Καθώς περίπου ο μισός ενήλικας πληθυσμός του πλανήτη προσέρχεται στις κάλπες σε μια χρονιά εκλογών, η ανησυχία για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διακύβευση των αποτελεσμάτων βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των μεγαλύτερων κινδύνων για το 2024, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Η «Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων 2024» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ανέβασε την παραπληροφόρηση που προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη – και τις επιπτώσεις της στην κοινωνική πόλωση – μπροστά από την κλιματική αλλαγή.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μοντέλα για τον επηρεασμό μεγάλων πληθυσμών ψηφοφόρων με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί”, δήλωσε στην Silvia Amaro του CNBC η Carolina Klint, εμπορική διευθύντρια για την Ευρώπη στην εταιρεία συμβούλων Marsh McLennan, η οποία ήταν εκ των συντακτών της έκθεσης.
Η κατανομή των κινδύνων για την επόμενη δεκαετία μετατοπίζεται προς την κατεύθυνση των ακραίων καιρικών συνθηκών και των κρίσιμων αλλαγών στην παγκόσμια πολιτική τάξη, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί ένας νέος πολυπολικός, κατακερματισμένος κόσμος.
Η έκθεση του WEF, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Zurich Insurance Group, βασίστηκε σε έρευνα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2023 με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.400 εμπειρογνωμόνων σε θέματα κινδύνων και φορέων χάραξης πολιτικής.
Οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν ότι ο συνδυασμός των κινδύνων “εξωθεί την ικανότητα προσαρμογής του κόσμου στα όριά της” ενώ κάλεσαν τους ηγέτες να επικεντρωθούν στην παγκόσμια συνεργασία και στη δημιουργία προστατευτικών δικλείδων έναντι των πλέον καταστροφικών αναδυόμενων κινδύνων.
Στους 10 κορυφαίους κινδύνους για τα επόμενα δύο χρόνια, βρίσκεται επίσης ο πόλεμος και η οικονομική δυσπραγία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Μαύροι κύκνοι»: Τι είναι και γιατί σκορπούν τον τρόμο σε αγορές και πολιτικούς
Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι
Οι επικρατέστεροι κίνδυνοι για τα επόμενα δύο χρόνια όπως προέκυψαν από την έρευνα είναι κατά σειρά: παραπληροφόρηση , ακραία καιρικά φαινόμενα, κοινωνική πόλωση, ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ένοπλες συγκρούσεις. Στην πρώτη 10άδα περιλαμβάνονταν επίσης η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, ο πληθωρισμός, η ακούσια μετανάστευση, η οικονομική ύφεση και η ρύπανση.
Για τα επόμενα 10 χρόνια, στο τοπ των ανησυχιών βρίσκονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι κρίσιμες αλλαγές στα γεωπολιτικά συστήματα, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, η έλλειψη φυσικών πόρων και η παραπληροφόρηση .
Τα επιζήμια αποτελέσματα των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης κατονομάστηκαν επίσης ως μια πιο μακροπρόθεσμη ανησυχία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Μαύροι κύκνοι»: Τι είναι και γιατί σκορπούν τον τρόμο σε αγορές και πολιτικούς
«Τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης θα ανατρέψουν ριζικά την ικανότητα πρόβλεψης κινδύνων από οργανισμούς και επιχειρήσεις, με την πιθανότητα λάθος στρατηγικών σχεδιασμών να αυξάνει» αναφέρει η Klint στην έκθεση.
“Ταυτόχρονα, οι εταιρείες πρέπει να διαπραγματευτούν πιο αποτελεσματικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού που γίνονται πιο περίπλοκες λόγω της γεωπολιτικής και της κλιματικής αλλαγής και των απειλών στον κυβερνοχώρο».
Η έκθεση έρχεται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας για την ετήσια σύνοδο κορυφής του WEF, υπό το σύνθημα «Επαναδημιουργώντας την εμπιστοσύνη».
Έρχεται επίσης καθώς ο κόσμος ξεκινά μια ιστορική χρονιά εκλογών, με την Ταϊβάν αυτό το Σαββατοκύριακο να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα , ενώ ακολουθούν ΗΠΑ, Ινδία, Ρωσία, Νότια Αφρική και Μεξικό.
Σε μια άλλη έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους του 2024 που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Eurasia Group κατονόμασε τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές ως τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνων για φέτος, ενώ η «ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη» κατατάσσεται επίσης στο Top-5.
- Οι λύκοι επιστρέψαν στην Πελοπόννησο για πρώτη φορά μετά το 1930
- Γερμανός υπουργός Άμυνας: «Αν ο Πούτιν επιτεθεί πρέπει οι δυνάμεις μας να είναι έτοιμες για πόλεμο»
- Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής
- Μπράτσας: «Μεγάλος πλούτος τα ανοικτά δεδομένα» – Άπειρες οι πιθανές εφαρμογές
- Νίκος Αλιβιζάτος: To «Ντε Γκρες» δεν είναι κανονικό επώνυµο – Το Σύνταγμα απαγορεύει τίτλους και διακρίσεις