Η παγκόσμια οικονομία κινείται σε έναν νέο «σούπερ κύκλο», με την τεχνητή νοημοσύνη και την πράσινη ενεργειακή μετάβαση να είναι κινητήριοι παράγοντες, σύμφωνα με τον Peter Oppenheimer, επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας στην Goldman Sachs.
«Κινούμαστε σαφώς σε νέο σούπερ κύκλο» υπογράμμισε μιλώντας στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC τη Δευτέρα.
Οι σούπερ κύκλοι ή υπερκύκλοι ορίζονται συνήθως ως μεγάλες περίοδοι οικονομικής ευημερίας, που συχνά συνοδεύονται από σημαντική μεγέθυνση του ΑΕΠ, ισχυρή ζήτηση για αγαθά, υψηλά επίπεδα απασχόλησης, αλλά και υψηλές τιμές.
Ο πιο πρόσφατος σημαντικός σούπερ κύκλος που γνώρισε η παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, υπενθύμισε ο Oppenheimer. Εκείνος χαρακτηρίστηκε από την κορύφωση πληθωρισμού και επιτοκίων πριν αρχίσει μία δεκαετία πτώσης του κόστους του χρήματος και του πληθωρισμού καθώς και προώθησης πολιτικών, όπως η απορρύθμιση και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Σε εκείνον τον υπερκύκλο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είχαν περιοριστεί και η παγκοσμιοποίηση έγινε ισχυρότερη, σημείωσε ο Oppenheimer.
Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. «Τα επιτόκια όντως κορυφώθηκαν, αλλά δεν θα τα δούμε μάλλον να πέφτουν τόσο επιθετικά μέσα στην επόμενη δεκαετία όσο τότε. Βλέπουμε επίσης αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις» εξήγησε.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το εμπόριο και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς που εγείρει ανησυχίες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι μερικές μόνο από τις γεωπολιτικές χρόνιες, που απασχολούν τις αγορές.
Αν και οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις θα πρέπει θεωρητικά να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του ρυθμού των οικονομικών αποδόσεων, υπάρχουν επίσης δυνάμεις που θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο. Αυτοί δεν είναι άλλοι από την αλματώδη πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και την μείωση των εκπομπών ρύπων.
Οι παράγοντες που δίνουν ώθηση
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμα στα αρχικά της στάδια, εξήγησε, ωστόσο, καθώς χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως βάση για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «θετικό αποτέλεσμα» για την οικονομία και τις μετοχές, είπε. Το καυτό θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και της παραγωγικότητας, που συχνά συμβαδίζει με τις συζητήσεις και τις ανησυχίες σχετικά με την αντικατάσταση ή την αλλαγή των ανθρώπινων θέσεων εργασίας, πιθανότατα θα επηρεάσει την οικονομία.
Παρά το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η απανθρακοποίηση είναι και οι δύο σχετικά νέες έννοιες, υπάρχουν ιστορικοί παραλληλισμοί, υποστηρίζει ο Oppenheimer.
«Λόγω αυτού του τεράστιου διπλού σοκ που είναι πιθανό να δούμε, του θετικού σοκ της τεχνολογικής καινοτομίας με πολύ γρήγορους ρυθμούς μαζί με την αναδιάρθρωση των οικονομιών για να προχωρήσουν προς την απαλλαγή από τις ρυπογόνες εκπομπές, νομίζω ότι είναι μια περίοδος που μοιάζει περισσότερο με αυτό που είδαμε στο τέλη του 19ου αιώνα», είπε στο CNBC. Ήταν η εποχή κατά την οποία κυριάρχησαν ο εκσυγχρονισμός και η εκβιομηχάνιση.
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Η χρονιά μέσα από το φακό του Associated Press
- “Πόλωση”: Η Λέξη της Χρονιάς 2024 για το Merriam-Webster
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Πάνω από 110 μεγάλες εστίες πολέμου και ένοπλων συγκρούσεων σύμφωνα με το RULAC (Rule of Law in Armed Conflict)
- Σέλφι στο… σαλόνι του Αϊ-Βασίλη
- Αυτά ήταν τα 20 κορυφαία τραγούδια του 2024 στα charts (βίντεο)