπειες ενός επερχόμενου σεισμού. Επιπλέον, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διατυπώνει ταυτόσημες απόψεις για ένα σεισμό στην Τουρκία. Αντίστοιχη άποψη έχουμε κι εμείς, άρα είναι κάτι που αναμένουμε» αναφέρει στην εφημερίδα ο Ευθύμης Λέκκας.
Σημειώνει πως το τελευταίο διάστημα κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, έχουν δρομολογήσει υποχρεωτικούς προσεισμικούς ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας. Αναφέρει πως οι προσεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια σε Θράκη και Ανατολικό Αιγαίο θα έχουν πραγματοποιηθεί εντός 6 μηνών, ενώ στα σχολεία των εν λόγω περιοχών γίνονται δύο φορές τον χρόνο ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμό.
Παράλληλα, σπεύδει να καθησυχάσει για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από ένα σεισμό στην Τουρκία. «Δεν θα μας ανησυχήσει για πιθανές επιπτώσεις στον ελληνικό χώρο». Εκτιμά ότι από σεισμό στην Τουρκία δεν μπορεί να προκληθεί τσουνάμι στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Συνολάκης δηλώνει πως είναι αναπόφευκτος ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία. «Συζητείται εδώ και 20 χρόνια. Εξαρτάται από το μέχρι πού θα σπάσει το ρήγμα. Αν σπάσει όλο το κομμάτι, προφανώς θα επηρεαστούν και μερικά ελληνικά νησιά, ακόμη και στη Θράκη θα έχουμε θέμα, όχι το ίδιο με την Κωνσταντινούπολη» αναφέρει στα Νέα ο καθηγητής.
Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του γνωστού Τούρκου καθηγητή Σεισμολογίας Naci Gorur, που εκτιμά ότι ο μεγάλος σεισμός, για τον οποίο όλοι φοβούνται, είναι εξαιρετικά πιθανόν να σημειωθεί στην Κωνσταντινούπολη και η έντασή του να φτάσει ακόμη και τους 9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο καθηγητής Naci Gorur, σύμφωνα με το CNN Turk, δήλωσε στην εφημερίδα Sozcu ότι υπάρχουν φόβοι για μεγάλο σεισμό ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη. Εάν οι προβλέψεις περί 9 Ρίχτερ επαληθευτούν, ο σεισμός θα είναι καταστροφικός και θα επηρεάσει ακόμη και καλά φτιαγμένες κατασκευές.
«Σκεφτείτε μία λωρίδα των πρώτων 10 χιλιομέτρων που ξεκινά από την ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά. Εκεί θα υπάρχουν περισσότερα προβλήματα, διότι η ένταση του σεισμού αναμένεται να φθάσει τα 9 Ρίχτερ από τον Κεράτιο Κόλπο μέχρι και τη Σηλυβρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, κυρίως θα επηρεαστούν οι περιοχές στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, καθώς η γεωλογική δομή είναι νεότερη, σε σχέση με την ασιατική, που είναι παλιά και αποτελείται από πιο σκληρά πετρώματα. «Αυτό επηρεάζει το κτηριακό απόθεμα και την αντισεισμική αντοχή σε σεισμούς».
Η Τουρκία στρέφει την προσοχή της στην Κωνσταντινούπολη
Η Τουρκία, μετά την «καταστροφή του αιώνα» όπως ονομάστηκαν οι φονικοί σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου στο Καχραμάνμαρας, έχει πλέον στρέψει την προσοχή της στην Κωνσταντινούπολη και στο κτηριακό απόθεμά της, προκειμένου να υπάρξει σχέδιο πρόληψης και να επιταχυνθεί η αστική μεταμόρφωση της πόλης.
Προ ημερών, εκδηλώθηκε σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στα ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής στα Μουδανιά της Τουρκίας, με την δόνηση να γίνεται αισθητή μέχρι την Κωνσταντινούπολη.
Το Anatropinews έχει κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με το θέμα των σεισμών στην περιοχή μας ζητώντας την γνώμη ειδικών κι έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων:
Παναγιώτης Καρύδης στο AnatropiNews: «Οι σεισμοί στη χώρα μας είναι αναπόφευκτοι»
Παναγιώτης Ψυχογιός / Περί σεισμών και κανονισμών
Γιάννης Ψυχάρης / Πόσο ασφαλή είναι τα κτίρια σε ισχυρούς σεισμούς;
Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος / Σεισμοί: Φθίνει η Αντισεισμική Πολιτική της Χώρας
Σακελλαρίου: Υποθαλάσσια ρήγματα και υποθαλάσσιοι σεισμοί χρειάζονται περισσότερη έρευνα