Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, μετά την ανακοίνωση της νέας δέσμης μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών.
Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να επισημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός πλέον παραδέχεται ότι οι ανατιμήσεις δεν είναι εισαγόμενες, αλλά εγχώριες.
Στη δήλωσή του, ο κ. Κασσελάκης αναφέρει: «”Δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ανεκτό ίδια προϊόντα να πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλαδή παραδέχεται ότι τόσο καιρό η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι δική του.
Μερικά μόνο στοιχεία:
– Η Ελλάδα, ακριβότερη από την Ευρώπη στο λάδι, στο γάλα, στο τυρί, προϊόντα που παράγονται εδώ.
– Το βρεφικό γάλα ως 213% πιο ακριβό από την Ευρώπη.
– Το λάδι έχει αυξηθεί κατά 212% μέσα σε 14 μήνες.
Ο πρωθυπουργός έρχεται τώρα και λέει: “Εντάξει, αρκετά κλέψατε τους Έλληνες, κλέψτε τους λίγο λιγότερο από εδώ και πέρα”. Η δική μας απάντηση: Εδώ και 15 μέρες, με 30 επίλεκτα στελέχη, εκπονούμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την ακρίβεια. Θα παρουσιαστεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Δε θα έχει χάντρες και καθρεφτάκια. Θα έχει συγκεκριμένα, αναγκαία, κοστολογημένα μέτρα για μια καλύτερη ζωή».
Συνολική απάντηση στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για την ακρίβεια έδωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σημειώνοντας δηκτικά ότι «Θέλω να τον πληροφορήσω ότι είναι πρωθυπουργός της χώρας περισσότερα από τεσσερισήμισι χρόνια, δεν είναι παρατηρητής».
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κ. Φάμελλος ανέφερε: «Μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε τις ανακοινώσεις του σήμερα για την ακρίβεια λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ότι ο πληθωρισμός απληστίας δεν θα γίνει ανεκτός. Μόνο ένας παρατηρητής θα μπορούσε να τοποθετείται με αυτή την ανεπάρκεια. Τι σημαίνει “δεν είναι ανεκτός” και “η Ελλάδα δεν είναι μπανανία”; Υπάρχουν στοιχεία, που ανακοινώθηκαν και δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία μεταξύ 2021 και 2022 πέντε κλάδοι της οικονομίας της χώρας, που είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, είχαν αύξηση κερδών 111%. Οι κλάδοι αυτοί είναι το πετρέλαιο, τα τρόφιμα, τα φάρμακα-απορρυπαντικά-καλλυντικά και οι μεταλλικές κατασκευές. Στην ίδια μελέτη φαίνεται ότι το EBITDA, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων αυτών έφθασαν στα 5,1 δισ. έναντι 2,4 δισ. που ήταν πριν από ένα χρόνο. ‘Αρα ο κ. Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός σε μία χώρα, στην οποία υπάρχει πληθωρισμός απληστίας εδώ και πολύ καιρό. Δεν είναι παρατηρητής να έρχεται εκ των υστέρων και να κάνει διαπιστώσεις».
Απέρριψε το επιχείρημα του πρωθυπουργού περί «εισαγόμενης ακρίβειας» λέγοντας: «Πως γίνεται να είναι εισαγόμενο το φαινόμενο και να υπάρχουν επίσημα στοιχεία από τη Eurostat ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στο κόστος τηλεπικοινωνιών σε σχέση με την Ευρώπη αλλά και στο γάλα, στα τυροκομικά; Με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό; ‘Αρα εκτός από την εισαγόμενη ακρίβεια, που καταλαμβάνει ένα μικρό ποσοστό, υπάρχει και πληθωρισμός απληστίας που είναι από τα κέρδη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Όταν τα δύο διυλιστήρια «έγραψαν» 3 δις κέρδη μόνο το 2022 αυτό είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη γιατί η Κυβέρνηση ως πολιτεία έχει μετοχές στα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια)».
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τρεις συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάσχεση του φαινομένου της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας:
1) Να τεθεί όριο στο συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική ρεύματος, το ζητάμε από το 2020, σε ποσοστό 5% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχει περιορισμός κέρδους και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.
2) Να τεθεί όριο στο περιθώριο διύλισης. Παραπάνω από 8 δολάρια κέρδος το βαρέλι είναι αισχροκέρδεια. Έχουν φτάσει τα ελληνική διυλιστήρια μέχρι και 25 δολάρια περιθώριο διύλισης, δηλαδή κέρδος ανά βαρέλι. Ενώ τα 8 δολάρια το βαρέλι, όπως είχαν το 2019 εξασφαλίζει μία καλή κερδοφορία.
3) Να ληφθούν επιτέλους μέτρα για τα επιτόκια των τραπεζών. Δεν μπορεί η κα Λαγκάρντ να λέει ότι πρέπει να μειωθεί η ψαλίδα επιτοκίων και να έχουμε νέα επιτόκια χορηγήσεων δανείων στην Ελλάδα 6,25%. Και κάτι πρέπει να γίνει και με τις προμήθειες στις κάρτες. Υπήρξε μάλιστα και ένα πρόστιμο πρόσφατα στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Υποστήριξε τέλος ότι «στο εύλογο ερώτημα γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν θέτει όρια στην κερδοσκοπία στο ρεύμα, στα πετρέλαια και στις τράπεζες, η απάντηση είναι γιατί συμμετέχει και η κυβέρνηση στην αισχροκέρδεια».
Δριμεία κριτική από του ΠΑΣΟΚ δια του εκπροσώπου του. O Πρωθυπουργός να απολογηθεί αντί να ρίχνει υποκριτικά στάχτη στα μάτια των καταναλωτών, σχολίασε ο Θανάσης Γλαβίνας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της ακρίβειας, κατηγορώντας της για αδράνεια, απουσία ελέγχων την ώρα που ο σωρευτικός πληθωρισμός είναι 25 εως 30% στα βασικά αγαθά, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ και είπε ότι δικός του στόχος είναι η χώρα να πάει σε μια άλλη κατεύθυνση με κανόνες στην αγορά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του ΟΡΕΝ, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πώς «έχει επιλέξει να είναι πρωθυπουργός των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων – απ’ ότι φαίνεται – συμφερόντων και όχι πρωθυπουργός που υπηρετεί τα συμφέροντα των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης».
«Όταν έχουμε σωρευτικό πληθωρισμό στα βασικά αγαθά της τάξης του 25-30% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι δεν πάει καλά στη χώρα μας. Θεωρούμε μείζον εθνικό ζήτημα το δημογραφικό και το βρεφικό γάλα πωλείται από 147%-213% υψηλότερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί δυόμισι χρόνια δεν έγιναν έλεγχοι στην αγορά; Γιατί δεν μπήκαν πρόστιμα;» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκανε λόγο για ψέματα του Πρωθυπουργού. «Χτυπήστε τα καρτέλ αν θέλετε να αντιμετωπίσετε την ακρίβεια».
«Πυρά» και από την Νέα Αριστερά. Η Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε για υποκρισία τον Πρωθυπουργό και ζήτησε να μπει πλαφόν στην τελική τιμή στα είδη πρώτης ανάγκης.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ενεργοποιήσει την στρατηγική αποκήρυξης του δημοσίου χρεους στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της ακρίβειας.